Antena Meniu Search
x

Video NATO aduce în România arme şi vehicule de ultimă generaţie: blindate Humvee şi elicoptere Black Hawk

NATO îşi întăreşte flancul estic cu tehnică performantă. Elicoptere de luptă şi blindate americane vor ajunge în perioada următoare în România şi Bulgaria. Vor fi folosite la cele mai mari exerciţii ale Alianţei Nord-Atlantice de anul acesta. Rusia, în schimb, a reuşit să strecoare o navă plină cu echipament militar în Marea Neagră, în ciuda sancţiunilor internaţionale. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 06.03.2023, 19:24

Vezi și

Sute de Humvee, elicoptere Black Hawk, camioane de transport militar, tunuri, rachete şi lansatoare de rachete multifuncționale sunt deja în portul grec Alexandroupolis. Aşteaptă să fie descărcate pentru a lua drumul României şi Bulgariei. Tehnica militară a ajuns aici din Statele Unite şi va fi folosită în două exerciții militare de amploare ale NATO, "Atlantic Resolve 23" si "Defender Europe 23", care vor avea loc în perioada următoare pe flancul estic. 

Ce armament aduc americanii în România

Humvee este una dintre cele mai populare mașini blindate din lume. A fost testată în luptă pe fronturile din Afganistan şi Irak. Poate avea 15 configuraţii. Printre acestea: transport trupe şi tehnică militară sau serviciu de ambulanţă. Humvee poate fi echipat cu lansator automat de grenade sau o mitralieră de calibru 50.     

MTV - este un vehicul militar tactic. Poate transporta o încărcătură de 5 tone, pe toate tipurile de teren şi în orice condiţii meteo. Pe front poate duce de la combustibil, până la tehnică şi alte produse necesare soldaţilor. 

Pe acelaşi subiect

Black Hawk - denumit după o faimoasă căpetenie amerindiană, este un elicopter multi-scop, cu o capacitate de 11 pasageri, plus 2 piloți și 2 comandanţi de zbor. Are o autonomie de 2.200 de kilometri şi poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire și mitraliere M240 și M134, precum și rezervoare suplimentare de combustibil, pentru zboruri pe distanțe lungi. 

NATO vrea ca aliaţii să fie pregătiţi dacă Putin decide să escaladeze conflictul

Gen. Virgil Bălăceanu, analist militar: Graniţa de Est este avută în vedere de către NATO ca şi operaţie de descurajare, eventual de apărare. Acum vorbim de o operaţie de descurajare. Este un exerciţiu legat mai ales de mobilitate militară. Ce ar însemna mobilitatea militară? Transportul de trupe, dar mai ales de echipamente grele din America de Nord în Europa sau din Vestul Europei spre graniţa de Est.  Europe Defender se desfăşoară numai în România, de data aceasta va fi centrat exerciţiul pe flancul de sud est.  

În nord, mai aproape de statele baltice, ameninţate direct de Rusia, tone de tehnică militară americană au ajuns în Polonia, în portul Gdynia de la Marea Baltică. În imagini filmate din dronă, vedem sute de vehicule de luptă Bradley, camioane militare, Humvee-uri şi alte blindate. Vor fi folosite tot pentru exerciţiile militate pe care le face NATO pe flancul estic. 

Gen. Virgil Bălăceanu, analist militar: Kremlinul interpretează de fiecare dată o prezenţă a NATO. Este o prezenţă agresivă la adresa Federaţiei Rusie. Ele de altfel sunt mult mai reduse faţă de ce ar însemna o operaţie de apărare pe care NATO ar desfăşura-o pe graniţa de est. Au acest simbol şi de fapt această prezenţă, este prezenţa legată de postura de descurajare a NATO. 

Moscova se înarmează şi ea

Un cargobot rus s-a strecurat la adăpostul întunericului în Marea Neagră, cel mai probabil încărcat cu provizii de război pentru invazia Rusiei în Ucraina. Nava, denumită Sparta IV, a fost încărcată în Siria și a navigat cu o escortă a Marinei Ruse. Nimeni nu îşi explică însă cum a reuşit să treacă prin strâmtoarea Bosfor, prin care Turcia a interzis accesul vaselor militare. În plus, cargobotul şi compania care îl deţine sunt sub sancţiunile guvernului american.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » NATO aduce în România arme şi vehicule de ultimă generaţie: blindate Humvee şi elicoptere Black Hawk