Fenomenul Gloria, surprins pe vârful Bihor. Cum explică specialiştii apariţia sa
Fenomen rar surprins de un turist pe vârful Bihor. Este vorba de efectul Gloria. Specialiştii spun că umbra observatorului este proiectată pe ceaţă, atunci când acesta are soarele în spate.
"În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat", spun specialiaştii.
Ce este fenomenul Gloria
Fenomenul optic are o explicaţie ştiinţifică, termenul de Spectrul Brocken derivând din germanul Brockengespenst și își ia numele de la vârful de 1.142 metri din masivul Hartz (Germania). Este de fapt umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte și în direcția opusă soarelui, situată deasupra norilor formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.
Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară. Adică să fii între soare și nori sau ceaţă. Picăturile de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.
Cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște, dând impresia că este vie. Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰