Antena Meniu Search
x

Video "David! David!" Băiatul care a murit în internatul din Odorheiu Secuiesc a fost găsit sub dărâmături de un câine de urmă

Tragedie la un liceu din Harghita! Un elev de 17 ani a murit, iar trei fete au fost rănite, după ce peretele unui cămin din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit peste ei. Structura clădirii a fost afectată, cel mai probabil, din cauza unor săpături adânci lângă fundație. Pompierii au dus o luptă contracronometru cu bucăţile de beton făcute praf, au fost ajutaţi chiar şi de câini de urmă. David băiatul care a murit sub dărâmături, era handbalist la academia de handbal din Odorheiu Secuiesc. 
Vă avertizăm că urmează detalii şi imagini cu un puternic impact emoţional. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.12.2023, 08:04

Vezi și

Imaginile tragediei din Odorheiu Secuiesc sunt catastrofale. Totul s-a petrecut ieri după amiază, înainte de ora 16. În internatul liceului Tamasi Aron erau cazați 97 de elevi. Aveau program de voie până la ora 17, așa că o parte din căminiști nu erau în clădire. Câteva fisuri vizibile apărute în zidul exterior l-au alarmat pe pedagog, care au dispus evacuarea copiilor. Zidul, plafonul și acoperișul s-au prăbușit însă rapid, peste patru copii - trei fete cu vârste între 15 și 17 ani și David, un băiat de 17 ani, handbalist la clubul din oraş. 

Colonel Cristian Mureșan, ISU Harghita: În momentul prăbuşirii, în clădire se aflau patru persoane, minori. Cele patru persoane se aflau înăuntru, cu diferite activități. Acestea au sesizat, din câte am înțeles, pedagogul și au încercat să iasă dintre ei afară. Au început să apară fisuri.

Filmul tragediei din Odorheiu Secuiesc. Pompierii au săpat în disperare sub bucăţile de beton

Pompierii au săpat în disperare sub bucăţile de beton făcute praf pentru a căuta victimele. Au fost folosiţi chiar şi câinii de urmă. În final, o fată a fost scoasă conștientă dintre dărâmături, iar o altă elevă semiconștientă.

Pe acelaşi subiect

A treia victimă, o fată de 17 ani, a fost scoasă în stop cardio-respirator. Medicii au reușit să stabilizeze, iar mai apoi a fost transportată la unitatea de primiri urgente din Târgu Mureș. 

Doctor Bogdan Vanghelie, medic primar UPU SMURD Târgu Mureș: Pacienta este în stare gravă, stabilă hemodinamic, ventilată mecanic.

David, băiatul care a murit sub dărâmături, urma să-şi sărbătorească majoratul chiar în ziua de Crăciun

Pentru David, ultima victimă rămasă sub dărâmături, agonia a fost cea mai mare.

Pe aproape tot parcursul operaţiunii de salvare acesta a fost conştient şi a comunicat cu pompierii, însă în momentul în care a fost scos dintre betoane, băiatul şi-a pierdut cunoştinţa. 

Fekete Ors, coordonator Salvamont Harghita: Utima victimă a fost găsită de câine. Din păcate, era în stare foarte gravă. Am predat-o colegilor de la Ambulanță și au început manevrele de resuscitare.

Medicii însă nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. David urma să-şi sărbătorească majoratul chiar în ziua de Crăciun. Colegii lui sunt în stare de şoc. În faţa liceului au aprins mai multe lumânări în memoria lui.

Săpăturile din curtea internatului, o posibilă explicație pentru nenorocire

O posibilă explicație pentru cele întâmplate e legată de săpăturile pe care o firmă din Odorheiul Secuiesc le făcea în curtea internatului, pentru construcția unui gard și schimbarea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă.

Lucrările au fost autorizate pe 26 octombrie, pentru trei ani și au început luna aceasta.

Petres Sandor, prefect de Harghita: Detaliile trebuie să se afle în autorizația de construire. Va trebui verificat dacă s-a eliberat în condiții legale, dacă s-a respectat.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Potrivit clauzelor din autorizația de construire, săpătura nu ar fi trebuit să se apropie la mai mult de doi metri de fundație. Însă, după cum se poate vedea și pe aceste imagini, săpătura a ajuns chiar la limita fundației, la o adâncime care, exact în dreptul surpăturii, trece de trei metri.

Localnic: Asta e singura cauză, săpăturile. Nu clădirea este veche, aialaltă e tot așa de veche. Păi clădirea asta trebuia golită, înainte să înceapă lucrările.

Reporter - Laczko Gyorgy, director liceu: 

- Cum s-au făcut acele săpături, lângă fundație? Nu ne puteți spune? E important.

- Nu, că nu știu. 

- Din partea liceului, nu s-a văzut că se sapă lângă fundație, chiar lăngă fundație? 

Reacţia lui Klaus Iohannis

În urma incidentului preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiei tânărului şi cere să se descopere cât mai repede din ce cauza s-a prăbuşit clădirea: "Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică. Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați". 

Și Kelemen Hunor a reacționat imediat şi cere să se descopere din ce cauză s-a prăbuşit clădirea. El a afirmat că persoanele responsabile trebuie pedepsite.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: Această clădire nu este în patrimoniul Consiliul Judeţean, de aceea nu vă pot da informaţii detaliate.

Noemi Zorgo, purtător de cuvânt Primăria Odorheiu Secuiesc: Clădirea nu aparţine Primăriei, clădirea aparţine Bisericii Catolice, deci este domeniu privat. 

Liceul Teoretic "Tamási Áron", în curtea cărui s-a întâmplat tragedia, are o vechime de peste 110 ani

Observator a încercat să contacteze Biserica Catolică pentru un punct de vedere, însă, până la această oră, nu au oferit niciun răspuns. 

Ligia Deca, ministrul Educației: Responsabilitatea fiind în dreptul celor care administrează clădirea, vreau să văd exact care a situația clădirii, cine este proprietarul, înțeleg că erau planificate lucrări de reabilitare. Vreau să văd ce s-a întâmplat înainte să dau detalii.  

Poliția și parchetul încearcă să afle adevărul și să găsească vinovații într-un dosar penal în care acuzațiile sunt de ucidere din culpă și vătămare corporală din vulpă.

Copiii care locuiau în clădire au fost au fost preluaţi de familii sau au fost cazaţi la un internat din vecinătate. Liceul Teoretic "Tamási Áron", în curtea cărui s-a întâmplat tragedia, a fost clasificat ca monument istoric şi are o vechime de peste 110 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "David! David!" Băiatul care a murit în internatul din Odorheiu Secuiesc a fost găsit sub dărâmături de un câine de urmă