Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Perseide 2024. Spectacol pe cerul României: apariţia stelelor căzătoare a fost dublată de aurola boreală

Perseide 2024. Magie şi feerie pe cer noaptea trecută. Spectacolul perseidelor a fost dublat de apariţia unei aurori boreale. Oameni din toată ţara au admirat ploaia de stele şi culorile intense ale cerului. Pasionaţii de fotografie nu au ratat ocazia de a imortaliza cele mai spectaculoase cadre.

de Redactia Observator

la 13.08.2024 , 20:50

Toţi ochii au fost aţintiţi spre cer noaptea trecută. Mii de stele căzătoare au brăzdat cerul şi au creat un spectacol care a tăiat răsuflarea tuturor. Perseidele şi-au atins punctul maxim. "Am văzut două stele căzătoare sau perseide. Se vad ca o fâşie de lumină intr-o fracţiune de secundă", spune un copil. Fotografii au căutat cel mai bun loc pentru a suprinde fenomenul spectaculos. Departe de luminile marilor oraşe, în mijlocul naturii.

Aurora boreală a colorat văzduhul în mii de nuanţe de mov, roz şi verde

"Cred ca este un mod bun de a ma relaxa si de a scăpa de stresul din marile oraşe aglomerate si calde. Cred că este un moment bun să fac şi fotografie astrologică, pentru că până acum nu am avut ocazia să fac acest lucru", a declarat Dian Buretia, fotograf amator. Perseidele sunt particule de praf sau roci de mici dimensiuni care intră în atmosferă cu o viteză de aproximativ 60 de kilometri pe secundă. Aerul cu care intră în contact le fac să ajungă la o temperatură atât de ridicată încât să se aprindă.

Vezi și

"Este rezultatul trecerii Pământului prin acel nor de particule rămase de la descompunerea cometei SHIFT-TULER. Se vede bine si Calea Lactee de aici, ca şi o dâră luminoasă deasupra noastră", a declarat Nelu Rugan, astronom amator. În acelaşi timp, un alt fenomen rar si spectaculos a luminat cerul la noi în ţară. Aurora boreală a colorat văzduhul în mii de nuanţe de mov, roz şi verde. O furtună geomagnetică putrernică a făcut ca spectacolul întâlnit de obicei in ţările nordice să poate fi văzut în mai multe zone din România: din Maramureş pana în Argeş şi din Timiş în Ialomiţa.

"Soarele fiind o stea, are suprafaţă din când în când. Peacă de pe el erupţii solare. Cand intra in atmosfera aerul nostru primeste energie in plus, si o reda sub forma de lumina, pentru ca nu-i place sa ramana cu energia aia in plus si o reda sun forma de lumina cea mai puternică furtună geomagnetică este de nivel 5, acum am avut de nivel patru", a declarat Adrian Şonka, astronom. Aurora boreală a putut dfi admirară si de locuitorii mai multor state americane. Aici, nuanţele de verde au colorat cerul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Evenimente » Perseide 2024. Spectacol pe cerul României: apariţia stelelor căzătoare a fost dublată de aurola boreală