Antena Meniu Search
x

Video Militarii români salvaţi din Afganistan descriu ororile de pe aeroportul din Kabul. Imaginile îi vor bântui pentru tot restul vieţii

Au scăpat din Infern. 15 românii salvați din Afganistan au ajuns astăzi în Bucureşti! Descriu imagini de groază din aeroportul din Kabul, unde afganii continuă să se înghesuie cu miile doar-doar reuşesc să evadeze din calea talibanilor. Misiunile de salvare vor continua până la ultimul român care solicită ajutorul.  

de Redactia Observator

la 21.08.2021, 20:59

Vezi și

Pentru 15 români care locuiau în Afganistan coşmarul s-a încheiat. Talibanii înarmaţi pe străzile Kabulului rămân o amintire şocantă. Adrian a ştiut, din momentul în care a fost cucerită capitala, că e momentul să plece. 

Reporter: Ce diferenţe aţi sesizat între talibanii de acum şi cei din 96 până în 2001, de exemplu? 

Adrian Iancu, român: Sunt mult mai deştepţi, vorbesc engleză, mai educaţi, altă tehnică.

Românul se afla într-o bază militară de la marginea Kabulului. A fost escortat cu un convoi militar până la aeroport. Ce a văzut acolo, îl va bântui pentru tot restul vieţii. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Iancu, român: Sute de oameni la fiecare poartă aşteptând să prindă un avion oriunde. Afganii pot fugi de acolo numai în calitate de refugiaţi

Reporter: Cel mai periculos moment în care v-aţi aflat? 

Adrian Iancu, român: Momentul în care am predat armele să plecăm. Ăla a fost cel mai periculos. 

Misiunea de evacuare a fost contracronometru. 

Bogdan Dogaru, comandorul echipajului: Comunicarea e limitată, mijloacele de la sol nu există, nu se pot face alimentări cu combustibil, nu se pot face reparaţii.

Un român, angajat ONU, a rămas blocat în Kabul

14 români şi patru bulgari au fost evacuaţi, vineri dimineaţă, din Kabul cu aeronava Hercules. Un alt român, angajat la ONU, este încă blocat acolo. Au rămas în urmă şi afgani care au cerut să fie evacuaţi la noi. Sunt foşti colaboratori ai trupelor române, studenţi bursieri şi jurnalişti, care nu au reuşit să ajungă în aeroport. 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Vom continua acțiunea pentru a evacua și ultimul cetățean român care și-a exprimat dorința în acest sens, dar care nu a putut ajunge, din rațiuni de securitate extrem de dificile, la aeroport. 

Aeronava militară a aterizat apoi la Islamabad pentru a prelua un român evacuat anterior. 

Şi preşedintele Klaus Iohannis, şi premierul Florin Cîţu au dat asigurări că toţi co-naţionalii noştri care vor să fie evacuaţi vor fi ajutaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Militarii români salvaţi din Afganistan descriu ororile de pe aeroportul din Kabul. Imaginile îi vor bântui pentru tot restul vieţii