Antena Meniu Search
x

Video Filmul mitei de milioane. Dumitru Buzatu a fost trădat, la pescuit, chiar de prietenul lui, "regele asfaltului" din Vaslui

Unul dintre marii baroni ai PSD-ului, şeful celui mai sărac judeţ din ţară, a căzut în plasa DNA. Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, la peşte, cu un portbagaj plin de bani. 1,25 de milioane de lei a primit preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui de la prietenul său, supranumit "regele asfaltului", pentru a-l lăsa să se ocupe de refacerea unui drum judeţean. Cei doi s-ar fi certat de la bani, iar omul de afaceri l-a denunţat într-un final la DNA. Sâmbătă seara, Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

de Redactia Observator

la 23.09.2023, 19:51

Vezi și

Direct de pe baltă "l-au pescuit" procurorii DNA pe Dumitru Buzatu, unul din marii baroni PSD, aflat la conducerea celui mai sărac judeţ din ţară de trei decenii. Şeful CJ Vaslui terminase partida de pescuit pe domeniul prietenului său Emil Savin, un influent om de afaceri local, şi se pregătea să plece acasă.

La ieşire îl aşteptau procurorii anticorupţie. I-au deschis maşina şi au găsit portbagajul plin cu bani - 25 de teancuri de câte 500 de lei. 1,25 milioane de lei, bani cash. Mită pentru construcţia unui drum, mai exact 10 la sută din valoarea lucrărilor. Banii folosiți la flagrant provin din fondurile DNA, spun surse Observator.

Noapte lungă pentru Dumitru Buzatu, după ce a fost prins de procurori cu mita în portbagaj

Procurorii anticorupţie i au scotocit câteva ore domeniul din Zăpodeni. La percheziţii a participat şi fiul său, Tudor Buzatu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Minute în şir cei doi sunt suprinşi cum se sfătuiesc şi vorbesc şoptit.

Pe acelaşi subiect
  • Tudor Buzatu: Nu comentez, o să vedem ce spun organele de urmărire penală. Eram în Vaslui, am văzut la televizor. M-am dus la el, nici acolo nimeni nu a spus nimic. 

În acest timp la poartă l-au aşteptat apropiaţi veniţi să-l susţină. Consilieri, directorul DGASPC şi primarul din Ştefan cel Mare. Cu bagajele făcute, Buzatu e băgat în maşină şi dus la audieri la DNA Iaşi. 

Percheziţii au fost acasă şi la fosta soţie, deputatul Gabriela Creţu.

  • Gabriela Crețu, deputat PSD: Niște comisari de la DNA au vizitat casa mea unde el nu a locuit niciodată, nu a avut adresa niciodată și unde locuiesc eu.
  • Reporter: Când s-a întâmplat?
  • Gabriela Crețu, deputat PSD: Aseară. Aveau un mandat pentru el. M-am trezit cu un grup de cinci persoane care au intrat pe poartă. 

Dumitru Buzatu, denunțat chiar de prietenul său, Emil Savin

Denunţătorul lui Dumitru Buzatu ar fi fost chiar prietenul său, Emil Savin, de la care primise milionul de lei mită. 

  • Clara Mihociu, reporter Observator: Neînţelegerile între Dumitru Buzatu şi prietenul său, Emil Savin, ar fi început de la un drum pe care acesta din urmă trebuia să îl facă în judeţul Vaslui pe o distanţă de 83 de km, un proiect cu o valoare de peste 200 de milioane de lei. La un moment dat însă Emil Savin cere mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean pe motiv că materialele de construcţie s-au scumpit. În acel moment nu doar că Dumitru Buzatu refuză să îi dea banii, ba chiar cere o expertiză în baza căreia stabileşte că nu sunt conforme lucrările deja făcute şi refuză să îi dea banii şi pentru acestea, nu mai puţin de 3 milioane de euro. 

E momentul care a stricat prietenia. Nervos, şeful CJ angajează un expert şi spune că lucrările sunt proaste. Emil Savin îi răspunde cu o contraexpertiză susţinută de acelaşi specialist care de data asta spube ca drumul e bun. 700.000 de lei a scos omul de afaceri din buzunar ca să demonstreze asta. Expertul este şi el reţinut acum de DNA

  • Clara Mihociu, reporter Observator: După contraexpertiză, Buzatu deblochează o parte din plăți către firma prietenului său. Doar că, pentru restul de bani, îi solicită acestuia mită în valoare de peste 1,2 milioane de lei. Sătul însă de această situaţie, afaceristul apelează la intermediari şi îl denunţă la DNA.

Un alt motiv al neînţelegerilor ar fi fost faptul că Dumitru Buzatu a vrut ca mita să crească dacă valoarea contractului se schimbă în funcţie de preţurile materialelor de construcţie. 

Fost profesor de marxism și leninism, Dumitru Buzatu e din '92 în PSD şi de 30 de ani conduce judeţul

În cea mai săracă zonă din ţară, preşedintele CJ Vaslui a făcut totuşi avere. Doar din salariu, pensia şi indemnizaţia de la Parlament, strânge anual 330.000 de lei. Are zece terenuri de zeci de mii de metri pătraţi, cinci case, două maşini de epocă şi o ambarcaţiune. Are acţiuni la o societate, iar în conturi în jur de 100.000 de lei. 

Buzatu a avut grijă și de fiul său, Tudor. I-a donat anul trecut o casă şi două terenuri. Buzatu s-a remarcat de multe ori pe scena politică prin declaraţii controversate - n-a recunoscut pandemia şi a numit masca un panaceu.

Denunţătorul lui Dumitru Buzatu este şi el un personaj extrem de influent în zonă

A fost cândva şef de CAP dar apoi si a câştigat renumele de "regele asfaltului" din Vaslui. I se mai spune şi Farmazon, care înseamnă vrăjitor.

Emil Savin: Nu am stres. Suntem o firmă puternică! Şi eu ca patron sunt un om puternic, nu dau înapoi niciodată! 

Emil Savin este socrul fostului prefect de Vaslui, Eduard Popică, apropiat al lui Liviu Dragnea și acum parlamentar social-democrat. În 2018, după ce a fost prins fraudând fonduri europene, compania lui Savin de asfaltări a primit interdicţie de la judecători pentru contracte cu statul. Cu toate astea, a doua zi după decizie, firma a primit o lucrare pe bani publici. Şi chiar de la CJ Vaslui. Emil Savin nu a putut fi contacta pentru a comenta ancheta DNA care-l vizează pe Dumitru Buzatu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Filmul mitei de milioane. Dumitru Buzatu a fost trădat, la pescuit, chiar de prietenul lui, "regele asfaltului" din Vaslui