Antena Meniu Search
x

Video Stațiunea în care turiștii nu mai au loc pe plajă. "E aglomerat, n-avem nici pe cearceaf unde să stăm"

Una caldă, una rece. Românii se refugiază de caniculă pe litoral, dar cu greu se aventurează în mare. Apa are doar 18 - 20 grade şi mulţi intră doar până la glezne. Nu e singurul fenomen neobişnuit. Dimineaţă turiştii s au trezit învăluiţi într un nor de ceaţă. Chiar şi aşa, se anunţă cel mai aglomerat weekend de până acum: 140 de mii de turişti sunt aşteptaţi în staţiunile de la noi. Gradul de ocupare trece de 90%.  

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 04.08.2023, 19:44

Vezi și

Mulţi au fugit de caniculă pe litoral dar au avut parte de o surpriză: apa e tot rece.

Cristina Niţă, reporter Observator: În Mamaia, apa mării are 21 de grade. În mod normal în această perioadă ar fi trebuit să aibă 24 - 26 de grade Celsius, spun specialiştii.

Stațiunea în care turiștii nu mai au loc pe plajă

În sudul litoralului, în Vama Veche şi Mangalia apa mării e ca într o lună de primăvară, are doar 18 grade. Un alt fenomen rar pentru o zi de august a fost ceaţa. În prima parte a zilei porturile au fost închise. În Eforie dimineaţă abia se vedea la câţiva metri. Cu toate astea pe plajă a fost om lângă om.

Pe acelaşi subiect

Turiști: E aglomerat. N-avem scaune, n-avem nici pe cearşaf unde să stăm. 

- Foarte rece a fost, foarte rece. Cel puţin când am venit la început aveam senzaţia că e apă din congelator.

- N-am mai văzut aşa fenomen până acum. Şi soţul a venit şi a filmat c-a spus c-a spus că n-a mai văzut aşa ceva.

Explicaţia?

Mia Mirabela Stamate, meteorolog: O masă de aer caldă avansează peste o masă rezistentă cu temperatură ceva mai mică.

Şi apa neobişnuit de rece are o explicaţie.

Răzvan Mateescu, cercetător ştiinţific: Fenomenele acestea de upwelling, vedeţi o cădere foarte abruptă de la 24 de grade la aproape 11 grade, se produc datorită unei echilibrări a suprafeţei mării, înclinată către larg. Apele de adâncime reci, cu salinitate crescută şi încărcătură de nutrienţi, vin în zona de coastă, bineînţeles, afectând aceste arii de îmbăiere.  

Turiştii care n-au avut curaj să facă baie în mare s-au retras la piscină.

Reporter-copil: Îţi place mai tare la mare sau la piscină?

- La piscină, pentru că la mare e frig.E rece apa.

Iulian Tenie, manager de hotel: În ultima perioadă, piscina a fost mai aglomerată decât de obicei. Piscina noastră este încălzită, ceea ce practic a făcut-o şi mai atractivă pentru turiştii noştri.

Peste 140.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral în acest weekend. Încă de dimineaţa drumul dintre staţiuni a fost foarte aglomerat şi s a circulat bară la bară.

Sâmbătă şi duminică, pe litoral, temperatura aerului va fi în jur de 30 de grade, iar marea se va încălzi şi va avea cel puţin 23 de grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Stațiunea în care turiștii nu mai au loc pe plajă. "E aglomerat, n-avem nici pe cearceaf unde să stăm"