Antena Meniu Search
x

Video Noi reguli pentru turiştii de la Sarmizegetusa. Amenzi pentru vizitatorii care fac mizerie sau distrug ruinele

Mizerie şi indecenţă. Sunt situaţii cu care s-au confruntat administratorii Sarmizegetusa Regia. Asta pentru că s-a întâmplat deseori ca turiştii să meargă acolo ca la picnic, fără să şi strângă în urma lor. În plus, în căutarea energiei locului, unii vizitatori renunţau chiar şi la haine. Astfel, responsabilii au decis să schimbe regulile pentru turişti. Nu au voie să vină aici cu scaune sau pături de acasă. Iar ţinuta trebuie să fie una decentă.

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 09:11

Vezi și

După ce s-au confruntat cu numeroase situaţii în care turiştii veneau la Sarmizegetusa ca într-un camping, lăsând mizerie în urma lor, autorităţile au decis să schimbe regulile ca să evite distrugerea ruinelor. Fără scaune, şezlonguri, pături sau saltele aduse de acasă. Sunt doar câteva dintre noile reguli pe care trebuie să le respecte cei care vor să viziteze cetatea dacică.

Răzvan Mateescu, responsabilul știintific al șantierului arheologic Sarmizegetusa Regia: "Regulamentul a fost elaborat sub toate aspectele sale în aşa fel încât situl arheologic şi monumentul să fie cât mai bine protejate."

Alin Henţ, reprezentant Direcția Generală Administrare Monumente și Promovare Turistică: "Da, avem inserat acolo ca o regulă ca turiştii să nu stea pe iarbă pentru că am avut în trecut cazuri în care lumea a venit şi a făcut picnic, au stat la bronzat şi aşa mai departe. Monumentul de la Sarmizegetusa trebuie respectat în primul rând pentru ceea ce este."

Situl arheologic va fi amenjat

Pe acelaşi subiect

Administratorii au găsit şi soluţii pentru turiştii care "obosesc" în timpul traseului.

Alin Henţ, reprezentant Direcția Generală Administrare Monumente și Promovare Turistică: "Şi avem destule facilităţi unde oamenii pot să stea avem băncuţe foarte multe unde pot să se relaxeze, să admire peisajul."

"Eu sunt împotrivă să strici iarba. Eu sunt pentru verdeaţă."

"Asta nu ştiu dacă este un lucru bun. Că stai pe iarbă...nu ştiu cu ce deranjează."

Cine nu respectă regulile riscă amenzi între 300 şi 600 de lei. În plus, sunt recomandări chiar şi pentru felul cum trebuie să se îmbrace vizitatorii. În condiţiile în care s-a mai întâmplat ca unii turişti să renunţe la haine în situl arheologic sub pretextul unei încărcări cu energia locului, acum e obligatorie ţinuta decentă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Travel » Noi reguli pentru turiştii de la Sarmizegetusa. Amenzi pentru vizitatorii care fac mizerie sau distrug ruinele