Antena Meniu Search
x

Video Caracatița generalilor SRI, în fața procurorilor DNA. Nume grele așteptate la audieri, după denunțul lui Cătălin Hideg

Ancheta DNA scoate la lumină o adevărată caracatiţă din justiţie, condusă chiar de la vârful SRI de generalul Florian Coldea, care a fost cel puternic om al Serviciului de Informaţii timp de 12 ani. Interceptările arată că marile anchete pot fi deturnate, din umbră. Tăvălugul audierilor început ieri la DNA este abia la început.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 24.05.2024 , 14:13

Este poate cel mai mare dosar din istoria Direcției Naționale Anticorupție și cu siguranță va urma un șir lung de audieri. Pe celebra ușă a DNA vor vedea nume mari din justiție - magistrați, avocați - dar și oameni politici. A fost un maraton de audieri, mai bine de 15 ore, iar potrivit informațiilor Observator niciunul dintre cei patru chemați în fața procurorilor nu s-a prevalat de dreptul la tăcere. Fiecare a căutat calea cea mai bună pentru a scăpa, pentru că acuzațiile sunt extrem de grave: trafic de influență și spălare de bani. Toți patru au plecat acasă cu măsura controlului judiciar.

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost plasați în control judiciar cu cauțiune, ceea ce înseamnă că în termen de 7 zile fiecare dintre ei va trebui să plătească întreaga sumă, în caz contrar procurorii ar putea emite mandate de reținere. Din informațiile pe care le avem generalul în rezervă Dumitru Dumbravă a fost la Secția 11 de Poliție pentru a semna controlul judiciar, iar la Secția 2 este așteptat Florian Coldea pentru a da cu subsemnatul. Îi vom mai vedea la audieri, mai ales că, potrivit surselor noastre, în denunțul lui Cătălin Hideg au fost menționate multe nume. Printre cei care ar urma să ajungă la audieri este și Bogdan Neidoni, fiul unui fost general SRI Petre Neidoni, pe numele căruia Florian Coldea ar avea trecută o vilă pe Coasta de Azur.

Generali SRI Coldea și Dumbravă, acuzați de trafic de influență și spălare de bani

Vezi și

Foşti grei ai Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani. Au fost denunţaţi de un om de afaceri care spune că i s-ar fi cerut 600.000 de mii de euro pentru a fi scăpat de o condamnare. Pentru ca totuși a fost condamnat, acesta i-a înregistrat și turnat la DNA. Asistăm astfel la primul dosar DNA care anchetează caracatița din justiție. Interceptările depuse arată că aceasta era condusă de la vârful SRI, iar Coldea, cel care a fost cel mai puternic om din SRI timp de 12 ani, este numit "Dumnezeu". 

Pe acelaşi subiect

Florian Coldea, audiat la DNA. Denunţătorul este Cătălin Hideg sau "băiatul deștept" din Sănătate

În 2022, a fost pus sub acuzare pentru o fraudă de 3 milioane de euro într-un dosar instrumentat de Parchetul European, condus de Laura Codruța Koveși. Hideg a apelat la Florian Coldea, care împreună cu Dumitru Dumbravă i-ar fi promis o condamnare cu suspendare. Ar fi cerut în schimb 600.000 de euro, bani care urmau să fie viraţi prin firmele lui Coldea care dădea consultanţă avocatului Doru Trăilă, care-l reprezenta pe Hideg. Firmele lui Coldea au avut o cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei în ultimii trei ani. 

Hideg spune că a apucat să plătească 100.000 de euro din suma cerută. Când a rămas fără bani, ar fi început presiunile din partea unui apropiat al lui Codlea şi Dumbravă: Dan Tocaci, fostul şofer al patronului Romprest.

Surse spun că din cei 100.000 de euro, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțit între Coldea și Dumbravă. Cătălin Hideg a fost, în cele din urmă, condamnat în primă instanţă la patru ani cu executare. Atunci el a denunţat aşa-zisa caracatiţă din justiţie, fiind convins că judecătorii au fost influenţaţi să-l condamne pentru că nu a plătit tariful întreg. 

Hideg este la rândul său un doctorand al Academiei SRI şi patron al companiei Sanimed. În pandemie a fost în centrul unui scandal cu vânzare de măşti la suprapreţ. A recunoscut atunci că a a folosit drept paravan o firmă trecută pe numele unei bucătărese din Giurgiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Justitie » Caracatița generalilor SRI, în fața procurorilor DNA. Nume grele așteptate la audieri, după denunțul lui Cătălin Hideg