Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"E focul pe pământ". Deşert în estul României, după ce izvoarele au secat. Agricultorii se roagă la cer pentru un gram de ploaie

În nordul județului Galați, izvoarele au secat, iar pământul a crăpat sub soarele nemilos. Nici o picătură de apă nu se găsește, iar cele mai afectate de această secetă cumplită sunt, bineînţeles, animalele. Crescătorii se zbat, disperați, să găsească o soluţie, pentru ca vieţuitoarele să nu moară de sete. În această situație, salvarea vine de la cisternele care aduc apă la adăpătorile din câmp, acolo unde animalele se înghesuie să-şi potolească setea. 

de Adrian Obreja

la 06.08.2024 , 08:23

Până nu demult, acest câmp din nordul judeţului Galaţi era verde şi înfloritor, iar fântânile pline ochi de apă. Acum însă, întreaga zonă s-a transformat într-un adevărat deşert din cauza secete cumplite, iar în izvoare nu se mai găseşte un strop de apă. Ultima ploaie mai puternică a fost în urmă cu două luni. 

"A secat tot aici. Toate fântânile sunt secate. E focul pe pământ, şi pe câmp, şi peste tot", ne spune un localnic.

Localnicii au mai rămas doar cu speranţa

Vezi și

Adăpătorile pentru animale sunt complet goale. Asta pentru că seceta cumplită a secat şi izvorul care se afla în capătul dealului, şi care alimenta această adăpătoare. Şi cum seceta a distrus totul, rugăciunile oamenilor se îndreapă către cer, implorându-l să trimită măcar un gram de ploaie. 

Pe acelaşi subiect

"Câmpul nu mai verde nu e. De plouat, nu a plouat. Aşteptăm cu toţii tot mila lui Dumnezeu. E cea mai groaznică secetă din ultimii şapte-opt ani. E luna lui cuptor, dar aşa cuptor nu a fost niciodată", mărturiseşte primarul Mihai Bejan.

Apa este adusă din localitate cu cisternele

În această situaţie, singurul colac de salvare pentru bietele animale, în lupta cu seceta, vine de la cisternele încărcate cu apă. Singura soluţie este să aducă apă din localitate cu o cisternă, şi asta se întâmplă o dată la două zile. 

În afara localităților, pajiştile sunt arse complet, iar cât vezi cu ochii, totul e galben şi uscat. În cealaltă parte a județului, la Cerțești, agricultorii au început deja să-și doneze culturile către crescătorii de animale.

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » "E focul pe pământ". Deşert în estul României, după ce izvoarele au secat. Agricultorii se roagă la cer pentru un gram de ploaie