Antena Meniu Search
x

Video Are o fermă cu 900 de vaci, dar profitul se lasă aşteptat. Ce-i ameninţă lui Claudiu afacerea

Un litru de lapte a ajuns să coste şi 12 lei în magazine. Preţul a crescut în ultimul an cu peste 60 de procente. Fermierii spun că de vină sunt subvenţiile mult prea mici, în comparaţie cu alte ţări europene, iar litrul de lapte pleacă cu un preţ mai mare din ferma. Aşa că procesatorii strâmbă din nas la laptele românesc şi preferă lapte de import, mult mai ieftin. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 10.02.2023, 21:33

Vezi și

Datele de la statistică arată că preţul laptelui a crescut cu 32% în 2022. În realitate, cutia de lapte din coşul de cumpărături al unui român costă de două ori mai mult. De la 4,5 lei pe litru anul trecut, acum plătim şi 12 lei. 

Român: Am văzut ce preţuri sunt şi nu sunt ca lumea. Sunt mari şi nu garantezi. 

Român: Nu trebuie să suportăm noi aşa preţuri. Noi avem soluri bune, vaci bune şi ar trebui să avem şi lapte ieftin. 

Doar că nu avem. Claudiu Daviţoiu are o fermă de 900 de vaci în Ilfov. El spune că vinde litrul cu 2,5 lei - 3 lei maxim. Procesatorul mai pune şi el încă pe atât. Comercianţii însă câştigă cel mai mult. 

Pe acelaşi subiect

Claudiu Daviţoiu, fermier: Preţul de lapte la poarta fermei a scăzut, dar mergând în magazin, preţul la raft nu a prea scăzut. Marii procesatori au început să aducă lapte de afară. Dacă facem o analiză, vedem că nu mai sunt solicitări de lapte materie primă. Laptele nostru nu rămâne nici al nostru. Laptele nu-l poţi ţine mai mult de 2 zile. 

Comercianţii preferă laptele de import

În plus, laptele românesc a început să nu mai fie căutat. Lanţurile de magazine cumpără lapte ieftin, din import, în principal din Ungaria şi Polonia. De exemplu, la raft, ungurii cumpără un litru de lapte cu 6 lei, iar cehii cu 5 lei, la jumătate faţă de noi. În 2022, am ajuns să importăm peste 20% din lapte, comparativ cu 5% cât era în 2020. Cum am ajuns aici?

Claudiu Daviţoiu, fermier: Laptele de afară este mai ieftin decât la noi. Subvenţia lor pe cap de animal este un pic mai mare. Le convine să dea laptele mai ieftin. 

Dragoş Frumosu, asociaţie alimente: Laptele de la fermă este foarte prost plătit în comparaţie cu celelalte state. Sunt alte state care primesc tot felul de ajutoare, de forme sprijin. Subvenţiile noastre sunt mai mici decât subvenţiile altor state. Existând aceste diferenţe, este evident că nu numai la lapte şi la alte produse care înseamnă materie primă, preţurile în România sunt puţin mai mari. 

Ministrul Agriculturii vede scumpirile de la raft, dar face apel la solidaritate economică pentru a susţine laptele de la noi.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Trece printr-un proces de pregătire, industrializare, care înseamnă consum de energie, energia a fost scumpă. Susţinem producătorii de lapte, sunt subvenţii care se acordă. 

În 1989, aveam 8 spre 9 milioane de capete de vaci, acum mai sunt un milion. Am pierdut, așadar, 90% din efectivul de bovine în câteva decenii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Are o fermă cu 900 de vaci, dar profitul se lasă aşteptat. Ce-i ameninţă lui Claudiu afacerea