Antena Meniu Search
x

Video Sfatul medicilor, după ce norul de praf saharian s-a abătut asupra României. Categoria cea mai vulnerabilă

O ploaie roşiatică s-a abătut peste vestul ţării. Picăturile încărcate cu praf saharian s-au depus pe maşini, dar şi pe hainele oamenilor. Cei cu afecţiuni respiratorii sunt sfătuiţi să nu se expună prea mult. Particulele venite din deşert au colorat zilele trecute cerul Spaniei în nuanţe apocaliptice. 

de Redactia Observator

la 16.03.2022, 20:08

Vezi și

La Timişoara, şoferii şi-au găsit maşinile camuflate cu praf saharian, un strat de particule roşiatice aduse din nordul Africii. Ploaia din timpul dimineţii a făcut ca praful din aer să ajungă pe pământ.

''Un inconvenient vizavi de îmbrăcăminte, de toate celelalte, de aceea purtăm şi glugă, unii umbrelă.''

''Groaznic, pentru că nu se vede prin geamuri. 

Ce faceţi acum? 

Pe acelaşi subiect

O să merg s-o spăl, ce să fac.''

Ciclonul aflat peste nordul Africii, şi care are o mişcare în sens invers acelor de ceasornic, a ridicat particulele de praf din Sahara şi le-a împins peste Marea Mediterană şi apoi peste Europa. De acolo, pulberea a fost dusă de vânt spre vestul României. Ea se află în mod normal la 10.000 de metri şi doar o mică parte ajunge pe sol. 

Silvia Barbu, director Centrul meteo Banat-Crişana: Datorită ploilor care s-au produs în această dimineaţă, acest praf a ajuns într-adevăr pe suprafaţa maşinilor, pe şosele şi a ajuns să fie foarte vizibil.

Sfatul medicilor, după ce norul de praf saharian s-a abătut asupra României

În timpul deplasării prin Europa, praful a colorat cerul Spaniei în portocaliu. Şi zăpada a prins aceeaşi nuanţă. Praful nu este toxic sau periculos pentru sănătate, dar cei care au probleme ale căilor respiratorii sau plămânilor n-ar trebui să se expună prea mult. În următoarele zile, peste România va coborî o masă de aer rece dinspre nordul Europei care va îndepărta praful saharian, dar va aduce din nou temperaturi de februarie şi fulguieli la munte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Sfatul medicilor, după ce norul de praf saharian s-a abătut asupra României. Categoria cea mai vulnerabilă