Antena Meniu Search
x

Greva angajaților STB continuă. Sindicaliştii cer o discuţie cu membrii STB. La ora 16.00, 188 de vehicule se aflau în trafic

A patra zi de grevă la STB a început cu scandal. În depoul Titan, o parte dintre angajaţi au ieşit pe traseu încă de la prima oră, însă acest lucru a stârnit furia colegilor. Unii au încercat să îi împiedice. Zona a fost imediat împânzită de jandarmi. Directorul STB a făcut un nou apel către angajaţi pentru a reveni pe traseu. La ora 13, în Capitală, circulau aproximativ 180 de mijloace de transport în comun.

de Redactia Observator

la 23.01.2022, 16:46

UPDATE 16:45: 188 de vehicule din 762 câte erau prorgramate se aflau în trafic la ora 16.00. 

UPDATE 15:35 Sindicaliştii au cerut să aibă o discuţie cu membrii STB, se arată într-un comunicat. "Având în vedere invitația Directorului General primită prin WhatsApp, astăzi 23.01.2022 ora 11:56, pentru o întâlnire la ora 12:00, în vederea deblocării situației create la nivel de STB SA, neavând timpul necesar pentru a da curs întâlnirii, vă comunicăm că în cursul zilei de mâine dimineață, solicităm o întâlnire cu membrii CA STB SA, singurii care pot decide, pentru a discuta și a indentifica o soluție care să conducă la încheierea acestui conflict spontan. Precizăm că persoanele mandatate din partea salariaților sunt cei din conducerea Sindicatului Transportatorilor din București. Așteptăm să ne comunicați, în timp util, ora și locul întâlnirii", se arată în comunicat.

UPDATE 13:30 Directorul Societății de Transport București a făcut un nou apel către angajați pentru a se întoarce pe traseu. Adrian Criț a declarat că greva afectează veniturile STB, iar dacă situația va continua astfel, "Societatea va fi în imposibilitatea de a plăti salariile". Potrivit estimărilor, pierderile provocate de grevă ajung la aproximativ 20 milioane lei, a anunțat sâmbătă directorul Criț.

"Rog angajații să meargă pe traseu, să nu mai dea crezare acestui lider. Rog instituțiile statului să intervină astfel încât sentința Tribunalului București să fie pusă în aplicare. Patru zile de grevă micșorează veniturile societății. Vom fi în imposibilitatea de a mai plăti salarii. Mulțumesc angajaților care au înțeles că trebuie să iasă pe traseu. Le voi mulțumi și celor care urmează să iasă. Legea trebuie respectată.

Pe acelaşi subiect

Ne vom îndrepta atenția către cei care au provocat acestă grevă ilegală, aceste persoane trebuie să sufere. Vom identifica persoanele responsabile și vom începe, în zilele lucrătoare, cercetarea disciplinară a celor care au provocat greva", a declarat Adrian Criț, directorul STB, în a patra zi de grevă. 

UPDATE 11:00 Vasile Petrariu, liderul sindicatului din STB, spune că greva va continua atât timp cât cererile lor vor rămâne nerezolvate. Asta în ciuda faptului că există deja două decizii ale instanţei conform cărora greva este ilegală. Petrariu a vorbit despre neajunsurile din STB şi despre problemele cu care şoferii şi vatmanii STB se confruntă zilnic.

"150 de vehicule au ieşit pe traseu în aceste dimineaţă, adică 18%. Asta înseamnă că peste 80% dintre salariaţi continuă protestul spontan. Din păcate, până acum, cei care decid nu au intenţionat să vină cu o soluţie, ci din contră, au incitat. Oamenii sunt hotărâţi să continue ce au început acum 4 zile. Baza materială este la pământ, nu avem piese de schimb. Salariaţii trebuie să se trezeacă la 3 dimineaţa, să pregătească maşinile, pentru ca apoi să circule 4-5 ore şi să se întoarcă în autobaze pentru a repara maşinile. E inuman să conduci 8-9 ore fără nişte condiţii minime: o sticlă de apă sau un grup sanitar la capăt de linie. Există o creştere alarmantă a bolilor profesionale, peste 18% dintre conducătorii de vehicule au aceste probleme", a declarat Vasile Petrariu, liderul sindicatului din STB.

Un sfert din flota STB, în trafic

UPDATE 09:30 Un număr de 181 de vehicule erau pe traseu duminică dimineaţa, la ora 8:00, dintr-un total programat de 791, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furizate de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseele din Capitală circulau 111 tramvaie, dintr-un total programat de 173, respectiv 55 de troleibuze din 101 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era tot de 15, las fel ca la ora 7:00, dintr-un total de 517 programate pentru o zi de duminică.

UPDATE 08:00 Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anunţă că 25% din parcul auto se află în trafic, respectiv 82 de tramvaie din 181, 65 de troleibuze din 86 şi 15 autobuze din 460.

Mijloacele de transport în comun ieșite în traseu pot fi localizate în timp real folosind aplicația INFO TB.

„Le mulțumim celor care au înțeles gravitatea situației, nivelul de manipulare la care au fost expuși și au decis să-și facă datoria față de călători”, arată un comunicat al societății.

Protestul angajaților STB continuă pentru a patra zi la rând, în ciuda avertismentelor lansate de primarul general al Capitalei și de conducerea companiei. La Autobaza Titan sunt prezente echipaje de poliție și de jandarmi și este așteptat directorul STB Adrian Criț.

Sâmbătă seara primarul general Nicușor Dan anunța că depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate, iar liniile de tramvai 14 și 21 au în regim normal.

Sancţiuni pentru şoferii care refuză să iasă pe traseu

Tot sâmbătă, după o întâlnire a Consiliului de Administrație al STB directorul societății anunța că angajaților STB care nu vor ieși pe traseu li se poate desface contractul de muncă. El a estimat pierderile societății din trei zile de grevă la 20 de milioane de lei.

Adrian Criț spune că pagubele vor fi recuperate în instanță de la cei ce au provocat greva și că va fi efectuat și un audit extern, apreciind că protestul poate genera probleme financiare majore pentru companie,

Consiliul de Administrație al societății a luat sâmbătă decizia ca angajații ce intră imediat pe traseu să nu fie cercetați penal. În schimb cei ce nu își lasă colegii să iasă pe traseu sau cei care distrug mijloace de transport vor avea de suferit, a spus directorul.

Angajații STB sunt în grevă, solicitând demisia directorului general al societății. Greva a fost declarată ilegală în instanță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Greva angajaților STB continuă. Sindicaliştii cer o discuţie cu membrii STB. La ora 16.00, 188 de vehicule se aflau în trafic