Video "O ţuică fiartă. Să ne încălzim puţin!" Gălăţenii au avut parte de un adevărat festin în prag de Ignat
Şorici proaspăt, carne prăjită la ceaun, jumări sau murături de sezon. Toate numai bune să le înfuleci în oraş sau să le iei pachet acasă. De toate aceste bunătăţi s-au bucurat cei care au luat parte la Pomana Porcului, organizată ieri, chiar în centrul Galaţiului. Masa copioasă a fost asigurată de câţiva bucătari iscusiţi care au muncit la foc automat. Totul, pentru a-i atrage pe pofticioşi în număr cât mai mare. Colindele şi datinile vechi de sute de ani au venit la pachet.
În centrul Galaţiului, circulaţia a fost blocată. Doar mâncărurile tradiţionale specifice ignatului au fost permise. Totul, spre bucuria bucătarilor iscusiţi care au pregătit carnea în ceaunele încinse, chiar sub privirile trecătorilor. Iar pofticioşii nu au întârziat să apară. Mai ales că bucătarii au avut şi un as în mânecă.
"O ţuică fiartă. Să ne încălzim puţin."
"Mi-au făcut cu ochii murăturile foarte apetisante şi o cărniţă de porc care arată foarte bine. Mi-a făcut cu ochiul, da."
Colindele şi datinile vechi au venit la pachet
Iar mâncarea bună merge cu muzică. La câţiva paşi distanţă, colindători veniţi din Maramureș, Brașov, Galați și chiar Republica Moldova au adus tradiţia în stradă.
"Colinde specifice zonei bineînţeles. Colindele, caprele, căiuţii, pluguşorul."
"E o tradiţie pe care o păstrăm de ani de zile, din moşi strămoşi, de la străbunii noştri dacii, geţii."
Festivalul se desfăşoară în fiecare an la Galaţi, înainte de sărbătorile de iarnă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰