Antena Meniu Search
x

Bulgaria i-a evacuat pe ucraineni din staţiunile de pe litoral: Plătiți sau plecaţi acasă!

Bulgaria a început evacuarea ucrainenilor din staţiunile de lux de pe litoral. Mii de refugiaţi rămaşi fără case din cauza războiului sunt daţi acum afară şi de bulgari: plătiți sau plecaţi acasă, le-au transmis autorităţile de la Sofia, potrivit RFE/RL. Supărați, refugiații s-au plâns că guvernul bulgar nu i-au informat corect și complet despre planurile sale. Război Rusia - Ucraina, ziua 99 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 03.06.2022, 14:56

Bulgaria i-a evacuat pe ucraineni din staţiunile de lux de pe litoral: Plătiți sau plecaţi acasă!
Bulgaria i-a evacuat pe ucraineni din staţiunile de lux de pe litoral: Plătiți sau plecaţi acasă! - Novinite

Mai mulţi oficiali bulgari, inclusiv premierul Kiril Petkov, au deplâns "luxul" pe care l-au oferit ucrainenilor și au redus în grabă schema de relocare pentru mulți dintre refugiați. Vestea a reprezentat o nouă lovitură pentru ucraineni după războiul declanșat de Rusia şi i-a făcut pe unii chiar să se întoarcă acasă  în ciuda riscurilor. 

În urmă cu aproape o lună Bulgaria a anunțat că încetează să le mai dea bani hotelurilor de pe litoral care cazau turişti ucraineni, deoarece deschiderea sezonului turistic se apropie pe coasta Mării Negre. Astfel aproximativ 60.000 de ucraineni au fost nevoiţi să plece din hotelurile de lux până pe 1 iunie. Cazarea lor a fost plătită de stat. "Statul bulgar nu mai poate continua să susțină o ședere atât de luxoasă în Bulgaria”, a declarat Petkov.

"Trei luni am oferit un sprijin fără precedent în unele dintre cele mai bune hoteluri din Bulgaria. Acum intrăm într-un cadru ceva mai normal, în ciuda faptului că sunt refugiați. Statul bulgar nu poate continua să susțină la nesfârșit un astfel de sejur de lux în Bulgaria şi intrăm într-o realitate care este mai aproape de ceea ce se așteaptă pentru refugiați”.

Îngrijoraţi că nu sunt multe locuri libere în spațiile de cazare alternative, mai mulți înalți oficiali au acuzat refugiații ucraineni că nu s-au înregistrat sau că pur și simplu nu au vrut să plece cu autobuzele și trenurile programate să-i ducă în altă parte.  Refugiaţii şi voluntarii se apără şi dau vina pe autorităţi care nu au transmis la timp şi corect planurile de relocare are ucrainenilor.

Pe acelaşi subiect

"Nu avem informații oficiale”, a declarat Tetiana, o asistentă care a fugit din estul Ucrainei împreună cu fiica ei de 13 ani după izbucnirea războiului. Ea și fiica ei s-au cazat într-un hotel din stațiunea Cape Saint Stefan Sozopol. Au fugit din Donbas cu mașina familiei. Orașul lor, Druzhkivka, a fost cucerit de ruși și se duc lupte violente în regiune. Tetiana a spus că nici ea, nici alți refugiați cu care a vorbit nu au primit informații despre transportul către vreun alt centru. Ea a spus că încă nu se știe unde ar putea fi trimisă cu fiica ei.

Oficialii bulgari îi acuză pe refugiați că nu au informat ce vor să facă

Kalina Konstantinova, vicepremier, s-a plâns că puțini refugiați s-au prezentat săptămâna trecută pentru a urca în autobuzele și trenurile organizate de guvern pentru a-i duce de la hoteluri la alte facilități. Mulți refugiați nu au informat autoritățile unde vor să stea sau dacă folosesc transportul gratuit. 

Astfel, doar refugiații ucraineni ”care nu au unde să meargă după 31 mai”, vor fi cazați în ”centre tampon” din Elhovo, la aproximativ 100 de kilometri de coastă, și Sarafovo, lângă aeroportul Burgas. Restul trebuie să se descurce singuri.

Aproape 300.000 de ucraineni au intrat în Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, de când tancurile și trupele rusești au intrat în Ucraina pe 24 februarie. Aproximativ 100.000 dintre ei au primit adăpost și protecție temporară, majoritatea celorlalți și-au continuat drumul către destinații mai bogate din UE. Hotelurile bulgărești care au cazut ucraineni au primit de la guvern 40 de leva pe zi (22 de dolari) pentru fiecare refugiat. 

Ministrul Turismului, Hristo Prodanov, a avertizat la sfârșitul lunii aprilie că Bulgaria a ”găzduit și îngrijit” refugiați pentru o perioadă suficient de lungă.”Acum trebuie să intre pe piața muncii, să găsească locuințe, să plătească chirie și să trăiască ca toți ceilalți”.

La începutul lunii mai, oficialii au declarat că vor înceta rambursările la sfârșitul lunii către hoteluri și vor reloca refugiații. Președintele Agenției de Stat pentru Refugiați, Mariana Tosheva a recunoscut că în hotelurile din Bulgaria erau cazați 63.000 de refugiați ucraineni și că existau doar 33.000 de locuri libere în centrele și taberele de la stat.

Ea a sugerat că diferența de 30.000 de persoane ”se va reduce foarte mult”, deoarece ucrainenii care ”au spus că vor să părăsească țara” au plecat sau au găsit alternative, inclusiv cazare la rude sau cunoștințe. Când guvernul bulgar a sugerat scăderea sumelor oferite hotelierilor, la 15 leve pe zi, proprietarilor de hotel s-au revoltat. 

Crucea Roșie Bulgară a anunțat că până săptămâna trecută mai mulți ucraineni părăseau țara decât soseau, o premieră de când a început invazia Rusiei în urmă cu trei luni. Unii refugiați ucraineni au declarat săptămâna trecută presei bulgare că se simt obligați să se întoarcă în Ucraina, deși războiul s-a intensificat în est și se tem pentru propria viața. 

Ucrainenii care pleacă din Bulgaria iau trenul până la București

Ucrainenii care au decis să părăsească Bulgaria călătoresc cu trenul la București, deoarece biletele sunt încă gratuite în România și din România în Bulgaria, potrivit Novinite. Majoritatea călătorilor din trenul spre București sunt ucraineni. Unii dintre ei au plecat pentru că au fost nevoiți să părăsească stațiunile de pe litoral și au decis să plece acasă sau în alte țări europene.

”Majoritatea au rude și cunoștințe, mulți au găsit cazare sau s-au înțeles cu un hotel unde plătesc, foarte puțini sunt cei care intră în Bulgaria și au nevoie de cazare”, a spus Teodora Ribarova de la Organizația cercetașilor bulgari.

”Trimit câte 100 de oameni în fiecare zi la București, primim între 20 și 40. Este o reducere a fluxului de sosiri cu trenul mai ales, văd că la gara din București sunt foarte mulți cetățeni ucraineni, dar se pare, merg în alte destinaţii din Europa de Vest”, a declarat Reihan Ablekim, voluntar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Bulgaria i-a evacuat pe ucraineni din staţiunile de pe litoral: Plătiți sau plecaţi acasă!