Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Peştele delicios care se va găsi curând şi în Marea Neagră. După ce au dat lovitura cu dorada, biologii marini au un nou proiect

În timp ce burgerii sunt pregătiţi de zor în bucătăriile restaurantelor, peştele este pregătit în laboratorul biologilor marini. În curând, am putea mânca biban din Marea Neagră. Biologii marini din Constanța vor să aclimatizeze în apele noastre 150 de exemplare, încurajați de succesul pe care l-au avut cu adaptarea doradei din Mediterană.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 17:36

"Lotul adus din Italia este găzduit, în acest moment, în acest tanc cu apă de salinitate crescută de tip mediterană, cu 34-35 la mie. După ce se vor adapta, se vor linişti şi vor accepta toate condiţiile de laborator, vor fi transferaţi în acest tanc pregătit cu apă din Marea Neagră", arată specialiştii. Experimentul va dura un an de zile. Biologii sunt încrezători să peştii vor trece testul şi că vom avea, în viitor, în farfurie biban din marea noastră.

Bibanul, adus de biologi în Marea Neagră

"Bibanul de mare tolerează salinităţi variate, dar mai mult decât atât tolerează temperaturile scăzute care apar iarna la noi spre deosebire de Mediterană. Într-un an şi jumătate ajunge la greutatea comercializabilă", explică Victor Niță, biolog.

Vezi și

Bibanul nu este prima specie aclimatizată, biologii au adaptat cu succes şi dorada pentru a fi crescută în Marea Neagră. "Am adus aceste exemplare de doradă la o dimensiune mică, 7.8 grade. Acum, după un an şi jumătate de creştere în condiţiile Mării Negre, au depăşit 500 de grame. Au dimensiuni numai bune de pus în farfurie", spune Magda Nenciu, biolog marin.

Pe acelaşi subiect

Din laborator, peștele ar trebui mutat în ferme piscicole. "În ultimii 3-4 ani, pescarii accidental au prins bibani de mare şi la Costineşti, şi la Năvodari. Cam pe tot teritoriul am avut capturi. Statul român să reglementeze acest aspect al folosinţei apei de mare pentru ferme piscicole marine. Este un peşte bun cu valoare economică", a declarat Laurențiu Mirea, preşedintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră.

Şi acest lucru se vede în comenzile restaurantelor de pe litoral. Pe lângă savoare, carnea de biban este bogată în proteine, săracă în grăsimi și bogată în acizi grași Omega 3. "Clienţii îl cer pe tigaie şi la grill. Recomandăm şi noi pentru că Bibanul este bine să îl mănânci cât mai proaspăt şi să nu fie prea bine gătit", spune Adrian Sasu, manager restaurant.

Potrivit cercetătorilor, creșterea temperaturii apei a făcut ca astfel de specii să se poata adapta mai ușor la noi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Peştele delicios care se va găsi curând şi în Marea Neagră. După ce au dat lovitura cu dorada, biologii marini au un nou proiect