Video La doar 14 ani, Raul este un copil-minune. Vorbește 10 limbi străine, este pasionat de istorie și a uimit deja mediul academic de la noi
Avem şi excepţii. Copii cu minţi sclipitoare. La doar 14 ani, Raul Babi e unul dintre ei. Vorbește zece limbi străine, printre care greaca, turca, chineza, e cavaler al unui ordin italian și are prieteni de seamă în Brazilia. Performanțele lui în domeniul limbilor străine și al istoriei uimesc mediul academic de la noi care i-a asigurat deja locul la liceu și la facultate.
Atunci când nu e un adolescent ca oricare altul, cu pasiuni și curiozități firești vârstei, Raul se scufundă în alte timpuri. Pentru a-și face un viitor, tânărul de la malul mării deslușește misterul trecutului și al limbilor.
Raul, copilul-minune de doar 14 ani
Raul Babi: Limba engleză este pe primul loc, italiană, spaniolă. Pot să spun că ştiu şi germană. Greacă, învăţ armeană. Turcă, mulţumesc mult. Chineză, am o certificare la limba chineză,sanscrita, îmi place foarte mult. Studiez limba ebraică.
Pentru părinți, harul copilului lor a fost mereu vecin cu miracolul. La trei ani, Raul deja citea, iar întrebările îi deveniseră un examen greu de trecut în fiecare zi.
- Primul pacient diagnosticat vreodată cu autism a murit la 89 de ani. Povestea de viaţă remarcabilă a lui Donald...
- Cormac McCarthy, geniu al literaturii americane, a murit. Scriitorul avea 89 de ani. "A demonstrat o dedicare de...
- Anul Nou a început cu sălile pline la cinema. Filmele pe care românii s-au înghesuit să le vadă
- Copiii născuţi începând cu 2025 intră în Generaţia Beta. Cum sunt caracterizaţi de către sociologi
- "Cheia succesului". Noul trend care ia avânt în România: cum a funcţionat pentru Iulian şi Carina, un cuplu din...
Liviu Babi, tatăl lui Raul: Nu a bătut mingea pe maidane şi preferă să stea în casă, să studieze, să înveţe şi tot timpul să fie pregătit cu informaţiile la zi. Ne abţinem să-l contrazicem pentru că nivelul lui este mult prea mare pentru noi.
La şcoală, Raul vrea să cunoască tot și să împărătășească din harul său. Își fascinează colegii și le stârnește interesul prin provocări care dau istoriei o perspectivă proaspătă.
Raul Babi: Haideţi să presupunem că, odată la 30 de ani, câte o nouă generaţie de mame se naşte în familia dumneavostră. Aşadar, cu această formulă de calcul, Primul Război Mondial ar fi la doar patru mame distanţă. În altă ordine de idei, anul zero nu se află la mai mult de 100 de mame de noi. Aşadar, iată cum raportat la cel mai iubit dintre pământeni pentru fiecare dintre noi, putem să realizăm că trecutul nu este deloc departe, ci mai aproape decât ne-am imagina.
Mihaela Eftimie, profesoară de Limba şi Literatura Română: Uitându-mă la Raul, îmi dau seama că România are o şansă de a evolua şi de a se face bine! Datorită unor tineri extraordinari ca el!
Raul nu se pierde în traduceri. Pasiunea pentru limbi străine și cunoaștere i-a adus prieteni în toată lumea. Iar mintea lui sclipitoare de om universal a stârnit admirația unor alte spirite înrudite.
Raul-Ana Maria Gudu: Raul, ce știi tu despre nobilimea italiană, de exemplu? Pentru că știu că tu ai mulţi prieteni în familiile nobiliare italiene.
- Da, nobilimea nu mai e recunoscută în republică, pentru că este o republică, dar titlurile sunt recunoscute de viață europeană.
Una dintre cele mai vechi familii aristocrate din Italia l-a numit cavaler al ordinului lor dinastic, iar talentul românului de scoate la lumină comorile trecutului a impresionat oameni importanți și dincolo de Ocean.
Raul Babi: Este prima astfel de recunoaştere şi reprezintă foarte mult pentru mine pentru că este o dovadă a încrederii pe care mi-a acordat-o prinţul Agricola. Aceasta este un certificat din partea Casei Imperiale a Braziliei, din partea Prinţului Don Pedro Bourbon de Orleans şi Ragazza care mi-a oferit medalia alteţei sale imperiale de fidelitate. Am scris câteva articole despre casa imperială a Braziliei şi cred că au fost uimiţi pentru că au venit din partea unui adolescent.
Între timp, Raul se pregătește, fără emoții, pentru Examenul de Capacitate. Își poate alege orice liceu, iar drumul îi e asigurat și la facultate. În primăvară, a luat Premiul I și Medalia de aur a Societății de Studii Clasice la Olimpiada de limbi clasice, greacă veche – latină. Iar Universitatea de Vest i-a propus ca, după terminarea liceului, să fie student la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. Fără concurs.
Ana Maria Gudu, prietenă de familie: Raul este un copil fabulos. Este un copil aşa cum întâlneşti, probabil, unu la un milion sau niciodată în viaţa ta. Poţi spune că nu este doar un român cu care să te mândreşti. Este un copil, un european, un contemporan cu care te poţi mândri.
Tot ce are România de făcut este ca, dincolo de mândrie, să ofere oportunități reale unui om valoros.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰