Antena Meniu Search
x

Video Imagini cu momentul în care românii evacuați din Afganistan s-au întors acasă. Iohannis: "Repatrierea, în condiţii extrem de dificile de securitate"

După un drum lung şi plin de emoţii, românii evacuați din Afganistan au ajuns în sfârşit acasă. Aeronava care i-a preluat din Pakistan tocmai a aterizat pe pământ românesc.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 23.08.2021, 14:45

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Vezi și

Aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a aterizat în siguranţă în Otopeni, la baza 90. Aduce cu ea 15 cetăţeni români şi 4 cetăţeni bulgari care au reuşit să scade de iadul din Afganistan. 14 dintre aceştia au ajuns ieri în siguranţă la aeroportul din Kabul. Au fost preluaţi de autorităţi şi au fost duşi la Islamabad. Un alt cetăţean român, primul de altfel care a ajuns în siguranţă la aeroportul din Kabul a plecat singur către Islamabad şi iată că astăzi se întorc acasă toţi cei 15.

Mai sunt, potrivit Ministerului de Externe, încă 17 români în Afganistan care spun că vor veni acasă pe cont propriu cu aeronavele companiilor pentru care muncesc. Minsiterul de Externe atrage însă atenţia că toţi românii care vor să ceară repatrierea, care sunt în Afganistan, trebuie să ia legătura cu ambasada de la Islamabad pentru a veni acasă. Avionul a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei de află şi patru cetăţeni bulgari.

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii întorşi din Afganistan

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, sâmbătă, revenirea în ţară a 15 cetăţeni români dintre cei 16 evacuaţi din Afganistan în aceste zile, cu aeronava militară trimisă în acest scop, menţionând că ei se adaugă celorlalţi peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere. 

Pe acelaşi subiect

"Salut revenirea în ţară, astăzi, a 15 cetăţeni români dintre cei 16 evacuaţi din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalţi peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituţională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe. Repatrierea compatrioţilor noştri a avut loc în condiţii extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare, şi este cu atât mai important de remarcat efortul autorităţilor române pentru derularea cu succes a misiunilor", a afirmat Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Celula de criză interinstituţională, activată de Ministerul Afacerilor Externe şi coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informaţii Externe, la care participă şi Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii, a derulat acţiuni ample şi dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români şi a cetăţenilor altor state partenere.

"Am fost informat în permanenţă de Celula de criză interinstituţională despre derularea acţiunilor de evacuare a cetăţenilor români şi cetăţenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România. Autorităţile române vor continua eforturile de evacuare a cetăţenilor noştri care încă se află în Afganistan şi care doresc să fie repatriaţi, precum şi a cetăţenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situaţie vulnerabilă. Doresc să mulţumesc autorităţilor române implicate în coordonarea şi derularea cu succes a acţiunilor Celulei de criză interinstituţionale şi tuturor reprezentanţilor acestor instituţii care au participat la activitatea Celulei de criză", a adăugat Iohannis.

Avionul militar C-130 Hercules care a evacuat 15 români din capitala Afganistanului, Kabul, a aterizat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, la Baza Aeriană 90. Avionul a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei de află şi patru cetăţeni bulgari.

"Românii care au fost evacuaţi din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetăţeni români şi 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ţinem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce şi pe ei în siguranţă acasă", a scris Florin Cîţu, sâmbătă, pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Imagini cu momentul în care românii evacuați din Afganistan s-au întors acasă. Iohannis: "Repatrierea, în condiţii extrem de dificile de securitate"