Antena Meniu Search
x

Cine pe cine epuizează la Bahmut? ISW: Ucrainenii se retrag tactic, ruşii sunt epuizaţi în Donbas, fereastră pentru ca Ucraina să lanseze contraofensiva

Război în Ucraina, ziua 376. Forțele ucrainene desfășoară cel mai probabil o retragere strategică, parţială din oraşul Bahmut și continuă să provoace pierderi mari forțelor rusești care avansează, dar este încă prea devreme pentru a evalua intențiile ucrainene cu privire la o retragere completă din oraș, arată Institutul pentru Studiul Războiului, în analiza publicată luni. În timp ce ISW consideră că rezistența acerbă de aici a epuizat forțele ruse, iar ofensiva demarată de ruşi la începutul lunii februarie se apropie de final, creând o fereastră pentru declanșarea contraofensivei ucrainene, jurnaliştii de la The Wall Street Journal susţine că trupele Wagner epuizează forțele ucrainene iar pierderile ameninţă capacitatea Kievului de la lansa o contraofensivă de primăvară.

de Redactia Observator

la 06.03.2023, 12:06

Institutul pentru Studiul Războiului - un think tank cu sediul în SUA - care oferă zilnic analize şi actualizări despre războiul din Ucraina susţine luni că apărarea oraşului Bahmut rămâne o decizie strategică corectă din partea Kievului, atât timp cât continuă să distrugă forțe de luptă și echipamente rusești, fără ca forțele ucrainene să sufere un număr excesiv de pierderi.

Pe de o parte, analiştii occidentali de la ISW estimează că ofensiva rusă va culmina cel mai probabil aici, indiferent dacă forțele ruse capturează orașul sau nu, iar armata rusă se va chinui în următoarele luni să mențină operațiuni ofensive. Dacă ruşii reușesc să contoleze pe deplin oraşul Bahmut, cel mai probabil vor încerca să împingă linia de front către oraşele Kosteantînivka sau Slaviansk (unul sau ambele), dar se va lupta cu probleme endemice legate de personal și echipament.

ISW evaluează că ofensiva rusă la Bahmut îşi va atinge apogeul înainte sau după căderea oraşului, că ofensiva rusă de lângă Vuhledar a culminat deja și că cea din Lugansk este în stare de stagnare. Potrivit exporţilor occidentali asta creează probabil condiții puternice pentru o viitoare contraofensivă ucraineană.

WSJ: Trupele Wagner epuizează forțele ucrainene în Bahmut

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, o analiză publicată de The Wall Street Journal consideră că trupele Wagner formate din aproximativ 50.000 de deţinuţi recrutaţi toamna trecută din închisorile ruseşti epuizează forțele ucrainene la Bahmut şi amenință capacitatea Kievului de a lansa contraofensiva de primăvară.

Potrivit lui Evgheni Prigojin, obiectivul forţelor Wagner nu a fost atât de a cucerit oraşul Bahmut, cât de a distruge armata Ucrainei. Într-o anumită măsură, acest plan a funcționat, scrie WSJ. "Pe măsură ce Ucraina și-a trimis aici în ultimele luni unele dintre cele mai bune brigăzi pentru a apăra orașul, chiar și un bilanţ al pierderilor în favoarea Kievului a funcționat în cele din urmă în avantajul Moscovei, având în vedere populația mai mare a Rusiei și faptul că Rusia foloseşte deţinuţi prost pregătiți pentru a ucide soldaţi ucraineni" consideră publicaţia americană. 

"Astfel de pierderi în zona Bahmut amenință capacitatea Kievului de a organiza o contraofensivă strategică odată ce condiţiile de noroi se încheie în primăvară și drumurile neasfaltate devin din nou circulabile. "Războiul nu este câștigat de tabăra care cucereşte teritoriu, ci de tabăra care distruge forțele armate ale adversarului. Aici, folosim prea mult din potențialul ofensiv de care vom avea nevoie pentru o străpungere a frontului odată ce pământul Ucrainei se va usca", a explicat locotenenul Petro Horbatenko, comandantul unui batalion din cea de-a Treia Brigadă de Asalt. Pierderile ucrainene sunt clasificate. Ofițerii din alte brigăzi susţin că mai multe unități - inclusiv unele dintre cele mai bine pregătite - au fost epuizate în luptele din Bahmut în ultimele luni." mai scrie WSJ.

"Uneori, până la 18 valuri umane de trupe Wagner au atacat un singur șanț aici în 24 de ore",  a povestit Petro Horbatenko pentru WSJ. "Un luptător Wagner nu are opțiunea de a se retrage. Singura lor șansă de supraviețuire este să continue să meargă înainte”, a spus el. "Și această tactică funcționează. Este un război cu zombi... Ei aruncă în noi carne de tun, cu scopul de a provoca pagube maxime. Evident, nu putem răspunde la fel, deoarece nu avem atât de mult personal și suntem sensibili la pierderi."

Un soldat Wagner capturat de ucraineni pe frontul din Bahmut, un recidivist în vârstă de 48 de ani, condamnat pentru crimă, tâlhărie și infracțiuni legate de droguri, a povestit că a fost antrenat timp de trei săptămâni cu un singur scop: cum să se târască și să avanseze într-o pădure, un semn că ruşii nu se așteptau să supraviețuiască primei sale misiuni, notează WSJ. Un alt exemplu: cadavrul unui soldat Wagner a rămas abandonat în "no man's land" în faţa poziției ruşilor din Bahmut şi a stat acolo neatins timp de cinci zile. Apoi, într-o noapte, unul dintre soldaţii Wagner s-a târât să recupereze rucsacul bărbatului, lăsând cadavrul în urmă.

Forțele ruse atacă Bahmut din trei direcții pentru a încercui trupele ucrainene

Forțele ruse atacă Bahmut din trei direcții pentru a încercui trupele ucrainene, a declarat duminică armata Kievului. Orașul a devenit punctul central al ofensivei ruse în estul Ucrainei, iar Statul Major al armatei ucrainene a declarat că forțele sale au respins sâmbătă 130 de atacuri rusești.

Bătălia pentru Bahmut, în regiunea Donbas, a început în vară, iar soldații ucraineni au rezistat chiar dacă forțele ruse au capturat treptat teritoriu şi aproape că au tăiat localitatea de la căile de acces. În ultimele săptămâni, Moscova a intensificat o ofensivă pentru a ocupa întregul Donbas, trimițând pe front trupe pe care le-a mobilizat în toamnă și înaintând spre Bahmut de pe teritoriul pe care îl deține deja la est de oraș. Ambele părți au suferit pierderi grele.

Înainte de război, Bahmut avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori, dar autoritățile ucrainene spun că acum au mai rămas doar câteva mii de civili. S-au străduit să-i evacueze pe cei care au rămas, dar sarcina a devenit mai grea pe măsură ce intrările în oraș sunt din ce în ce mai periculoase. 

Experții militari citaţi de The New York Times spun că ruşii au început şi continuă o ofensivă în cinci sau șase puncte de-a lungul unei linii de front care se întinde pe aproximativ 160 de km, de la orașul Kreminna din Lugansk până la Vuhledar din Donețk. Deși forțele ruse nu au obținut câștiguri teritoriale semnificative în noua ofensivă, ele au înăsprit situaţia pentru ucraineni la Bahmut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cine pe cine epuizează la Bahmut? ISW: Ucrainenii se retrag tactic, ruşii sunt epuizaţi în Donbas, fereastră pentru ca Ucraina să lanseze contraofensiva