Antena Meniu Search
x

Video STENOGRAME. Coldea şi Dumbravă plănuiau să revină la putere: "Se reface structura". Generalul Dumbravă i-a turnat pe toţi ca să scape de puşcărie

Informaţii bombă din dosarul generalilor SRI, acuzaţi că au cerut 700.000 de euro unui om de afaceri, ca să îl scape de pedeapsa cu închisoarea. Florian Coldea, cel mai longeviv cap al SRI şi Dumitru Dumbravă, fostul şef al Direcţiei Juridice din acvelasi SRI, lasa de inteles in interceptari ca plănuiau să revină la putere. "E sfârşit de epocă, se vor schimba multe", erau cuvintele lui Dumbrava, candva cel care coordona justitia de la ancheta până la sentinte, si o facea din interiorul SRI. Culmea tot Dumbrava este cel care a cedat primul in fata procurorilor care il ancheteaza, a recunoscut si a colaborat ceea ce inseamna ca a dat nume si informatii noi. Procurorii i-au pus sub control judiciar pe toţi cei implicaţi.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 24.05.2024 , 19:40

"E prea târziu pentru o discuţie la ora asta. Promit că mâine fac o declaraţie", a declarat Florian Coldea la ieşirea de la audieri. După 15 ore de audieri, fostul adjunct SRI Florian Coldea, generalul Dumitru Dumbravă şi complicii lor avocatul Doru Trăilă şi Dan Tocaci au ieşit din sediul DNA în calitate de inculpaţi pentru spălare de bani şi trafic de influenţă. Avocatul Trăilă a ajuns primul în faţa procurorilor şi a susţinut că e curat ca lacrima. După doar câteva zeci de minute a plecat din sediul DNA la cabinetul de avocatură să aducă dovezi. Până să se întoarcă, generalul Dumbravă a dat startul declaraţiilor. Surse judiciare spun că ar suferi de o boală incurabilă şi a decis că mai bine vorbeşte decât să ajungă în imposibilitatea de a se trata în arest. Până la Florian Coldea, procurorii aveau deja mai multe informaţii decât sperau că vor obţine de la ei.     

Deşi ar fi avut mandatele de reţinere pregătite, anchetatorii i-au plasat sub control judiciar pe cauţiune. Pentru libertatea temporară, în maxim o săptămână, foştii capi ai serviciilor şi avocatul Trăilă au de plătit 500.000 de lei. Iar complicele Dan Tocaci, şoferul fostului director Romprest, 150.000 de lei. Potrivit probelor din dosar, Coldea şi Dumbravă erau capii unei reţele de trafic de influenţă aşa cum reiese şi din înregistrările depuse la dosar chiar de omul de afaceri Cătălin Hideg, care a făcut denunţul în urmă cu o lunp. Cei 4 l-au convins că au atâta influenţă în rândul magistraţilor încât pot obţine o sentinţă cu suspendare în dosarul în care fusese condamnat în primă instanţă pentru fraudă cu fonduri europene. 700.000 de euro îl costa libertatea.  "Multe, multe persoane, în cei doi ani cât am stat în control judiciar, îmi spuneau: domnul Coldea este singura salvare, singuar pesoană, singurul care poate să te ajute", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător.

Discuţii din stenograme:

Vezi și
  • D.D: Adică putem să mergem jos cu voioșie …Dar trebuie să se întâmple ceva din momentul ăsta… Ei, oricum, de la 10 ani așa cât visa madame… s-a dus către… mai… adică el putea să dea 2 ani și 3 luni pe fiecare faptă. A dat 3 ani, adică a adăugat…
  • H.R.C.: Da. N-a dat …… n-a dat …
Pe acelaşi subiect

Banii  urmau să fie viraţi prin firmele lui Coldea care dădea consultanţă avocatului Doru Trăilă, apărătorul lui Hideg. Conform înţelegerii, suma trebuia plătită în 3 tranşe. Denunţătorul a reuşit să le dea 100.000 de euro iar din momentul în care a avut probleme cu banii, au început presiunile. "Deci asta-i una cu acoperirea prejudiciului și doi, să rezolvați problema cu asta. Deci și FC-ul (n.red. Florian Coldea) are o problemă cu asta", a spus Dumitru Dumbravă, conform stenogramelor.

Dar cum a ajuns omul de afaceri în legătură cu cei doi generali SRI? ÎN iulie 2023, Dan Tocaci, fost şofer al directorului Romprest i-a recomandat să îi achite 2.000 de euro, ca să meargă la Monaco. Acolo, s-a întâlnit cu Bogdan Neidoni, fiul lui Petre Neidoni, fost colonel SRI şi apropiat al lui Coldea. "Mi-a spus că ştie despre problema mea, că ştie despre situaţia mea din justiţie, ştie că am un dosar dificil cu Parchetul European", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător. Din interceptări reiese şi faptul că foştii generali din SRI aveau în plan să revină la putere, după cum i-a mărturisit Dumitru Dumbravă omului de afaceri.

"E sfârşit de epocă. Se vor schimba multe în Administraţie, se vor schinmba. Credeti-ma, doua trei luni de zile mai strangeti din dinţi, o să se mai ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administraţie ştii cu cine vorbeşti - Ministru, Secretar de Stat. E altă treabă", spune Dumitru Dumbravă, conform stenogramelor. De acest lucru era convins şi intermediarul.

Discuţii din stenograme:

  • DAN TOCACI: Cine să-i facă ceva? Păi, el dacă te apucă să deschidă 2-3 vorbe că… cade România. Din două… dă două drumuri… două ă… dă 2-3 direcții, cade România, pe safety. M-ai înțeles?
  • CĂTĂLIN HIDEG: Hai noroc! Noroc! …
  • DAN TOCACI: M-ai înțeles?
  • CĂTĂLIN HIDEG: Cine dracu' să mai cadă, mă DANE? Nu vezi, că acum cad ei, mă DANE.
  • DAN TOCACI: Păi, nu cad ei. Păi, gândește-te ce conexiuni au. Au Uniunea Europeană… cu KOVESI, cu alea…

Omul de afaceri spune că se teme pentru viaţa sa după ce a făcut denunţul. "Am primit deja 5 telefoane, am ascultat nişte poveşti absolut halucinante, cum aceşti oameni au stat 7 ani, 8 ani, 12 ani tăvăliţi şi chinuiţi prin procese inventate cu martori falşi, cu lucruri care nu erau adevărate", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător. La audieri în faţa procurorilor anticorupţie ar putea ajunge, zilele viitoare, figuri importante din magistratură, servicii şi politică. Surse judiciare spun că la audieri foştii şefi ai SRI au vehiculat multe nume de presupuşi complici.

Dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă Cătălin Hideg a fost deschis de Parchetul European şi vizează accesarea unor fonduri pentru construcţia unui centru medical. Prejudiciul estimat depăşeşte 3 milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Justitie » STENOGRAME. Coldea şi Dumbravă plănuiau să revină la putere: "Se reface structura". Generalul Dumbravă i-a turnat pe toţi ca să scape de puşcărie