Antena Meniu Search
x

Video Drumul lui Florian Coldea de la ofiţer Antitero la şeful SRI. Ascensiunea a început după ce ar fi "pierdut" pe drum banii pentru eliberarea românilor răpiţi în Irak

In intereceptarile din dosar Coldea era denumit "Dumnezeu". Sigur informatia inseamana putere iar in 12 ani la carma SRI sigur a capatat foarte multa. De aici porecla care trebuia a  consoliodeze aura de  atotputernic. Pentru ca roata se întoarce, Florian Coldea este anchetat si pus sub congtro judiciar chiar de instituţia cu care Serviciul Român de Informaţii facuse celebrul binom in justittie. Pus peste noapte la şefia SRI de Traian Băsescu, după episodul jurnaliştilor răpiţi în Irak, Coldea a fost acuzat că şi-a extins treptat influenţa în toate instituţiile de forţă ale României. Si numele lui a fost mereu in mijlocul scandalurilor răsunătoare din politica.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 24.05.2024 , 20:04

Ascensiunea lui Florian Coldea a început odată cu răpirea jurnaliştilor români, în Irak, în 2005. Pe atunci ofiţer antitero în SRI, a fost implicat în negocierile pentru eliberarea ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion. Florian Coldea a fost cel care a dus valiza de bani pentru care teroriştii au acceptat să îi elibereze pe jurnaliştii români. S-a întors triumfător cu ei, la aeroportul Otopeni, unde aştepta chiar Traian Băsescu. Preşedintele de atunci l-a avansat în gradul de locotenent-colonel pe Coldea şi l-a numit prim-adjunct la SRI. Avea să rămână cel mai puternic om al serviciului secret timp de 12 ani.

Cariera în SRI a lui Florian Coldea s-a încheiat în 2017

Controversele au apărut însă imediat. Fostul şef al Parchetului, procurorul Ciprian Nastasiu a acuzat atunci că o treime din banii duşi de Coldea nu au ajuns la terorişti, ci au dispărut pur şi simplu. "Am aflat că suma se situa între 12 milioane și 13 milioane de euro. (...) Răpitorii au primit 9 milioane de euro. (...) Nu mi-am putut imagina că vreun ofițer escroc putea pierde pur și simplu 3-4 milioane de euro, pe drumul către locul unde trebuia plătită răscumpărarea", avea să scrie Ciprian Nastasiu, ulterior procurorul în cartea sa, Prădarea României.

Vezi și

Ancheta demarată atunci, a rămas fără rezultat. Ba mai mult, a fost promovat direct adjunct al directorului SRI. 2007 a adus un nou scandal pentru Coldea. Curtea Constituţională dăduse aviz negativ pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsecu. Dar liderul social-democrat de atunci, Mircea Geoană, a acuzat că judecătorii au fost şantajaţi cu informaţii culese prin intermediul Serviciului Român de Informaţii. A prezentat drept dovadă două note scrise de Florian Coldea despre magistraţii Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

Pe acelaşi subiect

SRI a început atunci o anchetă internă. Iar Coldea a fost găsit nevinovat. Motivul - documentele erau doar "notiţe de birou, neclasificate", care n-ar fi ajuns la preşedintele Băsescu. Interesul pentru justiţie al lui Coldea a fost consfinţit în scris, în 2009. A pus atunci la cale un protocol de cooperare între SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus Laura Codruţa Koveşi. Se forma astfel faimosul binom, sau statul paralel care supraveghea tot ce se întâmplă în instanţele din România cu dosarele importante. Înţelegerea a fost aspru criticată şi de şeful DNA de atunci, Daniel Morar.

"Neînţelegerile dintre noi au apărut în momentul care ea a înţeles să semneze acele protocoale cu serviciile secrete. Eu încercam să-i ţin cât mai departe de anchete pe cei din serviciile de informaţii", a declarat Daniel Morar, fost şef DNA. Şi fostul şef SPP, Dumitru Iliescu, l-a acuzat pe Coldea că în timpul mandatului a pus sub supraveghere mai mulţi şefi ai armatei. "Noi vorbim acum de aceste canale şi reţele folosite în interes personal. Folosite pentru a-şi atinge scopuri personale. Acelea de putere, de îmbogăţire", a declarat Dumitru Iliescu, fost director SPP.

Cariera în SRI a lui Florian Coldea s-a încheiat în 2017. S-a aflat atunci că generalul îşi petrecea concediile împreună cu fugarul Sebastian Ghiţă. A fost suspendat şi apoi eliberat din funcţie de preşedintele Klaus Iohannis. Coldea a plecat din SRI cu datorii de 300 de mii de lei, potrivit declaraţiei de avere. Şi-a deschis firma de consultanţă Strategic SYS, care a cunoscut rapid venituri substanţiale. Între 2020 şi 2023, a raportat un profit de peste 13 milioane de lei.

Numele său a fost pomenit în urmă cu doi ani şi de presa franceză, care a scris că Florian Coldea a fost luat drept consultant şi de constructorul olandez Damen. Societatea încerca să obţină un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, pentru furnizarea a patru corvete. Contractul a fost atribuit iniţial francezilor de la Naval Group, în 2019, însă înţelegerea a fost contestată în instanţă de olandezi. Licitaţia pentru corvete a fost anulată, anul trecut, de Ministerul Apărării, după ce francezii s-au retras din înţelegere de bună voie. Damen a negat că ar fi apelat la firma lui Coldea. Asta în timp ce compania de consultanţă a transmis nu poate nici confirma, nici infirma colaborarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Evenimente » Drumul lui Florian Coldea de la ofiţer Antitero la şeful SRI. Ascensiunea a început după ce ar fi "pierdut" pe drum banii pentru eliberarea românilor răpiţi în Irak