Antena Meniu Search
x

Video "Oamenii au fost sufocaţi, au căzut unii peste alţii". Colegii minerilor morți în tragedia din Gorj fac acuzații grave și cer condiţii decente de muncă

Tragedie în cariera minieră Jilţ Sud din Gorj. Trei oameni au murit şi alţi 10 au fost răniţi după ce camionul vechi, în care erau înghesuiţi ca sardinele 16 muncitori, s-a răsturnat şi a căzut de pe un pod înalt.   

de Redactia Observator

la 18.01.2023, 08:11

Vezi și

A fost activat planul roşu de intervenţie iar în zonă au fost chemate două elicoptere şi mai multe ambulanţe. Operaţiunea de salvare a fost extrem de dificilă, fiind nevoie de echipamente speciale pentru a putea ajunge la mineri.

Reporter - Marius Bufanu (supraviețuitor):

Cum s-a intamplat?

Nu îmi dau seama. Necazul. Fracțiune de secundă și nu realizezi. Intri în panică 

Pe acelaşi subiect

Ați scăpat ca prin minune...

Cu ajutorul lui Dumnezeu. Atât pot sa spun

Ceilalți colegi?

Ne strigam unul pe celalalt, hai sa împingem, să facem ceva să ne salvam. 

Camionul în care erau înghesuiţi 16 de oameni ar fi rămas fără frâne în timp ce se deplasa prin carieră, spun supravieţuitorii. Trebuia să treacă peste un pod care traversează benzile ce transporta cărbune când a căzut în gol de la o înălţime de trei metri

Marius Bufanu, supraviețuitor: Cred că spre binele nostru...că a ricoşat acolo, puteam să fim morţi. 

Adrian Marciuc, șef sindicat CEO: A fost o echipă de lucru într-o mașină de transport, s-a dus la un excavator pentru revizie și când s-a întors mașina de la revizie șoferul ...nu ștm nu avem date concrete, nu a mai intrat în viteză nu știu, a pierdut controlul, a alunecat că era drumul umed, a alunecat și a dat într-un podeț și s-a răsturnat, e o tragedie. 

Trei morți și 10 răniţi în tragedia din Gorj

Trei oameni şi-au pierdut viaţa: un lăcătuş mecanic, un electrician şi un maistru - şef de formaţie - pe care unul dintre răniţi a încercat să-l resusciteze 15 minute. În zadar. Alţi zece oameni au ajuns la spitale din Craiova, Târgu Jiu şi Motru.

Pentru doi dintre răniţi a fost nevoie de intervenţia elicopterelor SMURD. 

În tot acest timp, la poarta carierei rudele lor aşteptau să li se spună dacă cei dragi au supravieţuit.

Pe cine aveti?

Un nepot! 

Şi... 

Nu ştiu. Nimic

El verişor, eu un nepot, aceeaşi persoană. Cineva ne-a spus că e mort.

După impact, camionul a rămas îngropat în nămol. 

Angajat: Am 32 de ani vechime, dar așa ceva nu am văzut.

Nici măcar salvatorii nu au reuşit să ajungă la răniţi

Angajat: Nu poate urca nimic! Încercați și filmați. Vă lasă? Nu! Nici salvamontul cu șenilate nu poate intra acolo! 

Viorel Gâlmă, ISU Gorj: Nu s-a putut ajunge la locul evenimentului cu mijloacele de intervenţie. S-au transnportat accesorii de intervenţie cu ajutorul unor camioane. Cu tracţiune 6x6.

Tragedia arată, încă o dată, condiţiile inumane în care lucrează minerii în fiecare zi. 

Angajat carieră: Nu se simte nimeni în siguranţă. Puteti să întrebați, uitați! Sunt lideri de sindicat. Am facut greve pentru condiții de muncă, pentru tot. Și uitați ce se întâmplă. E carnagiu.

Nicu Bunoaică, sindicalist: Îi înghesuie în maşini. Sunt foarte vechi, dacă veniţi să vedeţi vă îngroziţi ce vedeţi acolo. sunt maşini de armată de pe timpul lui Ceauşescu care le-au folosit în continuu. Au luat piese din Ungaria la mâna a doua, nu au cauciucuri, nu au nimic, au cameră, nu au cauciuc. Au mai murit oameni acolo.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sorin Grecu, inginer-șef cariera Jilț Sud: Oamenii au fost sufocaţi, au căzut unii peste alţii. Da, astea sunt tanchetele. Sunt foarte vechi.

Iar în timp ce minerii cer condiţii decente de muncă, şefii lor încasează bonusuri de performanţă. În 2017, de exemplu, 13 angajați cu funcţii de conducere în cadrul Complexului Energetic Oltenia au câștigat aşa aproape 1,5 milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Oamenii au fost sufocaţi, au căzut unii peste alţii". Colegii minerilor morți în tragedia din Gorj fac acuzații grave și cer condiţii decente de muncă