Antena Meniu Search
x

Video "Nu-i greu, Sfânta ne ajută". 150.000 de persoane, la cel mai mare pelerinaj din România. La Iaşi se fac ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare

Aproape 150 de mii de persoane au trecut deja pe la Moaștele Sfintei Parascheva, la Iaşi, unde are loc cel mai mare pelerinaj religios de la noi din țară. Câteva sute de tineri voluntari ajută pelerinii. Sărbătoarea este mâine când credincioşii cred că puterea rugăciunilor e mai mare. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.10.2022, 21:46

Vezi și

La doar 15 ani, Ştefan nu a stat pe gânduri, când a aflat că se caută voluntari pentru Pelerinajul la Moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva. Este unul dintre cei 500 de voluntari, care oferă pelerinilor un ceai cald, mâncare, o vorbă bună sau o încurajare.

Ştefan, voluntar: Îi ajut pe oamenii care sunt în căruţ cu rotile, sau femei cu copii în mână sau în cărucior, îi însoţesc de sus de la preoţi, îi aduc în faţă ca să nu stea la coadă. 

Denisa, voluntar: M-am gândit de vreo 4-5 ani, doar că nu am putut să particip pentru că nu aveam vârsta necesară. Îmi place foarte mult să ajut lumea.

O mână de ajutor dau în fiecare an şi jandarmii. Pentru Gruparea Mobilă de la Bacău, misiunea din octombrie, de la Iaşi, a devenit deja tradiţie. Acest jandarm vine la pelerinaj din 1999. 

Pe acelaşi subiect

Plutonier adjutant Mierluşcă Ioan Sorin, purtator de cuvant gruparea de jandarmi mobilă Bacău: E o misiune care îţi pune la încercare şi starea fizică şi starea psihică şi câteodată şi starea emoţională. Opt, zece ore, chiar şi 12 ore petreceam cu un grup de 80 de oameni. Cu care discutam, ne împrietenemm, ne luam la revedere de parcă eram prieteni de-o viaţă. 

Ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare

Sunt şi jandarmi care trăiesc pentru prima dată această experienţă. 

Andrei, jandarm: Având în vedere că e prima misiune la care particip, am fost entuziasmat să ştiu că pot participa la cel mai mare pelerinaj din România. E o misiune grea, dar şi frumoasă. Partea cea mai grea, durata misiunii.

Drumul până la raclă e lung, de câteva ore, dar pelerinii sunt convinşi că Sfânta Parascheva le dă putere.

Pelerin: Nu-i greu, sfânta ne ajută şi suntem bucuroşi că am putut ajunge. 

Reporter: Cum a fost aşteptarea?

Pelerin: Foarte uşoară faţă de alţi ani. Zici că au durat 10 minute, trei ore sau nu ştiu cât a fost.

 În iaşi se pun la punct ultimele detalii pentru marea sărbătoare de mâine. 

Pregătiri se fac şi pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi. Aici, în spatele catedralei, se fac acum ultimele verificări pentru realizarea scenei unde se va ţine slujba din ziua de hramul sfintei Parascheva, 30 de preoţi vor oficia această slujbă, iar potrivit estimărilor organizatorilor, în jur de 30.000 de oameni vor participa la ea.

Sorlescu Maria, doamna care face sarmale: De la ora 7 ne-am apucat să facem sărmăluţe mai avem multe de făcut. Eu lucrez de 7 ani aici. Cred cu siguranţă că se bucură. Ştiţi, când merg acasă seara, când merg spre casă şi îi văd că stau la rând, parcă am aşa o bucurie că am participat şi eu şi am făcut şi eu ceva pentru ei. O singură persoană face peste o mie pe zi.

De sâmbătă și până azi, aproape 150.000 de pelerini s-au închinat la racla cu Moaștele Sfintei Parascheva.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » "Nu-i greu, Sfânta ne ajută". 150.000 de persoane, la cel mai mare pelerinaj din România. La Iaşi se fac ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare