Antena Meniu Search
x

Video "Este un loc aproape sacru. O clipă aici e o eternitate". Cum s-a văzut Festivalul de la Cannes prin ochii lui Cristian, singurul fotograf român acreditat la eveniment

Vorbim acum despre Festivalul de Film de la Cannes care a fost, ca în fiecare an, o poveste spectaculoasă. Celebrități din toate colțurile lumii au avut de-a lungul celor 10 zile de eveniment apariții care au tăiat răsuflarea publicului şi au ţinut primele pagini ale publicaţiilor de modă şi nu numai. Cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a fost văzută și prin ochii lui Cristian Radu Nema, singurul fotograf român acreditat la eveniment. Regizorul român imortalizează celebritățile lumii pe covorul roșu de la Cannes încă din anul 2009.

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 12:58

Vezi și

Anul acesta au fost 21 de filme în competiția pentru marele trofeu-Palme D'or.

Cristian Radu Nema, regizor: Faptul că ești în toate materialele și în toate revistele, în dialogurile tuturor criticilor, cineaștilor, cinefililor. Toți vorbesc despre toți din competiție. Zi de zi pe acelaşi covor se schimba personajele, se schimbă personalitățile, se schimbă echipele, filmele, premianții când ești aici, indiferent că ești pe covor sau nu, ești în fața lumii și lumea e in fata ta.

Cristian Radu Nema, singurul fotograf român acreditat la eveniment

Un singur lucru nu se schimbă: atmosfera de poveste de pe Covorul Roşu. Atunci când vine vorba despre Festivalul de Film de la Cannes, nu putem spune "pe vremea aceea" sau "a fost candva". Magia se întâmplă, fără excepție, în fiecare an.

Pe acelaşi subiect

Cristian Radu Nema, regizor: Este o stare. Nu este ceea ce se vede, este ceea ce nu se vede. Și nu aparține anului 2023 sau 1970, aparține locului! Este un loc aproape sacru. O clipă aici e o eternitate, e un an de zile. Poate clipa pe care ai trait-o aici te ajută ani și ani, să te hrănești din ce ai trăit în acea scânteie. Scânteia în care te întâlnești cu Robert Deniro și ii spui "Putem să facem o poză împreuna?" Că asta e instinctul tău de cineast. Și el spune: "Cu mine?!" Ce îți trebuie mai mult? Atunci când tu ești în privirea lor și privirea lor e către tine, reușești să trăiești ceea ce nu poți să surprinzi în imagine.

Pe covorul de la Cannes timpul îngheață, uneori, pentru cei care iubesc filmul la fel cum o face Cristian Radu Nema. Regizorul nu contabilizează experiențele de neuitat în numărul fotografiilor pe care le face, ci în mulțimea sentimentelor și emoțiilor pe care le-a trăit când a privit în ochii celui din fața aparatului foto. Sunt clipe care nu se uită, așa cum este și clipa în care Sophia Lauren a privit către aparatul său de fotografiat.

Cristian Radu Nema, regizor: Eram foarte agitat și voiam neapărat să îmi acorde acea privire ca să am acea fotografie cu ea către mine și fiul ei îi face semn, erau de braț și spune: "Hai să ne uităm la el! Am o fotografie care, pentru mine, este un tablou de artă. Ei știu că din acel mult al lor, acea secunda pe care mi-au acordat-o, ei știu ce valoare are.

In viziunea regizorului, pandemia a schimbat într-o oarecare măsură viziunea unora dintre producătorii de film.

Cristian Radu Nema, regizor: Impresia mea care este subiectivă și este personală este că tema pe care ei o abordează este mult mai către rostul vieții, cine suntem, de ce suntem. Condiția umană e puțin mai mult subliniată, a te bucura de ceea ce ai în momentul prezent.

Cristian Radu Nema are și un mesaj pentru tinerii care visează să își clădească o carieră în domeniu.

Cristian Radu Nema, regizor: Să își dorească. Și să creadă! Atât. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » "Este un loc aproape sacru. O clipă aici e o eternitate". Cum s-a văzut Festivalul de la Cannes prin ochii lui Cristian, singurul fotograf român acreditat la eveniment