Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Jumătate de ţară, sub nămeţi, ger năprasnic în ianuarie! Ion Sandu revine cu un nou avertisment meteo pentru români

Ion Sandu, președintele Societății Meteorologice Române, a vorbit, la Antena3, despre faptul că această iarnă va fi asemănătoare cu cea din 2012.

de Redactia Observator

la 20.11.2017 , 07:28

Ion Sandu, președintele Societății Meteorologice Române, a vorbit, la Antena3, despre faptul că această iarnă va fi asemănătoare cu cea din 2012, atunci când estul şi sud-estul ţării au fost sub nămeţi. 

Potrivit specialistului, luna DECEMBRIE se prognozeaza a fi mai rece decat in mod normal in regiunile centrale si nord-estice, ceea ce inseamna ca exista probabilitatea unor nopti cu temperaturi foarte scazute, sub -15...-20 gr.C. 

De altfel, cea mai scazuta valoare a a cestei luni a fost de -34,5 grade Celsius, înregistrata la Întorsura Buzaului in 1998.

Articolul continuă după reclamă

"Sub aspect pluviometric putem spune ca precipitatiile vor fi excedentare in regiunile centrale, estice si sud-estice, ceea ce inseamna ca in aceste zone vor fi episoade cu ninsoare abundenta si cu depunere de strat de zapada, care pot fi asociate si cu intensificari ale vantului, determinand in aceste zone cel putin un episod de viscol", a declarat Sandu.

În luna IANUARIE, cea mai rece lună de iarnă, temperaturile vor fi mai coborâte decât normal în regiunile centrale, nordice şi nord-estice, ceea ce inseamna ca nu este exclus ca in aceste zone sa avem temperaturi minime ce vor cobora sub - 20... - 25 grade Celsius, mai ales ca minima absoluta a lunii a fost de -38,5 grade Celsius in localitatea Bod, jud. Brasov, anul 1942. 

Ninsorile se vor semnala pe toata suprafata Romaniei, cu zile in care acestea pot fi chiar abundente, iar in zonele estice si sud-estice pot fi asociate cu intensificari ale vantului, asa cum statistic se stie ca in aceasta luna apar in medie doua viscole.

Luna FEBRUARIE va fi in medie normala termic. 

"In aceasta luna temperaturile mai cresc putin, dar nu excludem si invazii de aer polar, caracteristice lunilor de iarna, chiar pe intervale scurte de timp, ceea ce vor determina temperaturi sub limita pragului de ger, sub -15 grade Celsius. Precipitatiile vor fi in cantitati mai mari in partea de vest, centru si nord a tarii, insa probabilitatea aparitiei a unul sau doua viscole nu este exclusa", a mai spus Ion Sandu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Jumătate de ţară, sub nămeţi, ger năprasnic în ianuarie! Ion Sandu revine cu un nou avertisment meteo pentru români