Antena Meniu Search
x

Scandalurile în care a fost implicat Vlad Voiculescu de la preluarea funcției de ministru al Sănătății

Premierul Florin Cîțu a cerut revocarea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, după ce acesta a fost în centrul mai multor scandaluri în ultima perioadă. Interimatul funcției va fi asigurat de către Dan Barna.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 14.04.2021, 17:02

Vezi și

Premierul Florin Cîțu a anunțat că miercuri i-a înaintat președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu. „Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi", a anunțat Florin Cîțu pe Facebook. Klaus Iohannis a semnat decretul.

Vlad Voiculescu și scandalul vaccinării paralele

Ministrul Sănătății a fost des criticat de opoziție pentru modul în care a gestionat problemele din Sănătate, însă a fost luat la țintă inclusiv de parteneri de coaliție sau chiar președintele României.

În luna martie, Ministerul Sănătății a publicat mai multe date despre personalul din armată și din alte instituții ale statului care s-au vaccinat fără a se programa în platformă și a declanșat un adevărat război al declarațiilor între Vlad Voiculescu și alți miniștri, inclusiv premierul Florin Cîțu.

Pe acelaşi subiect

Pe 5 martie, ministrul Sănătății, a anunțat transparență totală, în legătură cu informațiile legate de pandemia Covid-19 și vaccinare. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul data.gov.ro două fișiere de date: unul privind testarea pe fiecare județ, incidența în fiecare localitate, numărul decelor cauzate de COVID pe județe, numărul de pacienți din fiecare spital și altul privind numărul de doze de vaccin administrate în fiecare centru de vaccinare și categoriile din strategia de vaccinare pentru care au fost făcute. Datele pot fi accesate aici.

Buletin de Bucureşti a relatat că datele oficiale publicate scoteau la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma naţională şi pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituţii militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne. O situaţie făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din Bucureşti nu apăreau pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 erau disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte erau fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.

Datele publicate de Ministerul Sănătății a dus la un conflict între Vlad Voiculescu și premieru Florin Cîțu. Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că a trimis Corpul de control la MS pentru a face verificări. Premierul a spus că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat la rândul său că nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din minister.

Vlad Voiculescu a spus că rata de incidență a fost manipulată înainte de alegeri

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății în cabinetul Cîțu și Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în cabinetul Orban, au avut o conversație pe Facebook, în care ministrul Voiculescu și-a exprimat mirarea în privința modului cum a fost calculată rata de incidență înainte de alegeri.

Violeta Alexandru l-a muştruluit public pe Vlad Voiculescu pentru afirmaţia că cifrele publicate zilnic la ora 13.00 nu reflectă realitatea. Vlad Voiculescu a răspuns cu acuzaţii că cifrele au fost măsluite înainte de alegeri.

Președintele Klaus Iohannis l-a pus la punct pe Vlad Voiculescu, spunând că nu a măsluit nimeni datele, nici înainte, nici după alegeri. „Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul însă sunt diferite”, a declarat Klaus Iohannis.

Și Ludovic Orban l-a ironizat pe Vlad Voiculescu. Liderul PNL a spus că nu are timp să citească comentarii pe Facebook deoarece este „un om ocupat” şi consideră că aşa trebuie să fie orice om care este în serviciul public sau care deţine o funcţie importantă în stat.

Vlad Voiculescu, amendat pentru nepurtarea măștii de protecție în Parlament

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost fotografiat, la finalul lunii martie, fără mască de protecţie Covid-19 pe holurile Parlamentului. Conduita sanitară prevede că portul măştii este necesar în toate spaţiile închise. Persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise pot fi sancţionate cu amendă între 500 şi 2.500 de lei.

Ministrul a fost amendat, dar a spus că și-a dat jos masca pentru a fi auzit mai bine într-o conferință video și pentru că îi era sete: ''fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate'' ''Eram într-o conferință video, mi-am dat jos masca pentru intervenție, pentru a mă face mai bine înțeles și pentru că îmi era sete - pentru a comunica mai clar și pentru a bea apă. Fără să spun că asta justifică greșeala, trebuie spus că am făcut asta fiind singur în încăpere - fără nicio persoană la mai puțin de 10 metri în jurul meu'', a susținut Voiculescu.

Acesta adaugă că la un moment dat i-a fost atrasă atenția și și-a pus la loc masca. ''Fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate. Regulile trebuie respectate'', a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu, scandal pe tema morților de Covid-19 înmormântați fără haine

Vlad Voiculescu a declarat la finalul întâlnirii cu reprezentanții Cultelor că nu există niciun ordin care să menționeze că persoanele decedate de Covid-19 sunt înmormântate fără haine și a aruncat vina în cârca firmelor de pompe funebre, însă ulterior a revenit asupra declarațiilor și a anunțat noi măsuri.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a discutat cu reprezentanții Cultelor despre înmormântările celor care au fost bolnavi Covid-19. În cadrul declarației de presă, acesta a fost întrebat dacă Ministerul își asumă responsabilitatea sau măcar cere scuze rudelor bolnavilor care au fost înmormântați dezbrăcați, în saci, însă a refuzat să facă acest lucru, spunând că totul este o invenție și că vina, dacă există astfel de cazuri, ar fi a celor care oferă servicii de pompe funebre.

Confruntat de un reporter cu articolul din Ordin, care făcea referire la înmormântarea celor autopsiaţi şi care se face cu introducerea corpurilor în saci, fără haine, Vlad Voiculescu a declarat că se va informa.

Ulterior, ministrul Sănătății a revent într-o postare pe pagina de Facebook în care a recunoscut că a greșit și a anunțat că reglementarea va fi modificată.

Vlad Voiculescu s-a spălat pe mâini în scandalul Foișor

Vlad Voiculescu a fost criticat și după scandalul de la Foișor, spital evacuat de urgență pentru a face loc bolnavilor de Covid-19, în condițiile în care Ministerului i se impută lipsa de paturi la ATI.

Ministrul Sănătații Vlad Voiculescu a declarat că discuțiile despre includerea Spitalului Foișor în circuitul Covid-19 sunt de un an de zile, iar ministerul a dat deja avizul, și a sugerat că procedura de transfer a pacienților s-a blocat din cauza unor forțe ce își doreau să câștige capital politic.

Mai mult, Vlad Voiculescu a făcut aceste declarații în același timp ce premierul Florin Cîțu cerea demisii în acest scandal.

Spitalul Foișor nu este în subordinea Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătăți nu poate decide pentru un manager de spital aflat în subordinea unei primării ori a unui Consiliu Local”, a declarat Voiculescu..

Pacienţii de la Spitalul Foişor din Capitală au fost scoşi vineri noaptea din spital, pe fugă, ca să facă loc bolnavilor de Covid. Oameni abia operaţi au fost trimişi acasă ca ultimă soluţie gândită de Guvern pentru a face rost de noi locuri la ATI şi de paturi cu oxigen.

Imaginile cu pacienții externați forțat, pe tărgi ori în scaune cu rotile, au stârnit un val de revoltă și mai multe voci din opoziție au cerut demisia ministrului Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu, criticat pentru fuga de responsabilitate după incidentul de la Victor Babeș

Și incidentul de la Victor Babeș a provocat o ruptură în coaliția de guvernare și a atras noi critici pentru Vlad Voiculescu. Lipsă gravă de comunicare între oamenii şi instituţiile care ar trebui să gestioneze pandemia, după moartea pacienţilor de la Victor Babeş. Ministrul Sănătăţii spune că a aflat de tragedie la o oră şi jumătate după ce s-a petrecut. Raed Arafat nu îl sunase până atunci. Iar evenimentul a fost comunicat public...după patru ore. Premierul a profitat de ocazie pentru a-l acuza din nou pe Vlad Voiculescu că fuge de responsabilitate.

Florin Cîţu, premierul României: Reprezentanţii statului fug, în aceste momente, fug de comunicare. Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente.

Este declaraţia premierului în conferinţa de presă menită să clarifice tragedia de la Victor Babeş. Reprezentantul notabil al statului care lipseşte din sală este Vlad Voiculescu. La aceeaşi oră, ministrul Sănătăţii iese cu o primă declaraţie, dar pe Facebook. Din care reiese că a aflat de moartea pacienţilor la mai bine de o oră de când s-a întâmplat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat spune că a fost prea ocupat, de la aflarea veştii, ca să mai comunice şi cu ministrul Sănătăţii. Abia când Vlad Voiculescu l-a sunat, i-a dat primele informaţii asupra situaţiei.

De altfel, primele comunicate despre tragedia de la Victor Babeş au apărut la patru ore de la moartea pacienţilor. Iar cel emis de Ministerul Sănătăţii vine şi cu o precizare menită să absolve instituţia o posibilă vină. De gestionarea unităţii mobile de terapie intensivă se ocupă instituţia condusă de Arafat. Iar spitalul ţine de Primăria Capitalei, nu de minister.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat marţi, întrebat de ce nu a fost prezent conferinţa de luni seară, organizată de premierul Florin Cîţu şi de secretarul de stat Raed Arafat pe tema tragediei de la Spitalul Victor Babeş, soldată cu moartea a trei pacienţi, că Raed Arafat e direct implicat în operarea acestei unităţi mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş, precizând că dacă ar fi fost invitat, ar fi venit.

Ministrul Vlad Voiculescu, cugetări pe Facebook după incendiul de la Matei Balș

De judecat, ministrul Vlad Voiculescu a fost judecat pe reţelele de socializare. Prima schimbare pe care a făcut-o, după incendiu, a fost poza de profil de pe Facebook. La câteva ore după după tragedia de la Spitalul Matei Balş, Vlad Voiculescu şi-a actualizat poza. Cel puţin nepotrivit gestul, au comentat sute de oameni.

Iar comentariile negative nu au întârziat să apară: "Mi se pare de prost gust ca într-o astfel de zi să nu aveţi nimic altceva mai bun de făcut decât să vă actualizaţi fotografia de profil, domnule ministru al Sănătății!"

Ministrul a postat şi o cugetare, la poza de copertă: "Arcul universului moral este lung, dar se apleacă spre dreptate", ca o aluzie la adresa celor care îi cer demisia.

Scandal pe noile criterii de carantinare

Scandalul care ar fi umplut paharul este cel provocat de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătăţii a publicat marţi seara un ordin privind noi criterii de carantinare a localităţilor. Premierul Florin Cîţu nu şi-ar fi dat acordul pe acest ordin de ministru, care a fost semnat chiar de secretarul de stat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a recunoscut că nu a discutat personal cu premierul, pentru că ordinul respectiv intra în atribuțiile ei.

Vlad Voiculescu a venit cu lămuriri, marţi noaptea, după nenumăratele critici aduse ordinului elaborat de ministerul Sănătăţii, care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Vlad Voiculescu a ţinut să precizeze şi că în urma acestor prevederi, Bucureştiul nu va intra în carantină de Paşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Scandalurile în care a fost implicat Vlad Voiculescu de la preluarea funcției de ministru al Sănătății