Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Perseidele 2024. Cum se poate observa ploaia de stele în perioada 9-13 august

Românii mari admiratori ai unor fenomene ale naturii extrem de spectaculoase se pot bucura, în următoarele nopţii, de aşa-numitele perseide, ploi de stele care transformă cerul în scena unui fenomen astronomic deosebit.

de Redactia Observator

la 09.08.2024 , 14:37

Perseidele sunt asimilate lunii august Perseidele sunt asimilate lunii august - Shutterstock

Vorbim despre dâre luminoase lăsate pe cer de particule sub 1 mm diametru care aprind aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. 

Practic, vorbim despre curentul de meteori Perseide care stă la baza acestui fenomen şi care îşi face apariţia de fiecare dată în luna august, în momentul în care cometa 109P/Swift-Tuttle trece pe lângă Soare. Conform reprezentanţilor Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", particulele de praf ce provin de la cometa respectivă sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat, iar acesta este eliberat în spaţiu.

Perseidele ating punctul maxim pe 11-12 august 2024 

Articolul continuă după reclamă

În principiu, perseidele pot fi admirate în fiecare din următoarele câteva nopţi, intervalul larg fiind 9-13 august 2024. Totuşi, specialiştii susţin că punctul maxim al fenomenului astronomic ar urma să fie atins în noaptea de 11 spre 12 august 2024.

Pe acelaşi subiect

Din diferite motive, data fenomenului poate să difere cu câteva zile, de la un an la altul, dar în mare măsură perseidele sunt asimilate lunii august, ceea ce nu este rău mai ales în condiţiile în care vorbim despre o lună de vacanţă, astfel că fenomenul poate fi admirat de un număr mai mare de oameni.

Locuri din care se poate observa ploaia de stele 

În condiţii meteo optime, perseidele pot fi văzute inclusiv cu ochiul liber, mai ales în cazul în care ne retragem într-o zonă întunecată din afara oraşelor, cum ar fi o pădure, o zonă rurală sau undeva sus la munte.

Totuşi, fenomenul poate fi admirat mai ales din incinta unei instituţii care să beneficieze de un telescop ultraperformant, cum ar fi Observatorul Astronomic din Bucureşti.

Ce sunt perseidele şi cum se formează

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), perseidele sunt ploi periodice de stele din direcţia constelaţiei Perseu şi care apar, în general, la mijlocul lunii august. Dacă mergem în profunzime, trebuie să precizăm că perseidele au fost intitulate astfel după constelaţia din care par că vin.

Interesant este că perseidele mai sunt cunoscute şi sub denumirea "Lacrimile lui Laurenţiu", intitulate astfel în onoarea sfântului martir omorât în august 258.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Inedit » Perseidele 2024. Cum se poate observa ploaia de stele în perioada 9-13 august