Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Norul toxic din Ucraina ameninţă şi România. Recomandarea medicilor pentru zilele următoare

Efectele războiului se simt şi în aer. Un nor toxic în care se regăseşte sulf, nitriţi şi mai ales monoxid de carbon s-a format deasupra Ucrainei, cel mai probabil din cauza exploziilor cauzate de proiectile şi de muniţia de război. Curenţii de aer îl poartă spre ţările vecine, inclusiv în România. Autorităţile ne asigură însă că substanţele nocive se vor dilua semnificativ şi nu ne vor afecta sănătatea. 

de Redactia Observator

la 18.03.2022 , 20:20

Sunt deja 23 de zile de bombardamente în Ucraina. Pe hărţile satelitare, deasupra ţării vecine se vede un nor negru toxic. Este mai ales peste oraşele Liov, Jitomir şi Kiev. Masele de aer îl împing în acest moment spre România, Polonia, Estonia, Letonia şi Belarus. 

Alina Şerban, meteorolog ANM: Tot ce se regăsește ca masă de aer în această zonă va fi transportat către zona țării noastre în următorul interval de timp în această noapte, sâmbătă, duminică, circulația se va redirecționa cumva, dacă acum în regiunile intracarpatice avem un vânt ce bate din direcții variabile, el va deveni predominant estic.

George Gârbacea, fost preşedinte ANPM: Din nefericire o să vină şi către noi, dar nu sunt concentraţii foarte mari, nu sunt concentraţii de speriat. Distanţele sunt destul de mari, momentan suntem ok, depinde şi cum evoluează conflictul de acolo.

Vezi și

Agenţia pentru Protecţia Mediului monitorizează concentraţiile de monoxid de carbon la staţiile din ţară. 

Pe acelaşi subiect

Lorand Fullop, preşedintele ANPM: Din cauză că în momentul de față nu a ajuns în România, noi nu prea putem, nu am reușit să analizăm ce înseamnă, ce e în acel nor, însă suntem aproape siguri că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid nu vor avea valori ridicate.

De când a început războiul, datele despre calitatea aerului sunt verificate mai des. 

Lorand Fullop, preşedintele ANPM: Deși e război în Ucraina și valorile din Ucraina sunt raportate, vom afla mult mai repede cam ce se întâmplă și cam ce direcție merge și ce se întâmplă în 2 zile cu acel nor.

Care este recomandarea medicilor pentru zilele următoare

Recomandările medicilor sunt ca zilele următoare să urmărim concentraţia de poluanţi din zona în care locuim şi dacă vor fi înregistrate concentraţii mari să nu ieşim din casă dacă suferim de afecţiuni respiratorii sau să purtăm o mască de protecţie pentru că filtrează o parte din cantitatea de poluanţi. 

Beatrice Mahler, medic pneumolog: Atunci când vorbim de explozii, atunci când vorbim de material pirotehnic, trebuie să ne gândim la compuşii care au ca şi substrat alte substanţe: sulf, azot, nitriţii care sunt extrem de agresivi pentru mucoasa respiratorie, pot declanşa procesul inflamator la nivelul căilor respiratorii.

Situaţia se poate schimba odată cu mişcările maselor de aer şi s-ar putea ca norul toxic să nu ajungă deloc la noi în ţară. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă simţiţi mai calmi şi mai buni de Crăciun?
Observator » Evenimente » Norul toxic din Ucraina ameninţă şi România. Recomandarea medicilor pentru zilele următoare