Video

Cum răspunde NATO la exercițiile de război ale Rusiei. Desfășurare impresionantă de forțe în poligonul Smârdan

De Redactia Observator.
Publicat: 11.05.2021, 13:24.
Actualizat: 11.05.2021, 14:01

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul polonez, Andrzej Duda, sunt prezenţi, marţi, în comuna Smârdan, judeţul Galaţi, la exerciţiul militar multinaţional "Justice Sword 21", Ziua 2.

Exerciţiile militare au continuat şi marţi cu desfășurare de forțe în poligonul Smârdan, unde au ajuns și președintele Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei Andrzej Duda și Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. În toate fazele și etapele exercițiului Justice Sword 21 sunt implicați peste 2.000 de militari și sunt folosite aproximativ 500 de mijloace de luptă, potrivit MAPN. „Justice Sword 21” face parte din complexul de exerciții de amploare „Dacia 21” desfășurat de Armata României și este un exercițiu tactic întrunit cu trageri reale (LIVEX), executat de Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”, în perioada 4-19 mai pentru verificarea capacității de reacție și de luptă.

Șeful statului s-a declarat „impresionat că exercițiul a funcționat foarte bine”. „Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții ca să încurajăm forțele noastre care lucrează împreună. Astăzi în exercițiu au fost forțe din România și Polonia. Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din Brigada Multinațională. Este foarte important să aibă loc astfel de exerciții pentru a verifica și crește gradul de interoperabilitate, (...) să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă. Când vorbim de misiuni de luptă trebuie să fiu foarte clar: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe flancul estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și:

A început cel mai mare exercițiu NATO de după cel de-Al Doilea Război Mondial

Forţele militare americane şi aliaţii lor din NATO au demarat săptămâna trecută „Defender-Europe 21”, cel mai mare exercițiu NATO de după cel de-Al Doilea Război Mondial, ca răspuns la acțiunile Rusiei. Până la mijlocul lunii iunie 28.000 de soldaţi din 26 de state vor exersa pe flancul estic apărarea Alianţei.

Tot marți intră în țară prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu primul eșalon din cadrul Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care urmează să participe la Exercițiul NOBLE JUMP 2021 În total, vor fi 8 convoaie constituite din aproximativ 190 de militari și 120 de echipamente militare. Ele vor staționa în București până pe 12 mai, urmând să continue deplasarea către Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu. NOBLE JUMP 2021 este un exercițiu multinațional cu termen scurt de notificare, planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite (JFC) de la Napoli, care se desfășoară, în perioada 19 mai - 2 iunie 2021, pe teritoriile Bulgariei și României.Acest exercițiu este parte integrantă a Exercițiului Steadfast Defender 2021 și este conectat la Exercițiul Dacia 21, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite, potrivit MAPN.

Exerciţiu la Baza Aeriană de la Boboc – 400 de militari au fost paraşutaţi

Baza Aeriană de la Boboc a fost, luni, gazda unei secvenţe a exerciţiului multinational Swift Response 21, parte a exerciţiului Defender Europe 21. 400 de militari au fost paraşutaţi, în cel mai mare eveniment de pregătire de la debutul pandemiei de coronavirus. În cadrul exerciţiului multinaţional coordonat de către Divizia 82 Aeropurtată americană cu scopul de a demonstra capacitatea strategică de reacţie, interoperabilitatea şi determinarea de a sprijini Alianţa Nord-Atlantică, peste 1.000 de militari americani, polonezi, olandezi, germani şi români vor fi paraşutaţi în cadrul Bazei Aeriene de la Boboc, cu scopul de a o recuceri din mâinile adversarilor. Exerciţiul reprezintă cea mai complexă activitate de instruire de la declanşarea pandemiei Covid-19.

”Doresc să transmit bun venit tuturor paraşutiştilor care participă la exerciţiu în România, un stat NATO cu rol semnificativ în asigurarea securităţii regionale europene şi euroatlantice. Rezultatul din poligonul de instrucţie al bravilor militari americani, germani, olandezi, polonezi şi români este un exemplu al realizării interoperabilităţii structurilor aeropurtate aliate. Totodată, este o dovadă a capacităţii operaţionale strategice aliate (…) Acest exerciţiu urmăreşte creşterea capacităţii operaţionale şi a interoperabilităţii, este asociat cu exerciţiul NATO STATE FAST DEFENDER 21 care se focalizează pe consolidarea posturii de descurajare şi apărare a spaţiului euroatlantic. Ambele exerciţii au importante faze operaţionale care se desfăşoară acum. Armata României demonstrează faptul că este în măsură să şi îndeplinească misiunea de apărare a ţării precum şi la obligaţiile de securitate asumate în cadrul NATO şi UE şi în cadrul parteneriatelor strategice. În actualul context de securitate consolidarea cooperării Nord-Atlantice este tot mai necesară şi justificată", a declarat general-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării.

La rândul său, generalul American Joe Jearrard, locţiitorul comandantului forţelor terestre ale SUA în Europa, a mulţumit tuturor forţelor aliate şi declarat astfel de exerciţii validează capacitatea forţelor aliate NATO de a reacţiona în situaţiile de criză. ”Astăzi, asistăm la importanţa strategică a unei forţe globale de răspuns, pe măsură ce acestea efectuează operaţiuni aeriene ca parte a exerciţiului. Un răspuns rapid, este cu adevărat un exerciţiu multinaţional, sisteme de întindere şi proceduri între parteneri şi aliaţi pentru a testa mai multe capabilităţi de domeniu. Obiectivele acestui exerciţiu integrează operaţiunile armatei, aeriene şi terestre cu sprijinul aerian comun şi operaţiunile speciale împotriva unei forţe inamice opuse clasei mondiale. Aceste demonstraţii validează capacitatea Comandamentului European al SUA de a trimite forţe de mare disponibilitate într-o zonă desemnată în timp ce avansează interoperabilitatea aeriană între aliaţii NATO. Mulţumim aliaţilor noştri din România pentru găzduirea unor astfel de exerciţii vitale şi aliaţilor şi partenerilor noştri din toată Europa pentru colaborarea şi cooperarea lor continuă. Suntem cu adevărat mai puternici împreună", a spus generalul Joe Jerrard, locţiitorul comandantului forţelor terestre ale SUA în Europa.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro