Antena Meniu Search
x

Video Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022. Jandarmii se așteaptă la un număr record de participanți. Credincioșii stau la coadă și câte 12 ore

Zi de sărbătoare la Iaşi! Aproape 30 de mii de pelerini sunt aşteptaţi, astăzi, la slujba de hram a Sfintei Parascheva, când se spune că puterile acesteia sunt mai mari. Iar cel puţin 60.000 de credincioşi se estimează că vor trece pe la raclă, astăzi. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 14.10.2022, 09:59

Vezi și

Clara Mihociu, reporter Observator: "Este cea mai aşteptată zi a pelerinajului, ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Până când va începe slujba de pe bulevardul Ștefan cel Mare, în jurul orei 9, oamenii continuă să vina aici să se roage și fac asta deja de sâmbăta trecută. Au trecut deja pe aici peste 167.000 de pelerini veniți de peste tot din țară și din străinătate. Cei mai mulți s-au așezat seara trecută la rând pentru că toți își doresc să ajungă la raclă înainte de miezul nopții pentru că, după cum spune tradiția, astăzi puterile cuvioasei ar fi mai mai și rugăciunile se îndeplinesc mai ușor dacă sunt spuse astăzi. Vorbim acum despre un rând care se întinde pe aproape 5 kilometri, aproximativ 15.000 de persoane, iar numărul lor nu a scăzut de seara trecută, asta deși oamenii continuă să treacă pe la moaște în număr tot mai mare. Se așteaptă destul de mult, în jur de 10-12 ore și chiar de 14 ore astăzi. Nimic nu îi împiedică pe acești pelerini care s-au bucurat și de vreme bună anul acesta. Cei care vor fi la rând în timpul slujbei o vor putea vedea și asta deoarece pe tot traseul au fost puse mai multe ecrane. La slujbă este așteptat un număr record de persoane, dat fiind că în ultimii doi ani a avut loc cu restricții din cauza pandemiei."

De sâmbătă noaptea, de când a început pelerinajul, peste 140 de mii de pelerini au ajuns la Iași pentru a se închina la racla așezată în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane Iași. În acest an, pelerinii se pot închina și la moaștele Sfântului Paisie de la Neamț.

"Pentru copii, pentru nepoţi, pentru sănătate mea, că am o vârstă. Pentru bucurie că am venit la Sfânta să mă închin."

"Ziua de vineri, 14 octombrie, când o pomenim pe Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva, aşa cum e ea cunoscută în popor, este momentul central al pelerinajului de la Iaşi. Există în popor ideea aceasta cum că, dacă vii şi te rogi în ziua în care este pomenit sfânta, rugăciunile sunt ascultate."

Pe acelaşi subiect

"Păi, dacă tot te duci la o onomastică a omului, te duci de ziua lui, nu?!"

Numărul pelerinilor, în creștere înainte de hramul Sfintei Parascheva

Cu doar trei ore înainte de miezul nopţii, numărul pelerinilor a crescut de trei ori.

Ion Sandu, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău: "Într-un timp foarte scurt, au venit atât de mulţi oameni încât, după evaluările noastre, cred că vom avea record. Cam câţi au trecut de azi dimineaţă, atâţia vor fi până dimineaţă la rând."

Organizatorii spun că astăzi, timpul estimat de aşteptare pentru închinarea la raclă va creşte până la 12 ore.

"Haideţi, vă rog, înaintăm!"

"Asta este! Când o vrea Sfânta ne primeşte!"

"Cu gânduri bune! Ne-am aşezat aici, la rând, trebuie să avem răbdare. Sfânta Cuvioasă Parascheva face minuni. De aceea ne rugăm la Sfânta să ne ajute. Pentru sănătate am venit."

Pelerinaj în familie la Sfânta Parascheva

Reporter Observator: "Ce-aţi rugat-o pe sfânta?"

Bărbat: "Ce-am avut în suflet. De sănătate, pentru copii, pentru casă, pentru familie."

Femeie: "Ca în fiecare an, pentru familie, să fim cu toţii sănătoşi. Pentru neam, pentru ţară, pentru toţi."

Cei doi soţi, din Mireju-Vrancea, spun că vin la Iaşi în zi de sărbătoare de 12 ani. Iar de când au apărut copiii, chiar dacă sunt mititei, îi aduc şi pe ei.

Reporter Observator: "N-a fost greu?"

Băiețel: "Nu."

Fetiță: "Am rugat-o să fiu cuminte şi să fiu ascultătoare."

Astăzi, în zi de mare sărbătoare, slujba liturgică va fi oficiată, începând de la ora 09:30, pe un podium special amenajat. Şi, tot pentru pelerini, au fost pregătite 85 de mii de sărmăluțe de post, dar și cu carne, ce vor fi împărțite după slujbă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Pelerinaj Sfânta Parascheva 2022. Jandarmii se așteaptă la un număr record de participanți. Credincioșii stau la coadă și câte 12 ore