Antena Meniu Search
x

Video "Mulţi şi-au găsit rute de deplasare spre Occident, inclusiv prin România". Ţara noastră, inclusă într-o nouă rută a exodului din Orient

50 de refugiaţi din Siria, Afganistan şi Somalia au ajuns joi dimineaţă la Constanţa. Cu o barcă. Este a doua ambarcaţiune pescuită de Garda de Coastă în ultimele două săptămâni. Există temeri că scenariul din Marea Mediterană, cu bărci pline de refugiaţi, în pericol de scufundare, s-ar putea repeta şi la noi o dată ce România ar fi inclusă într-o nouă rută a exodului din Orient.  

de Redactia Observator

la 02.06.2022, 20:25

Vezi și

Soarele încă nu răsărise când Garda de Coastă a intrat în alertă. O barcă arhiplină cu oameni disperaţi a fost reperată la 11 kilometri depărtare de plaja din Costineşti. 

Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă: Nava nu era echipată cu mijloace de salvare a vieţilor omeneşti. Exista bănuiala rezonabilă că persoanele care conduceau ambarcaţiunea nu deţineau cunoştinţele necesare. 

50 de oameni încercau să se salveze

Mai bine de 50 de suflete se chinuiau să se salveze.

Pe acelaşi subiect

Constantin Enache, ARSVOM: Aveau încă o ambarcaţiune gonflabilă de tip RIB care pe o parte, mai exact babordul dinspre pupa era dezumflat, nişte camere de cauciuc de maşină mică, de autoturism, umflate, pe care le-au aruncat la apă. 

Călăuzele lor sunt în custodia poliţiştilor de frontieră, iar migranţii vor ajunge în grija ofiţerilor de la imigrări. Alţi 27 de refugiaţi, din Somalia, Irak, Sudan, Siria şi Afganistan, au ajuns la jumătatea lunii la Sfântu Gheorghe. Şi vor mai urma, crede fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.  

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Turcia a lăsat, din zonele de adăpostire a migranţilor de pe teritoriul său, sunt cam 22 de centre de cazare pentru migranţi veniţi mai ales din Siria şi Irak. A lăsat posibilitatea ca aceşti oameni să ajungă la graniţa Greciei, cam 70.000 la un moment dat. Mulţi dintre ei şi-au găsit rute de deplasare spre Occident, inclusiv prin România.  

O nouă rută de migraţie, prin România

Practic, prinde contur o nouă rută de migraţie, pe la noi. Majoritatea celor care ajung în România cer azil, însă nu pentru a rămâne aici, ci pentru a câştiga timp cât să găsească o cale să ajungă în Vestul Europei. 

Dacă cei salvaţi în zona Costineşti abia au ajuns în România, la celălalt capăt al ţării, 58 de migranți au forţat frontiera cu Ungaria, încercând să ajungă în Germania, Italia şi Luxemburg. Anul trecut, peste 91.000 de cetăţeni străini au fost implicaţi în fenomenul migraţiei ilegale în România, dublu faţă de anul 2020. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Mulţi şi-au găsit rute de deplasare spre Occident, inclusiv prin România". Ţara noastră, inclusă într-o nouă rută a exodului din Orient