Antena Meniu Search
x

Video Fentanil furat dintr-un spital din România. Drogul dă dependenţă rapid şi este folosit pentru bolnavii în stadiu terminal

Este anchetă la Spitalul Judeţean din Piteşti, după ce 25 de fiole de Fentanil, un drog de mare risc, au dispărut din farmacia instituţiei. În încăpere au acces doar câteva cadre medicale, dar medicii şi asistentele nu îşi explică cine ar fi putut fura medicamentele. Recent, un angajat al unui mare lanţ de farmacii, a fost prins când vindea aceste substanţe. În ultimii ani, fentanilul a ucis actori şi muzicieni celebri. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 02.10.2023, 19:14

Vezi și

În timp ce se pregătea să-i dea tratamentul unui bolnav de cancer, farmacista şefă de la Spitalul de Urgenţă din Argeş, a decoperit că din vistieria ei lipsesc 25 de fiole de Fentanil. Cum ştia cât de periculos e medicamentul folosit ca drog de tineri, l-a anunţat imediat pe directorul spitalului. 

Mai multe fiole de fentanil au fost furate din Spitalul de Urgenţă din Argeş

Bianca Ramona Ciucă, farmacist șef: Era mult mai ușoară cutia de carton față de un ambalaj integru. Sigiliul era încă prezent pe cutie, doar era tăiat cu un cutter, dacă aș putea spune... sau așa ceva. 

Conducerea spitalului din Pitești a alertat, mai apoi, parchetul antimafia.

Pe acelaşi subiect

Bogdan Dinu, reporter Observator: Potrivit unor surse din investigație, procurorii iau în calcul ipoteza unui furt și au reușit să stabilească deja un cerc de suspecți. Zilele trecute, anchetatorii au mers la spital pentru a aduna probe, și au audiat mai mulți medici și asistente.

Doar farmaciştii au acces la dulapurile în care se află fentanilul

Ancheta este îngreunată de lipsa camerelor de supraveghere. Doar câteva persoane din spital au acces la farmacia instituției.

Bianca Ramona Ciucă, farmacist șef: Fentanylul se păstrează în dulapuri securizate, neinscripționate, la care au acces doar farmaciștii. 

Mai periculos până şi decât heroina

Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai periculos decât heroina. Este prescris pentru pacineţii oncologici aflați în stadiu terminal pentru a le uşura durerea. 

Andreea Chirtoacă, farmacist: Se prescrie pe reţeta specială, un formular folosit pentru prescrierea medicamentelor stupefiante. Poate fi prescris de medicul oncolog sau de cel pentru îngrijiri paleative.

Fiolele cu fentanil precum cele dipărute din farmacia spitalului din Argeş se fac injectabil doar de personalul medical. 

Riscul de a intra în stop cardiorespirator după o doză de fentanil este ridicat

Cristina Filip, reporter Observator: La fel ca toate stupefiantele, şi fentanilul acţionează asupra receptorilor opioizi din sistemul nervos. Cel mai mare risc este intrarea în stop cardiorespirator după 30-40 de secunde. Iar dacă nu se intervine imediat cu ventilaţie mecanică, în 3, maxim 4 minute poate apărea decesul. Tocmai de aceea substanţă se administrează doar în spitale, sub supraveghere medicală permanentă.

Traficul de fentanil, din ce în ce mai frecvent 

Recent, un angajat al unui mare lanţ de farmacii din România, a prins că vindea comprimate de Fentanil expirate. În ultimii ani, traficul de fentanil a devenit tot mai frecvent peste tot în lume. 

Alexis Goosdeel, Centrul European pt. Monitorizarea Drogurilor: Putem afirma că în acest moment, pentru Europa, pericolul este Fentanylul? Pentru Europa, astăzi pericolul e reprezentat de toate drogurile. Nu am mai văzut niciodată atât de multe droguri în Europa, iar asta înseamnă că există o presiune să fie găsiți noi consumatori. Nu putem exclude riscul unei creșteri a consumului și producerii de Fentanyl. Probabil vara viitoare o să vedem o reducere a stocurilor la heroină în Europa și de aici vine riscul cu privire la Fentanyl.

Rafila ia în glumă problema

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila tratează problema cu ironie. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Nu am citit niciun fel de știre că Europa este amenințată de o invazie de fentanil. Putem să spunem că este vorba despre un trafic, nu despre o invazie. Fentanilul, din câte știu eu, nu se deplasează singur în Europa. 

Sevrajul este greu de imaginat

În cazul consumatorilor de Fentanil, dependența se instalează imediat. Iar sevrajul este mai chinuitor ca la orice alt drog de pe piaţă.  

Radu Ţincu, toxicolog: Dureri articulare, dureri musculare, agitaţie, transpiraţii, tahicardie. În perioada de sevraj dependentul poate să aibă acte de violenţă asupra sa sau asupra celorlalţi, poate comite infracţiuni pentru obţinerea dozelor de opioid. 

Actori şi cântăreţi celebri au fost ucişi de fentanil. Printre ei, Prince, Coolio, Heath Ledger, Philip Seymour Hoffman, solista trupei Cranberries, nepotul actorului Robert de Niro. Confom statisticilor, în fiecare an 73.000 de americani mor din cauza supradozei cu fentanil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Fentanil furat dintr-un spital din România. Drogul dă dependenţă rapid şi este folosit pentru bolnavii în stadiu terminal