Antena Meniu Search
x

Video Spitalul care stă închis de mai bine de 11 ani, deşi 50.000 de oameni depind de el: Un om a murit chiar în ziua în care s-a pus lacăt pe uşă

La 11 ani de când a decis că pune lacăt pe spitalul din Bălceşti, ministrul Sănătăţii de atunci, acum ministru al Dezvoltării, vrea să-l redeschidă. Şi dă 4,2 milioane de euro pentru reamenajarea clădirii. Ani la rând, oamenii au fost nevoiţi să meargă la zeci de kilometri depărtare în caz de probleme medicale. Un om a murit chiar în ziua în care a fost închis spitalul.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 14.09.2022, 20:51

Vezi și

Marius, fiul bărbatului decedat: Mortul întotdeauna e de vină. Ne-am dus acolo, lacătul pe poartă. Şi ne-a zis cineva. "Păi, spitalul s-a închis"

Ion Sanda avea 41 de ani în aprilie 2011, când a căzut din picioare în curtea casei.

Fiul său a chemat salvarea, dar ştia că ar ajunge prea târziu

Marius, fiul bărbatului decedat: Că nu au salvări. Că vine de la Drăgăşani. Păi până de la Drăgăşani, 65 de kilometri.

Pe acelaşi subiect

N-a vrut să rişte aşteptând. Şi-a urcat tatăl în maşină, cu gând să-l ducă la spitalul din Bălceşti, la 20 de kilometri distanţă. Doar că aici a găsit uşa ferecată. Iar policlinica din oraş nu avea specialiştii de care era nevoie. Până să ajungă ambulanţa, bărbatul s-a stins sub ochii familiei.

Ştefan Constantin, unchiul: Ei, până s-a dus sus, să vină cu asistentă, mi-a murit mie pe picioare

Marius, fiul bărbatului decedat: Avea şanse. Am discutat şi acolo şi ne-a spus că avea şanse.

O şansă pe care o aşteaptă de peste zece ani deja oamenii din Bălceşti şi alte 14 comune pe care le deservea spitalul. Era doar unul din cele 67 de spitale pe care le-a închis în 2011 Ministerul Sănătăţii. Asta deşi abia se investiseră acolo aproape o sută de mii de euro în echipamente medicale.

De atunci, cine are nevoie de spital are de mers zeci de kilometri. Iar uneori, ajung prea târziu.

Localnică: Soţul meu l-am dus acum la Vâlcea pentru că nu aveam spital, făcea dializă la Craiova. Şi de acolo, doamna doctor mi l-a dat să îl duc să facă dializă la Vâlcea. Ducându-l la Vâlcea, nu i-a făcut dializa sâmbătă când trebuia să i-o facă şi duminică după amiază mi l-a dat mort.

Peste 50.000 de oameni depind de spitalul de Bălceşti

Până la redeschiderea lui, au de bătut cale lungă până la cea mai apropiată unitate medicală. 50 de kilometri până la Drăgăşani sau Craiova sau peste o sută până la Râmnicu Vâlcea. Culmea, cine a semnat în 2011 pentru desfiinţarea spitalului a semnat şi acum pentru alocarea a 4,2 milioane de euro ca să-l redeschidă. Acelaşi Cseke Atilla, ministru al Sănătăţii atunci, ministru al Dezvoltării acum. Însă oamenii din zonă nu mai caută la dinţi calul de dar.

Constantin Aleca, primar Bălceşti: Au murit destul de mulţi oameni pentru acea nenorocire care s-a abătut asupra zonei noastre. Se putea face o reorganizare la nivelul spitalului, însemnând mai puţine paturi, mai puţin personal şi se putea funcţiona. Mult de tot ne-am zbătut pentru înfiinţarea unui nou spital

Va fi în aceeaşi clădire, însă complet modernizat şi dotat, cu bani de la compania naţională de investiţii. Unitatea va avea 46 de paturi şi ar trebui să fie inaugurată până în 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Spitalul care stă închis de mai bine de 11 ani, deşi 50.000 de oameni depind de el: Un om a murit chiar în ziua în care s-a pus lacăt pe uşă