Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România a devenit deșertul Europei. Izvorul care a secat după 193 de ani, din cauza secetei

Se crapă pământul în întreaga Europă din cauza secetei, iar România este cea mai afectată ţară de pe continent. Culturile sunt pârjolite, animalele nu mai au apă, iar lacurile şi fântânile au secat. Un izvor a dispărut, pur şi simplu, ca şi cum n-ar fi existat vreodată, pentru prima oară în două secole. Iar pe Dunăre navele se împotmolesc din cauza cotelor dramatice. 

de Diana Severin

la 08.08.2024 , 20:33

România a devenit deşertul Europei. Şi doar ploi multe şi dese, cât pentru jumătate de an, ne-ar putea stinge arşiţa. În Moldova, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea lipsesc aproximativ 500 de litri pe metru pătrat din profilul de sol pentru rezerva de umiditate. 

"În ultimele luni, seceta s-a intensificat foarte mult, iar regiunile în sudice şi estice cel puţin este atât de puternică, încât ar trebui în câteva săptămâni să plouă cât pentru jumătate de an. Iar aversele să fie continue, mocăneşti, la fel ca toamna şi nu ploi torenţiale care să dea naşteri la inundaţii, pentru că solul nu poate absorbi apa în aceste condiţii", a explicat Simona Căpșună, meteorolog Observator.

Secetă extremă în România. Nivelurile lacurilor și debitele râurilor au scăzut la cote nemaiîntâlnite

Vezi și

În Dolj, de exemplu, un izvor care a curs fără întrerupere 193 de ani a secat. În urmă cu peste cincizeci de ani, izvorul alimenta o baltă de 15 hectare. În timp, debitul a scăzut treptat, până când izvorul a secat complet în această vară, iar locul a devenit pustiu. 

Pe acelaşi subiect

Localnicilor le este tot mai greu fără principala sursă de apă. Speranţa vine de la o cişmea de la marginea localităţii.

În acest moment râurile din toată ţara au debitele sub cele normale pentru inceputul lunii august. În sudul şi estul ţării, nivelul apelor curgătoare este la jumătate faţă de cât ar trebui. 

Şi în Gorj localnicii au măsurat cratere adânci de peste un metru. Iar în Galaţi, culturile s-au uscat din cauza secetei cumplite, iar animalele nu mai au niciun strop de apă. Crescătorii se zbat să le adape şi aduc cu cisternele. 

Dunărea - doar 90 de centimetri la Galați și 50 de centimetri la Tulcea

Dunărea a secat atât de mult, încât navele care o traversau până de curând fără probleme acum au eşuat. Fluviul intră în ţară cu un debit cu aproape jumătate mai mic faţă de cel normal. În perioada următoare, nivelul Dunării va scădea constant: va ajunge ca la Galaţi să aibă o adâncime mai mică de 90 cm, iar la Tulcea de doar jumătate de metru.

În toată ţara este secetă de diverse grade de intesitate. Doar în anumite zone din Ardeal rezerva de apă se apropie de cea optimă. 

Diana Severin Like

Îmi place să descopăr și să cunosc oameni, istorii și locuri. Fiecare poveste mă inspiră, iar curiozitatea este cea care mă motivează să merg mai departe.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » România a devenit deșertul Europei. Izvorul care a secat după 193 de ani, din cauza secetei