Programul funeraliilor Regelui Mihai: de la repatriere, la înmormântarea de la Curtea de Argeș

Publicat: 15.12.2017, 14:00.
Actualizat: 15.12.2017, 14:01

Funeraliile Regelui Mihai au loc pe durata a patru zile. Programul oficial începe de miercuri, din momentul repatrierii și se încheie sâmbătă.

Regele Mihai va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș

Reuters

Funeraliile Regelui Mihai au loc pe durata a patru zile. Programul oficial începe de miercuri, din momentul repatrierii și se încheie sâmbătă, cu înmormântarea fostului suveran al României.

Programul funeraliilor Regelui Mihai a fost anunțat de Casa Regală, după ce a fost stabilit împreună cu autoritățile române. În ultimele zile, i-au fost aduse și modificări.

Funeraliile fostului suveran al României încep pe 13 decembrie și se încheie pe 16 decembrie.

Program funeralii Regele Mihai: repatrierea

MIERCURI, 13 DECEMBRIE, ORA 10.55: Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai este adus pe Aeroportul Otopeni de la Lausanne, din Elveția.

Vor fi prezenți Margareta - șeful Casei Regale și Custodele Coroanei, membrii Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului român, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale.

La toate bisericile și mănăstirile din țară vor bate clopotele. O ceremonie are loc pe aeroport:

NOTĂ: Presa are acces la ceremonie. Publicul nu are acces la eveniment.

Program funeralii Regele Mihai: Castelul Peleș

MIERCURI, 13 DECEMBRIE, ORA 14.00: Cortegiul funerar ajunge la Castelul Peleș, iar trupul neînsuflețit al Regelui Mihai este depus în Holul de Onoare.

Custodele Coroanei, Margareta, și membrii Familiei Regale vor fi la Sinaia. Oficialitățile sunt invitate să transmită condoleanțe la Castelul Peleș.

Regele Mihai va fi adus miercuri la Castelul Peleș, în Holul de Onoare

FOTO: Sicriul Regelui Mihai va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș | Sursa: Reuters

PROGRAMUL OFICIALITĂȚILOR LA CASTELUL PELEȘ:

 • ORA 14.00 – 15.00: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
 • ORA 15.00 – 16.00: Reprezentanții Instituțiilor statului român, autorități centrale și locale.
 • ORA 16.00 – 17.00: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
 • ORA 17.00 – 18.00: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

NOTA 1: Potrivit Casei Regale, accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email [email protected].

NOTA 2: Publicul nu are acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

MIERCURI, 13 DECEMBRIE, ORA 18.00: Cortegiul funerar cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai pleacă de la Castelul Peleș, către București, cu destinația Palatul Regal.

Regele Mihai la Palatul Regal, pe 10 mai 2012

FOTO: Regele Mihai în fața Palatului Regal, de Ziua Regalității, pe 10 mai 2012 | Sursa: Hepta

Program funeralii Regele Mihai: Palatul Regal

MIERCURI, 13 DECEMBRIE, ORA 20.30: Cortegiul funerar ajunge la Palatul Regal din București (actualul Muzeu Național de Artă al României), din Calea Victoriei, nr. 49-53, în Piața Revoluției. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai este depus în Sala Tronului.

NOTĂ: Ceremonia are un caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal, transmite Familia Regală.

Ulterior, este permis accesul publicului pentru a aduce flori și a se reculege la catafalcul Regelui Mihai.

Sicriul Regelui Mihai va fi depus în Sala Tronului din Palatul Regal

FOTO: Publicul se va reculege la catafalcul Regelui Mihai în Sala Tronului din Palatul Regal | Sursa: Hepta

PROGRAM ACCES PUBLIC ÎN SALA TRONULUI:

 • Miercuri, 13 decembrie 2017, între orele 21.00 - 24.00;
 • Joi, 14 decembrie 2017, între orele 08.00 - 24.00;
 • Vineri, 15 decembrie 2017, între orele 00.00 - 22.00.

NOTĂ: Intrarea este liberă în Sala Tronului din Palatul Regal, iar accesul presei este permis.

Pentru cei care vin să aducă un omagiu Regelui Mihai, Familia Regală cere să respecte regulile de protocol.

REGULI DE ACCES PENTRU PUBLIC ÎN SALA TRONULUI:

 • Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise.
 • Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel.
 • Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
 • Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
 • Să aibă la ei un document de identitate.
 • Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.
 • Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.
 • În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
 • Să coopereze cu personalul specializat al Ministerului Afacerilor Interne pe timpul verificărilor de securitate care se vor efectua în curtea și în interiorul Palatului Regal.
 • Alergatul în perimetrul de siguranță este strict interzis.
 • Să respecte programul activităților și traseul de deplasare stabilit de organizatori și indicațiile personalului specializat al M.A.I.

Pe perioada accesului la Palatul Regal, de miercuri, 13 decembrie, până vineri, 15 decembrie, va funcționa un post de prim-ajutor.

Program funeralii Regele Mihai: înmormântarea

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 10.25: În Sala Tronului din Palatul Regal este oficiată o scurtă slujbă religioasă.

NOTĂ: Presa nu are acces pe durata ceremoniei

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 11.00: Sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai este scos din Sala Tronului și depus în Piața Palatului Regal (Piața Revoluției). Este oficiată o scurtă ceremonie religoasă și militară.

NOTĂ: Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 11.10: Sicriul este urcat pe un afet de tun. Cortegiul funerar, din care fac parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, pornește către Catedrala Patriarhală. Procesiunea se desfășoară pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORELE 11.30 – 12.45: Cortegiul funerar urmează, pe jos, traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, ajungând la Catedrala Patriarhală.

Slujbă la Catedrala Patriarhală pentru Regele Mihai

FOTO: Sicriul Regelui Mihai va fi adus sâmbătă la Catedrala Patriarhală | Sursa: Hepta

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORELE 12.50 - 14.00: La Catedrala Patriarhală are loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai.La începutul slujbei, vor bate clopotele la toate bisericile și mănăstirile din România.

NOTĂ: Publicul și presa nu au acces în catedrală.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 14.00: Slujba de la Catedrala Patriarhală se încheie. Cortegiul funerar pornește către Gara Băneasa. Cortegiul urmează traseul Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 14.40: Trenul Regal, cu sicriul Regelui Mihai la bord, pleacă din Gara Băneasa, cu destinația Curtea de Argeș, pentru înmormântare. Vor călători cu Trenul Regal Margareta, Custodele Coroanei, și mebrii Familiei Regale.

NOTĂ: Prezenţa presei și a publicului este permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități:

 • Chitila (ORA 14.51)
 • Titu (ORA 15.41)
 • Pitești (ORA 16.46)

Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai sunt așteptați în aceste gări.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 17.30: Trenul Regal care poartă sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății sale ajunge în Gara Curtea de Argeș. Cortegiul funerar pornește către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

NOTĂ: Prezenţa presei și a publicului este permisă în Gara din Curtea de Argeş.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 17.50: Are loc slujba de îngropare a Regelui Mihai, în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 18.20: Slujba se încheie, sicriul este purtat într-o procesiune, pe jos, către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE, ORA 18.40: Are loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeș. La toate bisericile și mănăstirile din țară vor bate clopotele. Ceremonia de îngropare va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, Margareta, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la funeralii.

NOTA 1: Publicul are acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa are acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

NOTA 2: Prezența presei nu va fi permisă în incinta ambelor catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Ce se întâmplă după funeraliile Regelui Mihai

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni de la moartea Regelui Mihai, survenită pe 5 decembrie. Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărțile de condoleanțe deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal și la Palatul Elisabeta rămân la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesajele de condoleanțe pot fi transmise online, la adresa familiaregala.ro/mesaje.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • ieri la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Florin Dumitrescu de la Chefi la cuțite s-a tuns! Transformarea fabuloasă a juratului: ”Prea scurt” / FOTO
spynews.ro
Anunțul făcut de Elena Cârstea: Sunt la munca de jos, am rămas fără dinți.
gandul.ro
Imagini de senzație cu noua patroană de la Astra Giurgiu! Adina, fiica lui Ioan Niculae, la vânătoare cu tatăl ei | EXCLUSIV
prosport.ro
Își trăiește ultimele clipe de viață, dar nu arată durerea! Cum arată vedeta după ce medicii nu i-au mai dat nicio șansă la viață FOTO
redactia.ro
Mesaje de 1 Martie: urări și felicitări de Mărțișor
CaTine.ro
Cele mai populare producții cu Demet Ozdemir. Filmele și serialele pe care nu trebuie să le ratezi dacă ești fană adevărată
tvhappy.ro
Lidia lucrează în telemuncă și s-a mutat la țară. Având ceva mai mult timp, a pus un anunț banal pe un grup local de pe facebook și de atunci are comenzi în fiecare zi. Ce s-a apucat să vândă
libertatea.ro
Fostul ministru al sportului se iubește cu fiica vitregă a lui Marcel Vela
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Selly se mândrește cu o iubită superbă. Cine este cea care l-a cucerit pe celebrul influencer
A1.RO
Adda face furori pe Instagram cu o siluetă de adolescentă. Cum a reușit să slăbească frumoasa artistă
A1.RO

TV

La aniversarea a 5 ani de Happy Channel, 100 de femei pot câștiga bilete la concertul ''Te iubesc, femeie!'', susținut de Ștefan Bănică
TV • la 11:54
Foto

La aniversarea a 5 ani de Happy Channel, 100 de femei pot câștiga bilete la concertul ''Te iubesc, femeie!'', susținut de Ștefan Bănică

Ziua Internaţională a Femeii coincide cu ziua în care postul de televiziune Happy Channel împlineşte cinci ani de când a...