Antena Meniu Search
x

Video Un român a rămas blocat în Afganistan. Haosul din Kabul l-a împiedicat să ajungă la aeroport. Cetățenii care au fost evacuați ajung astăzi în țară

15 români au fost evacuaţi, ieri, din Afganistan. Unul în cursul dimineţii şi ceilalţi seara. Au fost duşi cu o aeronavă Hercules în Pakistan şi urmează să ajungă în ţară. A mai rămas un singur conaţional în Kabul, care nu poate ajunge la aeroport din cauza haosului din capitala Afgană. Mii de oameni vor să fugă din ţara recucerită de talibani, care nu ezită să deschidă focul pentru a-i împrăştia.

de Redactia Observator

la 21.08.2021, 12:30

UPDATE 12:28 : Talibanii anunţă că vor sista producţia de narcotice, cu toate că obțin până la 60% din veniturile sale anuale din narcotice

Producția de droguri, în principal opiu și derivata sa sintetică - heroina, este un factor important al economiei Afganistanului, iar talibanii l-au folosit ca o modalitate de a colecta venituri pentru a cumpăra arme și de a deține influență pentru a prelua țara

UPDATE 11:55: Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator şi numărul 2 al talibanilor, a ajuns, sâmbătă, la Kabul, pentru discuţii privind instaurarea unui nou guvern afgan. Baradar se va întâlni cu alţi membri ai mişcării şi responsabili politici. 

Mollahul Baradar a revenit în Afganistan marţi, din Qatar, de unde conducea biroul politic al mişcării. El a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanului. Kandahar a fost capitala talibanilor pe când se aflau la putere între 1996 şi 2001. În provincia cu acelaşi nume s-a născut mişcarea în anii 1990.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 10:30: Premierul Florin Cîțu a anunțat că românii evacuați sunt în drum spre casă și a dezvăluit că autoritățile sunt în contact și cu alte persoane aflate în Afganistan.

„Românii care au fost evacuați din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetățeni români și 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ținem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă”, a anunțat Florin Cîțu.

UPDATE 09:45: Cetăţenii români care au fost evacuaţi din Afganistan vor ajunge, sâmbătă, în România, cu aeronava Forţelor Aeriene Române.

"Ministerul Afacerilor Externe informează că cetăţeni români care au fost evacuaţi din Afganistan ca rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, convocate în data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, sosesc în România astăzi, 21 august, la bordul aeronavei Forţelor Aeriene Române", a transmis MAE.

Aeronava Forţelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetăţeni români şi străini de pe Aeroportul Internaţional din Kabul va ateriza în jurul orei 13:00, la Baza 90 Transport Aerian.

Extragerea românilor s-a făcut cu mare dificultate din cauza haosului care s-a instaurat pe aeroportul Hamid Karzai din Kabul. Un singur conaţional a putut fi luat, ieri dimineaţă, şi dus în Pakistan. Aeronava Hercules s-a întors spre seară şi a preluat şi ceilalţi 14 români care ajunseseră la aeroport. Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, nu a putut ajunge la aeronavă. Autorităţile de la noi speră ca acesta să poată ajunge într-unul dintre avioanele statelor partenere. 

Autorităţile speră ca românul să poată ajunge la aeroport

Patrulele talibane împânzesc străzile care dau spre aeroport, pline până la refuz de oameni care vor să fugă. Chiar şi cu paşaport străin, accesul este un chin. 

"Am luat legătura şi cu bursierii afgani care veneau în România: cu 9 dintre ei am luat legătura, erau 14 toţi.  Câțiva dintre ei și-au exprimat dorința de a veni în România și facem toate demersurile pentru a fi aduși în țară", a spus Florin Cîţu.

Afară, e teritoriu taliban. În interior, legea încă o fac trupele străine. Panica este de înţeles. Talibanii îi caută din casă în casă pe cei care au colaborat cu guvernul afgan sau cu NATO. Chiar şi înrudirea cu o astfel de persoană îţi asigură un loc pe lista neagră a noilor conducători şi e pasibilă de pedeapsă. Iar sancţiunile talibane sunt necruţătoare. Nimeni nu crede în noua lor versiune reformată şi moderată. Facebook le-a şters conturile atât pe platformă cât şi pe whats app. Siteuri de proagandă talibană ar fi funcţionat şi de pe servere găzduite în România. Compania românească de webhosting a transmis pentru Observator că nu e responsabilă de ceea ce publică susţinătorii talibanilor şi că nicio autoritate românească nu le-a transmis că ar fi încălcat vreo lege. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un român a rămas blocat în Afganistan. Haosul din Kabul l-a împiedicat să ajungă la aeroport. Cetățenii care au fost evacuați ajung astăzi în țară