Antena Meniu Search
x

O bază sportivă din Brașov a devenit o adevărată gaură neagră pentru banii publici

A înghiţit peste 13 milioane de lei din bugetul judeţului Braşov şi a stat închis timp de cinci ani, după terminarea investiţiei. Vorbim despre un complex de agrement situat chiar la baza Tâmpei şi care s-a transformat într-o adevărată gaură neagră pentru banii publici. Autorităţile se pregătesc să investească acum încă aproape nouă milioane de lei pentru exact acelaşi lucru: reabilitarea bazei sportive.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 26.11.2020, 08:40

Vezi și
  • Baza sportivă ar urma să fie reabilitată cu 8,6 milioane de lei.
  • Baza sportivă a funcţionat în perioada 2014-2015.

Baza de sub Tâmpa a fost deschisă un singur an, între 2014 şi 2015. De atunci a stat cu lacătul pe uşă, iar astăzi a ajuns o ruină.

Cam așa arată, în exterior, baza de agrement, de sub Tâmpa. În această zonă, tavanul este afectat grav de infiltrații de apă. Bucăți întregi din îmbrăcămintea tavanului sunt căzute la pământ și aruncate într-un fel de groapă de gunoi. Totul arată, de fapt, ca un șantier iar, în acest loc, îmbrăcămintea modernă a stâlpilor e și ea parțial distrusă.

În interior, starea de degradare este şi mai acută. 

Așa arată sala de forță a complexului de agrement. Tavanul este aproape în totalitate distrus, multe dintre lămpi sunt căzute și în toată sala se pot vedea urme de igrasie.

Povestea investiţiilor în reabilitarea complexului de agrement de sub Tâmpa a început în ianuarie 2007. Consiliul Judeţean Braşov a semnat atunci un contract de peste opt milioane de lei cu o firmă privată, pentru reabilitarea bazei sportive. 

După un an şi jumătate, valoarea contractului a fost suplimentată cu alte 5,6 milioane de lei. Baza a fost în şantier între anii 2009 şi 2014, dar contractul a ajuns pe masa procurorilor anticorupţie, care au stabilit că o parte din plăţi sunt cheltuieli nejustificate ale Consiliului Județean.

Localnic: Din moment ce n-a fost pusă în funcțiune și n-a funcționat, consider că banii au fost pierduți.

Localnică: Este un spațiu foarte util pentru noi, pentru brașoveni, dar iată de câți ani stă nefolosit și se degradează, în timpul acesta.

Localnic: Ar fi bine să facă ceva, să nu stea așa, degeaba.

Şi s-a făcut. Complexul de agrement a ajuns din administrarea unei societăţi a Consiliului Judeţean Braşov, respectiv în administrarea Bibliotecii Judeţene, instituţie care vrea să investească alte 8,6 milioane de lei, în următorii doi ani, pentru a reabilita din nou baza.

Daniel Nazare, director Biblioteca Județeană Brașov: Calculul care a fost făcut a zis: e clar că pe investiție privată, ea nu va scoate profit și atunci o ducem într-o zonă a non-profitului, pentru că serviciile culturale sunt zone în care investești, în primul rând, fără să te uiți neapărat la câți bani și obții.

Potrivit specialiştilor, igrasia care a inundat clădirea este direct legată de faptul că imobilului, construit în 1980, i-a lipsit, de la bun început, o reţea completă de şanţuri care să ţină apele pluviale şi izvoarele subterane departe de ziduri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » O bază sportivă din Brașov a devenit o adevărată gaură neagră pentru banii publici