Antena Meniu Search
x

Video Presa din UK: Ruşii bruiază avioane de linie din România, care pierd semnalul GPS. Zonele în care au loc cele mai multe atacuri

Dezvăluiri care dau fiori tuturor celor care zboară cu avionul. Mii de aeronave sunt bruiate de ruşi pe cer, inclusiv în România, spun jurnaliştii britanici, ca parte a războiului pe care Kremlinul îl poartă cu întreaga lume. Avioanele pierd semnalul GPS, dar specialiştii dau asigurări că există sisteme alternative de control astfel încât vieţile pasagerilor să nu fie puse în pericol.  

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 23.04.2024, 19:41

Vezi și
  • În momentul în care pică semnalul GPS, se va aprinde lumina. Şi o să trebuiască să verificăm pagina de navigaţie, dacă eroare de navigaţie este mai mare decât cea necesară.

Aşa se manifestă un bruiaj în timpul zborului. O atenţionare vizuală, urmată de una sonoră le indică piloţilor că aparatura de la bord nu mai funcţionează cum trebuie. Ştefăniţă Roman este pilot pe curse charter şi se numără printre miile de piloţi din întreaga Europă care au întâmpinat această problemă în ultimul an. 

Ştefăniţă Roman, pilot Airbus: Se întâmplă când survolezi Marea Neagră, către anumite destinaţii, se întâmplă să pice sistemul GPS. Poate să-şi revină după un minut, dar câteodată durează şi 5 minute.

Reporter: Există vreun risc să vă abateţi de la rută?

Ştefăniţă Roman, pilot Airbus: Nu, niciodată! Sistemele alternative ale avionului îţi oferă posibilitatea de a continua zborul la acelaşi profil, cu aceeaşi acurateţe!

46.000 de avioane au înregistrat probleme cu GPS-ul în estul Europei, susţin jurnaliştii britanici de la The Sun şi The Guardian, care au contorizat aceste riscuri. 

Cristi Popovici, reporter Observator: Regiunile cele mai afectate de bruiajul ruşilor sunt deasupra mării Baltice, a Letoniei, Lituaniei şi Estoniei, a Poloniei, dar şi în zona de Sud-Est, deasupra României, a Mării Negre, Turciei şi Ciprului. Sunt fix zonele aeriene frecventate des şi de avioanele NATO.

Toate companiile aeriene sunt afectate

Potrivit jurnaliştilor britanici, s-au înregistrat astfel de incidente la peste 2.300 de zboruri Ryanair, aproape 1.400 la Wizz Air, 82 la British Airways și patru la easyJet. Printre acestea sunt şi avioane care au decolat sau au aterizat în România.

Adrian Cojoc, director Romatsa: Toate companiile aeriene sunt afectate. Nu unele în mod special. Aceste probleme cu bruierea semnalului GPS au devenit parte din noua normalitate, după declanşarea războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina. Romatsa are echipamentele, sistemele şi controlorii de trafic aerieni pregătiţi să facă faţă oricărei situaţii. 

Bruiajele sunt făcute cu antene de mare capacitate

Specialiştii spun că bruiajele sunt făcute cu antene de mare capacitate montate pe sol, pe nave sau pe avioane.

Gen (R) Mircea Mîndrescu: Este foarte interesant să vezi unde pleacă cei care sunt afectaţi, ce se întâmplă cu ei, cum rezolvă problema transportului, pentru că la razboi bruiajul va fi puternic, extraordinar de puternic, iar GPS va funcţiona puţin spre deloc.

Guvernul Marii Britanii a confirmat că inclusiv un avion care îl transporta pe secretarul apărării, Grant Shapps, a avut probleme cu semnalul GPS, în timp ce se întorcea în Marea Britanie din Polonia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Presa din UK: Ruşii bruiază avioane de linie din România, care pierd semnalul GPS. Zonele în care au loc cele mai multe atacuri