Antena Meniu Search
x

Prigojin atacă iar conducerea armatei ruse: Un lider Wagner nu a fost primit în cartierul general. Poziția rusă la Bahmut, pusă în pericol din cauza muniţiilor

Război în Ucraina, ziua 376. Armata ucraineană are în vedere să-şi consolideze poziţiile la Bahmut, epicentrul luptelor cu trupele ruse în estul Ucrainei, a transmis luni preşedinţia de la Kiev, pe fondul speculaţiilor despre o eventuală retragere a trupelor ucrainene din acest oraş, relatează AFP, citat de Agerpres. Deşi este apărat cu înverşunare de ucraineni, secretarul american al Apărării susţine că orașul are o valoare mai mult simbolică şi că pierderea sa nu va schimba cursul războiului din Ucraina.

de Redactia Observator

la 06.03.2023, 16:12

Prigojin atacă iar conducerea armatei ruse: Un lider Wagner nu a fost primit în cartierul general din Ucraina. Poziția rusă la Bahmut, pusă în pericol din cauza muniţiilor
Evgheni Prigojin - Telegram

În cadrul unei reuniuni desfăşurate luni cu şeful statului, Volodimir Zelenski, comandanţii şefi ai forţelor armate ucrainene "s-au pronunţat în favoarea continuării operaţiunii defensive şi consolidării poziţiilor noastre la Bahmut", a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Rusia încearcă din vara anului trecut să cucerească Bahmut. Forţele Moscovei şi ale Kievului au suferit pierderi grele la Bahmut. Trupele ruse au înaintat în ultimele zile în jurul oraşului, pe care ameninţă să-l încercuiască, dar pe care ucrainenii continuă să-l apere cu înverşunare. 

În timp ce ISW consideră că rezistența acerbă de aici a epuizat forțele ruse, iar ofensiva demarată de ruşi la începutul lunii februarie se apropie de final, creând o fereastră pentru declanșarea contraofensivei ucrainene, jurnaliştii de la The Wall Street Journal susţine că trupele Wagner epuizează forțele ucrainene iar pierderile ameninţă capacitatea Kievului de la lansa o contraofensivă de primăvară.

Prigojin: Reprezentantului meu i s-a refuzat accesul în cartierul general al armatei ruse, din Ucraina 

Pe acelaşi subiect

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui luptători sunt în prima linie a bătăliei de la Bahmut, s-a plâns duminică din nou de lipsa muniţiilor, atribuind acest lucru unei posibile trădări.

Mai mult, el a afirmat luni că reprezentantului grupării Wagner i-a fost refuzat accesul în cartierul general care coordonează "operaţiunea militară specială" desfăşurată de armata rusă în Ucraina. "Pe 6 martie, la ora 8 dimineaţa, reprezentantului meu la cartierul general i-a fost anulat permisul şi i s-a refuzat accesul", a transmis Prigojin prin serviciul său de presă.

Serghei Şoigu, în vizită în Donbas şi Mariupol

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a efectuat o vizită în zona de operaţiuni ruseşti din Ucraina, pentru a inspecta "lucrări de reconstrucţie în Donbas şi Mariupol, anunţă armata rusă luni după ce sâmbătă a transmis că Serghei Şoigu a efectuat o inspecţie într-un "post de comandament", pe front, în Ucraina, în toiul Bătăliei de la Bahmut.

Şeful grupului Wagner se plânge din nou de lipsă de muniţie pentru oamenii săi din Ucraina

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, s-a plâns din nou de lipsă de muniţii, punând pe seama unei posibile "trădări" întârzierile în livrări, relatează AFP. "Au fost date ordine pentru livrare la 23 februarie. Însă până în acest moment majoritatea muniţiilor nu au fost trimise", a declarat Prigojin într-un mesaj publicat duminică seară pe reţelele de socializare.

El a evocat două motive posibile pentru a explica această întârziere: "Birocraţia obişnuită şi o trădare". Combatanţii Wagner sunt în prima linie în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei pe care Rusia încearcă să îl ocupe de mai multe luni şi unde forţele Moscovei şi cele ale Kievului au suferit pierderi grele.

Luna trecută, Prigojin şi-a înmulţit criticile virulente la adresa ministrului apărării rus, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, acuzându-i de "trădare" prin refuzul de a furniza muniţie grupului Wagner.

Câteva zile mai târziu, Prigojin a anunţat că vor fi livrate muniţii în cele din urmă. Semn că tensiunile persistă, într-un video publicat în weekend, Prigojin a părut să atenţioneze armata rusă, afirmând că, în cazul în care "Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front s-ar prăbuşi".

"S-ar prăbuşi până la frontierele cu Rusia, poate chiar şi mai departe. La modul general, situaţia nu ar fi cea mai plăcută", a adăugat el. În ciuda tensiunilor puternice dintre Wagner şi armată, forţele ruse au avansat în ultimele zile în jurul Bahmutului, ameninţând să încercuiască acest oraş pe care ucrainenii continuă să îl apere cu înverşunare.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de experţi americani, a estimat că forţele ucrainene sunt "cel mai probabil pe punctul de a efectua o retragere tactică de o amploare limitată" la Bahmut.

În timp ce unii analişti se întreabă despre interesul ucrainenilor de a se agăţa de acest oraş în prezent devastat, ISW a estimat că apărarea Bahmutului rămâne "sensibilă din punct de vedere strategic", deoarece ea "continuă să epuizeze efectivele şi echipamentele Rusiei".

"Este improbabil ca forţele ucrainene să se retragă dintr-o dată de la Bahmut şi este posibil ca ele să continue o retragere progresivă luptând în acelaşi timp, pentru a epuiza forţele ruse prin lupte urbane" unde forţele de apărare sunt "în mod tradiţional avantajate", conform ISW.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Prigojin atacă iar conducerea armatei ruse: Un lider Wagner nu a fost primit în cartierul general. Poziția rusă la Bahmut, pusă în pericol din cauza muniţiilor