Antena Meniu Search
x

Video Înăuntrul celui mai modern simulator hiperbar din Europa. Laura e prima româncă ajunsă aici: "Scriu o filă de istorie"

România a început să pregătească de astăzi cei mai căutați scafandri din lume, care pot să coboare până la 300 de metri adâncime. La Centrul de specialitate al Marinei Militare, într-unul dintre cele mai moderne simulatoare hiperbare din Europa, sunt antrenaţi cei care lucrează la sondele de foraj marin sau la instalaţiile oceanice de mare risc. În acelaşi timp, oamenii-amfibie pot salva vieți în cazul accidentelor navale. 

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 22:06

Vezi și

"O să simulăm efortul de sub apă. Dacă sunteţi inconfortabili cu scufundarea, anunţaţi şi plecaţi în sus. Treceţi, vă rog, la echipare!" Scafandrii care lucrează la sute de metri adâncime sunt cei mai căutaţi, fie pentru conductele de petrol submarine sau la platforemele din largul mării. Până să ajungă aici, este, însă, nevoie de sute de ore de pregătire.

România pregăteşte scafandri pentru mare adâncime

Cel mai modern simulator hiperbar din Europa costă 10 milioane de euro. Cursanţii care experimentează condiţiile de deplasare sub apă au nevoie de nervi de oţel, ca să îşi reprime instinctele care îi trimit mereu la suprafaţă. Laura Popa are 37 de ani şi este prima femeie din România care se încumetă să coboare în adâncurile mărilor. 

"Simt că scriu o filă de istorie. Sunt emoţii, dar le las la o parte. Nu mă gândesc la nimic, trebuie să fac totul exact aşa cum am învăţat. Echipamentul este foarte greu, dar nu este un impediment. Casca are undeva la 15-17 kilograme, dar atât cât am susţinerea colegilor cu care intru în apă, totul e bine", spune Laura Popa, cursantă.

Pe acelaşi subiect

Cursul durează trei luni

Cursul de pregătire pentru cei care vor să devină scadandri de mare adâncime durează trei luni. Piesa centrală a laboratorului hiperbar este tunelul de scufundare, în lateral sunt camerele de decompresie, pentru revenirea la suprafaţă, la presiunea atmosferică normală.

Pentru Bogdan Oancea, şef Laborator Formare Scafandri, experienţa a fost "foarte ok, nu a fost ceva ieşit din comun. Cum am spune noi, între scafandri, câte intări, atâte ieşiri". "Printre cele mai marcante evenimente din cariera mea a fost să salvăm oameni care se aflau din diverse motive sub apă", adaugă el. 

Viitorii scafandri trebuie să se pregătească temeinic. În camerele de decompresie, scafandrii pot sta chiar şi trei săptămâni. Dorm, citesc şi îşi trăiesc viaţa cu gândul la misiunea lor din adâncuri. "Aceasta este o cameră hiperbar, specifică activităţilor scafandrilor de mare adancime. În această putem observa elementele pentru monitorizarea calităţii vieţii", arată Fănel Radulescu, Centrul de Scafandri.

Civilii plătesc 10.000 de lei

Centrul de Scafandri al Marinei Militare primeşte la cursuri şi civili. Trebuie să treacă, însă, un test de aptitudini fizice şi să plătească 10.000 de lei pentru şcolarizare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Înăuntrul celui mai modern simulator hiperbar din Europa. Laura e prima româncă ajunsă aici: "Scriu o filă de istorie"