Video Oameni din zona Bucureştiului, păcăliţi să dea mii de euro unei echipe de meşteri escroci. Cum funcţionează "metoda acoperişul"
O echipă de meşteri, buni la toate, au dat ţepe de mii sau chiar zeci de mii de euro. Spun că sunt din Maramureş şi lucrează în zona Bucureştiului. Fac de toate, de la reparaţii la acoperiş până la foişor în curte. Nu încheie contracte, dar fac pe băieţii buni. La început cer un preţ iar la final oamenii se trezesc că au de plătit, sub ameninţare şi şantaj, de 4-5 ori mai mult.
Şi o ofertă greu de refuzat. Criza de meseriaşi a transformat multe familii în victime sigure pentru escroci. O femeie din Ilfov i-a tocmit pentru mici reparaţii la un acoperiş şi s-a înţeles cu ei pentru o anumită sumă. Meşterii au venit prompt la lucrare şi totul părea în regulă.
"Iniţial au primit vreo 600 de lei. Era cam a 10 parte din ce au convenit iniţial", a spus o păgubită. Adică aproximativ 6.000 de lei, bani în care intrau materiale şi mână de lucru. Înţelegerea s-a făcut verbal. Însă nu degeaba se spune că ce-i în mână nu-i minciună. În lipsa unui contract scris, calculele s-au schimbat.
Într-o primă fază, preţul s-a dublat pentru că ei dau un preţ, dar de fapt noi trebuia să ştim că preţul pe care-l dau este strict pentru montaj. Apoi au început ameninţările şi şantajul. În ultima zi, a venit şi nota de plată finală.
Îi spune "metoda acoperişul". Oamenii sunt ademeniţi cu oferte greu de refuzat şi preţuri sub cele ale pieţei. Încheie contracte în care nu sunt incluse costurile pentru materiale ci doar cele pentru mâna de lucru. Astfel că, în final, faţă de preţul la care s-au înţeles la început, plătesc de trei, patru sau chiar cinci ori mai mult.
- O femeie din Hunedoara a chemat trei muncitori să-i repare acoperişul. La scurt timpul, fiul său a chemat speriat...
- Muncitori români, înşelaţi de compatrioţi în Norvegia. Au rămas cu datorii de sute de mii de euro, după ce li...
- ''Canalizare nu-i, doar băgate ţevile aşa!'' Coşmarul trăit de localnicii din Albeni: Apa ţâşneşte prin...
Oamenii, ademeniţi cu oferte greu de refuzat
Aceiaşi meşteri maramureşeni, alt păgubit. Un bărbat i-a contactat pentru construcţia unei magazii într-o curte, la ţară. Lucrarea, iniţial, costa 5.000 de euro.
"Mi-au solicitat banii la început ca să poată cumpăra materialele. Ulterior, mi-au spus că s-au scumpit de pe o zi pe alta. Mi-au mai solicitat ca să aducă restul materialelor 2.000 de euro. I-am dat şi pe aceia. Iar pentru finalizarea lucrării costul total ducea undeva la 12.000 de euro", a spus păgubitul.
De teamă că suma va creşte la nesfârşit, omul a vrut să încheie colaborarea cu ei. Meşterii s-au transformat brusc în recuperatori. "A degenerat toată discuţia. S-au tocmit că măcar să le mai dau 2.500, să le mai dau 2.000 de euro, au rămas la 2.000 de lei, ca în final să plece cu 500 de lei. Lucrarea n-a fost finalizată nici măcar pe jumătate", a adăugat el.
Victimele evită să meargă la Poliţie, de teamă
Metoda "Acoperişul" a devenit celebră după ce, în trecut, astfel de echipe de meşteri decopertau casele şi îi ameninţau pe proprietari că nu vor mai continua lucrările dacă nu vor fi plătiţi în plus. Ca să nu rămână cu locuinţele distruse, oamenii dădeau oricât era nevoie. Păgubiţii sunt mulţi, însă, de teamă, evită să meargă la Polţie.
"În cazul în care nu a fost încheiat un contract şi se solicită sume de bani mai mari decât s-a discutat, trebuie depusă o plângere penală pentru înşelăciune şi evaziune fiscală într-un termen de 3 luni de zile de la data de săvârşire a infracţiunii", a spus avocatul Bogdan Dobrescu. În acest fel, oamenii se pun la adăpost în cazul în care meseriaşii se dovedesc a fi nişte escroci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰