Antena Meniu Search
x

Video Noapte albă de rugăciune, cu ceai, cafea şi sarmale, la moaştele Sfintei Parascheva. "Le place şi cer mai mult"

A fost o noapte albă, dedicată rugăciunii, la Iaşi. A cincea de când a început Pelerinajul la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Peste 100.000 de oameni s-au închinat deja la raclă, iar alte câteva mii s-au aflat constant la rând, chiar și noaptea. Pelerinii nu au mai simțit nici frigul și nici oboseala, iar voluntarii le-au făcut așteptarea mai ușoară oferindu-le ceai, cafea, colaci și sarmale. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.10.2022, 08:13

Vezi și

Băuturile calde sunt pregătite de voluntari pentru zecile de mii de pelerini veniţi la Iaşi, înainte de hramul Sfintei Parascheva. Mai ales pe timpul nopții au fost binevenite, atunci când temperaturile au scăzut şi așteptarea a devenit parcă mai lungă. Un bărbat a venit direct de la muncă: "Da, cu prietenii, fata, surioara. Nu e obositor, pentru aşa ceva niocdată nu e obositor". "Cu gând de bine, să ne închinăm. Noi venim doar o dată pe an, suntem departe, 200 km. De obicei noaptea, că e mai OK. Pe timpul zilei sunt multe persoane, aşa e mai liber noaptea", spune un altul.

Cozi mari la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

"În cele cinci nopţi de pelerinaj care au trecut deja, timpul de aşteptare nu a depăşit două ore şi vremea a fost de partea pelerinilor. Dacă în alţi ani temperaturile erau extrem de scăzute şi vremea era chiar ploioasă, anul acesta a fost destul de cald şi până acum nu a plouat deloc", arată Clara Mihociu, reporter Observator. 

Voluntarii au grijă ca pelerinilor să nu le lipsească nimic. Pe lângă ceai sau cafea le distribuie şi sarmale: "Le place foarte mult. Şi cer mai mult". E de ajutor "pentru cei care vin mai de departe şi stau mai mult. Au fost ani când s-a stat 12 ore", mărturiseşte un bărbat.

Pe acelaşi subiect

Cât costă o noapte de cazare la Iaşi, în perioada pelerinajului

Cei mai mulți dintre pelerini pleacă direct acasă, după ce se închină la raclă. Dar cei care nu au un mijloc de transport până dimineaţa, cu greu găsesc un loc unde să înopteze. "Ştim de această nevoie de cazare, înţelegem că nu mai sunt locuri, iar acolo unde e nevoie s-au oferit mulţi credincioşi să-i primească", a declarat Lucian Apopei, purtător de cuvânt MMB Iaşi. "Sunt persoane care sună încă pentru rezervări, dar din păcate camere libere nu mai avem. Preţul la cameră în această perioadă este acelaşi ca în perioada de toamnă, nu sunt tarife diferenţiate, pleacă de la 370 de lei pe noapte", spune Simona Vețeleanu, manager hotel.

Peste 100.000 de pelerini au trecut deja pe la racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Cei mai mulți sunt așteptați însă mâine, de ziua hramului, când se spune că puterile Sfintei sunt mai mari. Timpul de așteptare ar putea depăși atunci 12 ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Noapte albă de rugăciune, cu ceai, cafea şi sarmale, la moaştele Sfintei Parascheva. "Le place şi cer mai mult"