Antena Meniu Search
x

Semnal de alarmă pentru viitorii elevi ai școlilor de poliție şi ai Academiei A.I. Cuza. "Sute de examene ar putea fi anulate! MAI este în pragul unui colaps"

Sindicatul poliţiştilor Europol trage un puternic semnal de alarmă, după ce marţi, 8 mai, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituționalitate a dispoziției art.10 alin.(5) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului.

Sindicatul poliţiştilor Europol trage un puternic semnal de alarmă, după ce marţi, 8 mai, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituționalitate a dispoziției art.10 alin.(5) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului.

Articolul cu pricina are următorul conţinut: 

"Recrutarea şi selecţionarea candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi la ocuparea funcţiilor de poliţist în condiţiile art.9 alin. (2.1 ), (2.2 ) şi (3) se realizează potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului afacerilor intern".

Motivarea Curții Constituționale vine în contextul în care poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special și  este învestit cu exerciţiul autorităţii publice. 

Statutul funcţionarilor publici e reglementat prin lege organică în conformitate cu art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţi , iar articolul 10 alin. 5 din Statutul polițistului prevede aspecte esențiale cu privire la ocuparea posturilor de execuție.

Mai mult de atât, spun sindicaliştii Europol, ocuparea posturilor de execuție duce la însăși nașterea raportului de serviciu, astfel CCR a constatat că aceste aspecte referitoare la condiţiile generale de participare la examen/concurs, condiţiile de vechime necesară participării la examen/concurs, tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi „admişi” şi posibilitatea de contestare, trebuiau reglementate prin lege organică.

"Ne aflăm în fața celui de-al optulea articol din Statutul polițistului declarat neconstituțional, ceea ce e o dovadă clară a faptului că acesta nu mai e conform cerintelor actuale, iar specialiștii din MAI  l-au cârpit de fiecare dată în loc să îl schimbe. Efectele deciziei CCR se vor răsfrânge asupra  viitorilor elevi ai școlilor de poliție și respectiv asupra studenților Academiei de Poliție care vor trebui să susțină examenele de admitere  în perioada iulie-august 2018", atrag atenţia sindicaliştii Europol.

Ei spun că aceste examene ar putea fi anulate dacă Ministerul Afacerilor Interne nu va urgenta modificarea Statutului Polițistului. 

"În contextul deficitului enorm de personal din cadrul instituției care se ridică la peste 25.000, cât și a amânării incadrarilor din sursă externă de anul acesta  din motive financiare, s-ar produce un colaps.

Deși încă de anul trecut din luna septembrie au fost constituite grupuri de lucru cu organizațiile sindicale pentru schimbarea Statului polițistului, Ministerul Afacerilor Interne a ignorat pe cât se poate punerea acestuia în dezbatere publică. Se impune ca, măcar acum în al doisprezecelea ceas, MAI sa constientizeze si sa ia atitudine, să nu spulbere visele viitorilor polițiști și de asemenea să nu ducă spre colaps instituția", susţine Europol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Semnal de alarmă pentru viitorii elevi ai școlilor de poliție şi ai Academiei A.I. Cuza. "Sute de examene ar putea fi anulate! MAI este în pragul unui colaps"