Antena Meniu Search
x

Video Surse: 16 milioane de euro ar fi luat mită Iulian Dumitrescu în 4 ani. Şeful CJ Prahova dă 6.000 de euro pe lună chirie pe un apartament de lux

O mită de 16 milioane de euro, pentru asta este anchetat de DNA unul dintre cei mai influenţi oameni politici din umbră: Iulian Dumitrescu, văzut des în dreapta preşedintelui PNL Nicolae Ciucă. Politicianul de 51 de ani este unul dintre vicepreşedinţii liberalilor şi preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Din această poziţie de demnitar ar fi primit o sumă astronomică pentru a atribui contracte din banii statului, unor firme de casă, pentru construirea unor şosele.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 24.04.2024, 17:46

Vezi și

Iulian Dumitrescu a fost dus să dea explicaţii în faţa procurorilor DNA la 10 ore după ce anchetatorii au dat semnalul unei ample operaţiuni. Trupele speciale de la Jandarmerie au început, azi-dimineaţă, percheziţii în 19 locuri din Bucureşti, Ilfov şi Prahova. Au descins și la cel mai mare furnizor de servicii de apă şi canalizare din judeţul Prahova, companie unde Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar. Punctul zero a fost chiar biroul de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. DNA îl bănuieşte de fals în acte şi luare de mită, o sumă enormă.

Ancheta influentului liberal vine într-un an cu patru rânduri de alegeri

Mai bine de 10 ore au durat perchezițiile în biroul președintelui consiliului județean Prahova. Iulian Dumitrache nu a participat la verificări și a delegat atribuțiile către şeful său de cabinet. Politicianul a ajuns anchetat de DNA în legătură cu o şosea finanţată şi de Consiliul Judeţean Prahova. Vara trecută participa la deschiderea şantierului. "Începem construcţia centurii ocolitoare a oraşului Mizil. Ce înseamnă asta pentru cetăţenii din Mizil? Înseamnă un oraş mai civilizat, mai curat", a declarat Iulian Dumitrescu, preşedinte CJ Prahova.

Ancheta DNA ar fi pornit de la denunţul unui om de afaceri care a participat fără succes la licitaţia de atribuire a contractelor de lucrări la centura oraşului Mizil. Acesta le-ar fi dat procurorilor indicii despre mitele care se vehiculau în jurul atribuirilor. Centura ocolitoare a oraşului, un drum de şapte kilometri şi jumătate, costă peste 100 de milioane de lei. Consiliul Judeţean Prahova, condus de Dumitrescu, a asigurat jumătate din fonduri, iar diferenţa a venit de la bugetul de stat. De lucrări se vor ocupa patru companii, iar mâna dreaptă a lui Iulian Dumitrescu încearcă să vină în ajutorul şefului său. "Din punctul meu de vedere este făcută corect şi nu mă pot pronunţa pe legalitatea acesteia", a declarat Dumitru Tudone, vicepreşedinte CJ Prahova.

Pe acelaşi subiect

Surse Observator susţin că Iulian Dumitrescu ar fi încasat 16 milioane de euro şpagă în ultimii patru ani, pentru contracte atribuite preferenţial şi acte falsificate - cel mai probabil este vorba despre licitaţii publice. Banii ar fi fost viraţi în contul unei firme controlate de sora lui, deşi, în acte, compania apare ca proprietate a unui consilier de la CJ Prahova. Iulian Dumitrescu a intrat în politică acum 12 ani şi a avut o ascensiune fulminantă. A fost senator PNL în două legislaturi şi a avut funcţia de lider al grupului parlamentar liberal. Înainte să intre în politică, avusese mai multe companii de construcţii drumuri şi poduri. Acum este unul dintre cei patru vicepreşedinţi ai partidului şi apare frecvent alături de liderul Nicolae Ciucă.

Declaraţia sa de avere arată că este şi sponsor al PNL, pe care l-a împrumutat cu 45.000 de euro. Documentul arată că Dumitrescu are două apartamente care au, în total, aproape 250 de metri pătraţi. Locuieşte, însă, cu chirie, într-un complex de lux dintr-o zonă exclusivistă, aflată în nordul Bucureştiului. Plăteşte şase mii de euro pe lună pentru un apartament de 800 de metri pătraţi, potrivit surselor Observator. Acolo l-ar fi găsit procurorii, astăzi, la percheziţii. Colegii de partid îi acordă prezumţia de nevinovăţie. "Este normal ca procurorii DNA să investigheze orice situaţie în care există o bănuială legitimă, însă istoria ne-a demonstrat că nu de fiecare dată bănuielile legitime se adeveresc", a declarat Daniel Fenechiu, deputat PNL.

Ancheta influentului liberal vine într-un an cu patru rânduri de alegeri. Preşedintele Klaus Iohannis crede, însă, că acţiunile procurorilor nu vor afecta imaginea liberalilor. "Admitem faptul că procurorii au tot dreptul să verifice persoane şi politice dacă apar nişte semnale clare", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Iulian Dumitrescu apare şi într-un dosar deschis de DNA în 2021 pe numele fostului director al Agenţiei de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Daniel Manole. Stenogramele arată că liberalul a intervenit la ministrul Transporturilor de atunci, Cătălin Drulă, ca să fie menţinut în funcţie directorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Surse: 16 milioane de euro ar fi luat mită Iulian Dumitrescu în 4 ani. Şeful CJ Prahova dă 6.000 de euro pe lună chirie pe un apartament de lux