Antena Meniu Search
x

Breaking News Directorul Metrorex a anunțat când se va relua circulația la metrou. Un prim acord între sindicaliști și conducere

Directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, a declarat că începând de sâmbătă dimineața se reia circulația la metrou, după ce sindicaliștii au fost de acord să suspende protestul. Vor avea loc negocieri în perioada următoare, timp în care nu se vor începe acțiuni pe linie administrativă.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 26.03.2021, 18:50

Directorul Metrorex a anunțat când se va relua circulația la metrou. Un prim acord între sindicaliști și conducere
Directorul Metrorex a anunțat când se va relua circulația la metrou. Un prim acord între sindicaliști și conducere - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Directorul Metrorex nu a specificat de ce garniturile de tren nu vor porni de îndată, ci abia de sâmbătă, însă o explicație a venit de la prefectul Capitalei - sunt necesare câteva ore pentru repornirea circulației

Update 18:50: "Se va relua circulația, oamenii au înțeles că e important să înceteze protestul și de mâine dimineață având în vedere că tehnic e nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor se va relua circulația. Mâine dimineaţă oamenii vor circula cu metroul. Eu nu sunt implicat în negocierile între Metrorex, sindicate. Interesul meu era să dăm drumul la circulație pentru metrou. Eu am mijlocit întâlnirea, am convocat ambele părți la 13:30 și lucrurile s-au rezolvat", a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei.

"Începand de mâine se reia circulația metroului. În această seară nu vom mai avea proteste, se vor suspenda. Am stabilit un calendar de negociere, au venit cu niște revendicări, suntem deschiși la dialog. Nu vom începe nicio acțiune administrativă pe toată perioada negocierilor", a declarat Ștefan Paraschiv.

Ministrul Transporturilor, mesaj dur după protestul de la metrou

Ministrul Transporturilor a transmis un mesaj dur după ce sute de protestatari au blocat metroul bucureștean, paralizând traficul din Capitală. "Au organizat o mafie. Unde vă credeți? Nu vă mai merge", a declarat Cătălin Drulă, vineri după-amiaza.

Drulă a precizat că metroul "e o infrastructură critică a statului român", iar autoritățile nu vor face niciun pas în spate în fața mafiei. Mai mult, ministrul a declarat că va merge în instanță și ii acuză pe protestatari și pe liderul acestora, Ion Rădoi, de "abuz în serviciu, trafic de influență și șantaj".

"Le cer scuze bucureștenilor pentru că au fost obligați să treacă prin acest eveniment. Le cer scuze după ce câteva zeci de miniștri ai Transporturilor au lăsat să se formeze un buboi. Nu vom face nici un pas înapoi. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează, ci doar banii firmei pe care o controlează. Spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat! Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge! Am trecut multiplele infracțiuni într-o plângere penală. Au organizat o mafie. Unde vă credeți? Nu vă mai merge!", a spus ministrul.

De ce au protestat angajaţii Metrorex

Bucureştiul este paralizat de vineri dimineaţă, din cauza protestului sindicaliştilor de la metrou. O şedinţă de urgenţă a fost organizată de reprezentanţii Primăriei, Prefecturii şi reprezentanţi din Ministerul Transporturilor şi MAI ca să găsească soluţii pentru gestionarea situaţiei.

Mii de bucureşteni care au trebuit să ajungă la muncă în această dimineaţă sau să-şi ducă copiii la şcoală au fost nevoiți să găsească rapid soluţii alternative, aşa că haosul s-a mutat la suprafaţă. Oamenii s-au înghesuit în tramvaie şi autobuze. Poliţia şi Jandarmeria au anunţat deja că protestatarii vor fi sancţionaţi pentru că nu au respectat legea. În plus, protestatarii au fost filmați cum fumează și nu respectă distanțarea în subteran. O altă înregistrare îi arată cum cântă și aplaudă pe șine și peron.

Sindicalişti, pe șine, în subteran: ”Am avut 25 de directori şi 26 de miniştri. Mergem mai departe! Nu cedăm! Nu cedăm! Nu cedăm! Nu cedăm! Unitate! Unitate! Să vină Paraschiv! Să vină Paraschiv!”

Cine este Ion Rădoi, şeful sindicatului care a creat haos în Bucureşti

Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, este liderul de sindicat de la metrou de mai bine de 15 ani, timp în care a cunoscut 20 de miniștri ai Transporturilor și mai mulți directori ai companiei Metrorex, negociind cu fiecare, aproape anual, binele angajaților, în detrimentul stabilității financiare a companiei.

Ion Rădoi deține în prezent mai multe funcții. Este preşedintele Sindicatului liber metrou - Unitatea și preşedintele Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice "ATU România". În plus, este membru în Comitetul executiv al Federației Europene a Transportatorilor.

Liderul de sindicat a intrat în Parlamentul României în anul 2000, din partea PDSR, devenită ulterior PSD. A fost senator din partea PSD Giurgiu, urmând legislatura din perioada 2004-2008. În CV-ul publicat pe pagina Camerei Deputaților la începutul carierei sale politice Ion Rădoi a trecut la capitolul studii, Facultatea de Electronică din București și Facultatea de Telecomenzi Feroviare, menționând că are studii sociale și sindicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Directorul Metrorex a anunțat când se va relua circulația la metrou. Un prim acord între sindicaliști și conducere