Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fructele care au început să fiarbă pe câmp. Pierderi uriaşe pentru fermieri: "Au murit exact când să se coacă"

Seceta a distrus şi faimoşii pepeni de Dăbuleni. Zeci de tone de fructe au rămas nerecoltate, pentru că s-au stricat pe câmp. Pepenii care au fost salvaţi se strică pe tarabe, spun fermierii. Cumpărătorii sunt sceptici de frica pesticidelor folosite în exces. 

de Diana Severin

la 06.08.2024 , 17:55

În patria pepenilor, fructele au început să fiarbă, la propriu, pe câmp. Canicula a distrus mare parte din recolta de Dăbuleni, iar fermierii spun că se confruntă cu pierderi uriaşe. 

Pepeni distruşi de caniculă şi grindină

"Vedeţi cum sunt lubeniţele. Au ajuns la 80% din maturitate şi au murit exact când trebuia să mai se coacă, să crească", arată un cultivator.

Vezi și

"Anul ăsta, pentru cultivatorii de pepeni a fost un an foarte prost. Vedeţi cum au rămas pe teren şi nu numai aici... La toată zona care a fost. Cam peste tot este seceta accentuată", spune Sorin Onete, cultivator. "Calitate - 0. Deci nu mai e de vândut! Nu mai e! E pierdut!", adaugă el.

Pe acelaşi subiect

Valul de căldură și grindina au distrus zeci de hectare din regiunile Călăraşi şi Dăbuleni, lăsând tone de fructe să putrezească în câmp. În jur se pot vedea pepenii abandonaţi, vizibil afectaţi de temperaturile ridicate, dar și de lipsa irigațiilor. 

Fermierii au pierdut un sfert din recoltă

Unii fermieri au pierdut mai bine de un sfert din recoltă. "Din cauza caniculei şi lipsei apei, dacă până acum se făceau... anul trecut, mă refer la anul trecut, noi, în Călăraşi avem 1200 de ha de pepeni verzi... anul trecut s-a scos undeva la 70-80 de tone pe hectar, anul ăsta, traşi de păr... un 50 de tone. Undeva la un 30-40% pierderi", a declarat Lucian Cârciumaru, inginer Camera Agricolă Călăraşi.

Iar pepenii care ajung totuşi în pieţe nu mai au parte de cumpărători, se plâng cultivatorii, cu toate că au scăzut preţul până la 80 de bani kilogramul. "Nu se mai vinde, nu se mai caută, nu ştiu ce se întâmplă", spune un comerciant.

La nivelul județului Dolj suprafața cultivată de pepeni a scăzut în ultimii 4 ani de la aproape 3.000 de hectare în 2021, la aproape 2.500 de hectare în 2024. 

Diana Severin Like
Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Ştiri economice » Fructele care au început să fiarbă pe câmp. Pierderi uriaşe pentru fermieri: "Au murit exact când să se coacă"