Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un lac natural, paradis pentru mii de păsări, a secat complet. Deşi zona este protejată, a fost lăsată în voia sorţii

Lacul Tălăbasca s-a dus pe apa sâmbetei din cauza caniculei. Înfiinţat ca o arie protejată în anul 2007, acesta era un adevărat paradis pentru păsările migratoare din Lunca Siretului. Acum însă, imaginea este dezolantă - lacul a secat complet. Asta după ce, de-a lungul timpului, Ministerul Mediului a ignorat această zonă protejată, iar de la an la an, s-a degradat constant.

de Redactia Observator

la 05.08.2024 , 09:37

Un lac altădată imens, care atrăgea milioane de priviri, acum a devenit doar o amintire. Iar pentru familiile de lebede singurul colac de salvare se află undeva în depărtare, acolo unde abia se mai zăreşte un petic de apă. E singurul loc în care se pot adăposti de şacalii care asteaptă la pândă în stufariş.

Lac protejat, abandonat de stat

După revoluție, Ministerul Mediului a promis ca va conserva acest rai natural în care cuibăreau mii de păsări, iar în 2007, autorităţile au declarat zona ca fiind arie protejată, insuficient însă, pentru a salva lacul, care acum a rămas în voia sorţii şi a ploii.

Vezi și

"Pe vremea comunismului existau două pompe de apă care pompau apă din Siret în lac. Acum natura îşi spune cuvântul, dacă nu e întreţinută această zonă, dispare şi apa, dispar şi animalele. Dacă exista şi un aport natural din ploaie, se vorbea despre altceva", ne explică Mădălin Şerban, biolog.

Lacul Tălăbasca a fost atestat documentar încă din secolul al 17-lea, iar în perioada interbelică a reprezentat o adevărată atracție turistică, însă perioada sa de glorie a cunoscut-o pe vremea regimului comunist, atunci când a fost deschisă o cherhana, iar luciul apei a fost extins la 139 de hectare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Un lac natural, paradis pentru mii de păsări, a secat complet. Deşi zona este protejată, a fost lăsată în voia sorţii