Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ministrul Sănătății, în SCANDALUL TRANSPLANTURILOR: Nu există o listă de așteptare, pacienţii nu au şanse reale!

Ministrul Sănătăţii a anunţat, astăzi, într-o conferință de presă, că verificările Corpului de Control la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate. Vlad Voiculescu spune că au fost descoperite nereguli "grave", că nu există o listă de așteptare la nivel național și că, practic, procedurile şi criteriile de transplant lipsesc cu desăvârșire. 

de Redactia Observator

la 26.11.2016 , 18:46

Ministrul Sănătăţii a anunţat, astăzi, într-o conferință de presă, că verificările Corpului de Control la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate. Vlad Voiculescu spune că au fost descoperite nereguli "grave", că nu există o listă de așteptare la nivel național și că, practic, procedurile şi criteriile de transplant lipsesc cu desăvârșire. 

"Nu există o listă de aşteptare la nivel naţional pentru fiecare organ. Pacienţii de pe listele de aştepare nu beneficiză întotdeauna de şanse reale. Nu există proceduri clare pentru contactarea pacienţilor beneficiari", a declarat ministrul Sănătăţii.  

Voiculescu are suspiciuni că transplanturile în România se fac preferențial. 

Articolul continuă după reclamă

Potrivit ministrului, 60% dintre pacienții care au beneficiat de transplanturi au fost înscriși pe listă chiar în același an, 2014, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din 2005.

„Când viaţa ta depinde de un organ nu ar trebui să conteze că eşti din Timişoara, Bucureşti, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă eşti pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană şi nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze că eşti mai vedetă decât ceilalţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a spus Vlad Voiculescu, care a anunţat că au fost sesizate „organele specializate”.

Un nou control la care vor participa şi specialişti din străinătate va avea loc la Spitalul Sfânta Maria la 8 şi 9 decembrie, dar pentru aceasta este nevoie de acordul primarului Gabriela Firea. Fără acest acord, controlul nu se poate efectua

Nici la capitolul criterii şi proceduri de alocare a organelor nu stăm prea bine, a mai spus ministrul, care a dispus elaborarea de urgență a unui regulament și a unor proceduri clare.

Scandalul transplanturilor a izbucnit în urmă cu câteva zile, legat de Spitalul Sfânta Maria, care a fost abilitat – fără temei, spune ministrul – să facă transplant de plămâni. Este o dovadă de iresponsabilitate să spunem că România e pregătită să realizeze transplantul de plămâni, a repetat, astăzi, ministrul Voiculescu. 

Firea: Voiculescu nu a făcut nimic pentru punerea în legalitate a Spitalului Sf. Maria 

Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, consideră că ministrul Sănătăţii a acoperit sub preş problema de la Spitalul Sfânta Maria, în loc să reia procedurile legale imediat după preluarea mandatului dacă avea suspiciuni privitoare la modul cum s-a făcut acreditarea. 

“Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămân la acest spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în siajul domniei sale şi care au interese economice... Repet acest mesaj: să se reia procedura. Aştept un nou coordonator la Ministerul Sănătăţii care, cu profesionalism, cu dragoste de români, să reia această procedură. Dacă există suspiciuni legate de aceste achiziţii, îl rog, de asemenea, pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu PNL, USR în faţa opiniei publice şi să ia măsurile care se impun”, a declarat Gabriela Firea.

Potrivit lui Firea, Voiculescu trebuia să reia procedurile legale la scurt timp după preluarea mandatului său la Ministerul Sănătăţii, dacă avea suspiciuni că acreditarea a fost obţinută sub influenţe politice.

"Dacă domnul ministru tehnocrat Voiculescu are dreptate – eu spun că nu are dreptate, dar să admitem, ipotetic, că are dreptate – de ce, de la începutul mandatului său nu a făcut nimic pentru punerea în legalitate a acestui spital, a secţiei de transplant pulmonar? Domnia sa vine, în acest moment şi afirmă că are suspiciuni că acreditarea s-a făcut cu anumite influenţe, acreditare care s-a acordat pe timpul unui ministru tot tehnocrat, domnul Achimaş Cadariu. Şi dacă existau aceste suspiciuni, de ce, din prima zi de mandat, nu a făcut demersurile legale necesare pentru reluarea procedurii de acreditare a Spitalului «Sfânta Maria»? Acest lucru mi se părea cel mai corect şi deontologic. Nu a făcut nimic domnul ministru. A preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate, plămânii prelevaţi în România să fie trimişi tot în străinătate”, a  mai spus primarul general Gabriela Firea.

Inspecţia Sanitară: La Spitalul Sf. Maria nu sunt respectate criteriile pentru transplant 

Inspecţia Sanitară a constatat că la Spitalul Sfânta Maria nu sunt respectate toate criteriile necesare acreditării centrelelor de transplant: lipsa unui laborator special de analize medicale, servicii medicale externalizate, nerespectarea circuitelor pentru transportul pacienţilor, punctele pentru igiena mânilor sunt insuficiente, lipsa staţiei de sterilizare şi a medicului infecţionist. 

"Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă 'unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24'. La Spitalului 'Sf. Maria', inspectorii au mai descoperit că, teoretic, în structura organizatorică a spitalului era un laborator de analize medicale, care în realitate nu exista. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București)", se arată în comunicatul ministerului Sănătăţii, publicat vineri.

Inspectorii au constatat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente.

Raportul Inspecţiei Sanitare arată că aceleași ascensoare și căi de acces sunt folosite pentru toate activitățile: personal, pacienți, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deșeuri.

"În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipsește medicul infecționist. La Spitalul 'Sf. Maria', comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate și raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unității nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecțiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 — 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială", se mai arată în raportul Inspecției Sanitare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ministrul Sănătății, în SCANDALUL TRANSPLANTURILOR: Nu există o listă de așteptare, pacienţii nu au şanse reale!