Antena Meniu Search
x

Video "De-abia aşteptăm să venim acasă". Cei 41 de români evacuaţi din Gaza mai au de aşteptat după ce avionul s-a stricat. MApN trimite la Cairo un Spartan cu piese de schimb

Război Israel - Hamas. Destin potrivnic şi emoţii fără sfârşit pentru cei 41 de români evacuaţi din Gaza, care aşteaptă repatrierea de peste 48 de ore la Cairo. Avionul militar Hercules trimis să îi aducă din Egipt s-a defectat la aterizare. Ministerul de Externe susţine că nu este o defecţiune majoră, dar nu ştie când vor fi aduşi în ţară evacuaţii şi trimite un avion Spartan cu piesele necesare. Alţi 101 români aşteaptă să scape din enclavă, unde situaţia se înrăutăţeşte. Cel mai mare spital din regiune a rămas fără combustibil pentru generatoarele de electricitate, iar pacienţii... încep să moară rând pe rând. 

de Redactia Observator

la 11.11.2023, 20:02

Vezi și

Cei 41 de români evacuaţi joi din Gaza se adunaseră la aeroportul din Cairo încă de la 10 dimineaţa. Aeronava Hercules a decolat din România în jurul prânzului, dar după ce a ajuns la Cairo piloţii au anunţat că au probleme tehnice.

Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: "Există o anumită defecţiune tehnică la avionul care urma să facă această cursă, să sprijine misiunea de evacuare." 

Echipajul avionului militar a încercat să remedieze defecţiunea pe aeroportul din Cairo, dar nu a reuşit. O aeronavă Spartan a plecat în Egipt cu piese de schimb. Autorităţile române susţin că duminică dimineaţă, în jurul orei 03:00, cele două avioane ar trebui să aterizeze în România.

Ştefan, român evacuat din Fâşia Gaza: "Aşteptăm să fim evacuaţi şi din ce ne-au explicat trebuie să mai aşteptăm un pic. De-abia aşteptăm să ajungem acasă în România, să ne vedem cu familia, cu rudele, cu verişorii, cu fraţii."

Pe acelaşi subiect

România are o flotă de cinci avioane Hercules, un tip de aeronavă care a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în 1996. Folosite iniţial de americani, au 50 de ani vechime, iar unele au făcut şi războiul din Vietnam. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a trecut uşor peste defecţiunea aeronavei militare.

Mircea Geoană, vicesecretar NATO: "Dacă s-a întâmplat un incident tehnic, e un lucru care poate fi comentat, dar în sine, har Domnului că ai noştri sunt sănătoşi, teferi şi sper să-i vedem acasă cât mai repede."

Între timp, 101 români, care au primit acordul de repatriere, rămân blocaţi în Gaza.

Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: "În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi cetăţeni pentru care s-a permisiunea în vederea tranzitării punctului de trecere de la Rafah, din păcate punctul, până la acest moment, nu, nici ieri şi nici în cursul zilei de astăzi, până la acest moment nu a fost deschis."

Macron cere Israelului să oprească atacurile asupra civililor din Gaza 

În nordul Fâşiei, luptele sunt tot mai dure. Israelul este acuzat că a lansat atacuri aeriene asupra mai multor spitale unde se adăpostesc mii de oameni. La spitalul Al-Nasr, oamenii au încercat să plece din calea gloanţelor şi a exploziilor, iar mai multe imagini îi surprind pe palestinieni în timp ce flutură steaguri albe. Lupte intense au avut loc şi în zona spitalului Al-Shifa, înconjurat de trupele israeliene care anunţă că a lichidat acolo zeci de terorişti Hamas. Azi-dimineaţă, spitalul a rămas fără combustibil pentru generatoarele de electricitate şi, din cauza aceasta, un bebeluş a murit în incubator. 

Dr. Mohammad Zaqout, director general al spitalelor din Fâșia Gaza: "În secția de terapie intensivă neonatologie sunt acum 39 de nou-născuţi, unul dintre ei a murit cu câteva clipe în urmă, iar restul se luptă cu moartea."

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a făcut un anunţ cutremurător. Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza. Preşedintele Franţei a cerut tăios Israelului să opească masacrarea civililor. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Acești bebeluși, aceste femei, acești bătrâni sunt bombardați și uciși. Deci nu există nici un motiv pentru asta și nicio legitimitate. Așa că cerem Israelului să se oprească."

Acelaşi apel a fost făcut şi de zeci de mii de oameni care au participat la Londra la un miting pro-palestinian. Demonstranţii au cerut încetarea focului şi au fluturat steaguri palestiniene. Marșul a început pașnic lângă Hyde Park, dar pe parcurs a degenerat. 

Ciocniri violente au avut loc, iar poliţiştii au reţinut 82 de contra-demonstranţi. Manifestanții palestinieni s-au adunat şi la Ramallah, în Cisiordania, unde au ars drapele israeliane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "De-abia aşteptăm să venim acasă". Cei 41 de români evacuaţi din Gaza mai au de aşteptat după ce avionul s-a stricat. MApN trimite la Cairo un Spartan cu piese de schimb