Antena Meniu Search
x

Video "Geppetto de România" trăieşte la Bistriţa. Bunicul Luca creează zeci de jucării din lemn şi-i face pe copii să viseze în prag de sărbători

Geppetto chiar există! Şi nu pe meleaguri din Italia, cum am crede. Moşia acestuia, dar şi atelierul în care făureşte jucării speciale se află în Bistriţa. Din mâinile iscusite ale artizanului ies zeci de jucării din lemn, care, în prag de sărbători, ajung la sute de copii. 

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 08:03

Vezi și

De la stadiul de proiect, pe o foaie de hârtie, la maşinuţă din lemn. Este specialitatea artizanului Luca Oroian, în vârstă de 63 de ani. Diagnosticat cu o gravă boală de inimă şi aflat în pragul depresiei, domnul Luca şi-a găsit alinare în meşteşugitul jucăriilor.

Luca Oroian, artist artizan: Începând de la desen şi până la final uit de boală. Mă trezeam noaptea din somn, intram în panică, iar cu asta m-am dus la medicul psiholog şi a spus că sunt bolnav de muncă.

Oamenii îi trec pragul pentru a alege cadoul potrivit pentru nepoţi şi copii

Astfel a început să lucreze la visul său. Cu migală şi răbdare, domnul Luca a încercat să replice diferite maşini. A început cu cele ARO şi cu cele de miliţie, ca mai apoi să continue cu locomotive, camioane sau chiar trăsuri.

Pe acelaşi subiect

Luca Oroian, artist artizan: Îţi trebuie nişte tehnică, îţi trebuie răbdare, îţi trebuie imaginaţie, multe. Şi pe parcurs eu mai adaug ceva, mai adaug ceva. Una nu seamănă cu alta.

Iar rezultate nu au întârziat să apară. Mâinile sale iscusite au creat zeci de maşinuţe, iar sufrageria sa a devenit depozit de jucării din lemn. În prag de sărbători, oamenii îi trec pragul pentru a alege cadoul potrivit pentru nepoţi şi copii.

Luca Oroian, artist artizan: Am văzut că totuşi sunt încă util. Mă bucur când cineva se bucură pentru lucrurile astea. E un lucru care îl apreciază cineva, îl bucură.

Pentru a confecţiona o maşinuţă din lemn, artizanul bistriţean migăleşte zile bune sau chiar săptămâni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Geppetto de România" trăieşte la Bistriţa. Bunicul Luca creează zeci de jucării din lemn şi-i face pe copii să viseze în prag de sărbători